Életrevalók a Játékszínben – Interjú a darab rendezőjével, Horgas Ádámmal - Corn & Soda

Életrevalók a Játékszínben – Interjú a darab rendezőjével, Horgas Ádámmal

Fotó: Játékszín

Az Életrevalók című francia film 2011-es megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. Akit megragadott Philippe és ápolója, Driss története, annak jó hírünk van! Hirtling István és Vadász Gábor főszereplésével színdarab készült a filmből, melyet februárban mutattak be a budapesti Játékszínben. A Corn&Soda az előadásról kérdezte a rendezőt, Horgas Ádámot.

Óriási hatással lehet akár egyetlen ember is az életünkre – erre bizonyíték az Életrevalók is. A történet két főszereplője egyaránt nem találják a helyüket a világban. A jómódú Philippe elvesztette feleségét, majd egy baleset miatt tolószékbe kényszerül, és állandó segítségre szorul. Így ismeri meg Drisst, aki épp az ellentéte. A filmben szenegáli származású férfi frissen szabadult a börtönből, segélyeken tengődik. Philippe a környezete tiltakozása ellenére felfogadja őt ápolójának, és a nehézkes kezdet után kettőjük között igazi mély barátság szövődik, s szépen lassan, kölcsönösen megváltoztatják egymás életét és gondolkodásmódját.

A Játékszínben életre kelnek előttünk a filmvásznon látottak, azonban kicsit más szemszögből. Driss karakterét a rendező egy Magyarországról származó roma férfira cserélte, amivel kicsit közelebb hozza hozzánk a történetet. A roma kultúra, és zenei világ is fontos szerepet kap, a munkálatokban az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájának diákjai is közreműködtek. A film számos akciódús jelenetben gazdag, melyek nem teszik egyszerű feladattá a színpadra állítását. Mégis, ezeknek elhagyásával sem hiányos az előadás, minden fontos mozzanat (és poén) megmaradt a darabban. Sőt, a színházi változatban nagyobb hangsúlyt kap Driss háttere és családja, ezekről több jelenetet is hozzáadott Horgas Ádám a darabhoz.

Fotó: Fehér Dániel Soma

Corn & Soda: Miért döntött úgy, hogy színpadra adaptálja a filmet?
Horgas Ádám: Engem a Játékszín vezetősége kért fel erre a munkára. Lőkös Ildikó ötlete volt, hogy ezt a filmet kéne adaptálni. Nagyon örültem a felkérésnek, mert a kedvenc filmjeim egyike az Életrevalók.

Corn & Soda: Az Életrevalók című film hatalmas népszerűségnek örvend a mai napig. Nehezebb emiatt a színpadra állítása, vagy épp azért könnyebb a feladat, mert sokan kedvelik a történetet?
Horgas Ádám: Egyrészt nehéz, mert komoly nyomást jelent a nézői elvárás, másrészt könnyű, mert remek találmány ennek a két teljesen különböző karakternek az ütköztetése, igazán hálás volt színpadon dolgozni ezzel az anyaggal, főleg úgy, hogy a francia jogvédők teljesen szabad kezet adtak nekem.

Corn & Soda: Mit gondol, mi az Életrevalók sikerének titka? Önt mi fogta meg benne?
Horgas Ádám: A meseszerűsége. Hogy teljesen elképzelhetetlen, valószínűtlen események és kapcsolatok jönnek létre. Két teljesen más adottságú, kultúrájú ember igazi barát lehet. Ez a mű reményt ad, hogy az ember mégsem olyan reménytelen lény.

Corn & Soda: A darabban Drisst egy roma ápolóra cserélte. Azonban a történet helyszíne maradt Franciaország. Ezen miért nem változtatott?
Horgas Ádám: Dramaturgiai jelentősége az eltérő kulturális közegnek van, hogy más legyen a bőrszínük. A romákkal kapcsolatos társadalmi problémákat jobban ismerjük itthon, jobban megszólítja a magyar embereket, de nem zárja ki, hogy Franciaországban játszódjék a történet. Ha Magyarországra tettem volna a darab helyszínét, akkor olyan erősen bele kellett volna nyúlni az eredeti műbe, ami miatt emblematikus motívumokat veszítettünk volna.

Corn & Soda: Elégedett a visszajelzésekkel?
Horgas Ádám: Pozitív a nézői és kritikai visszhang, elkapkodták a jegyeket az évad végéig. Ezeknek nagyon örülök, de igazi nagy boldogság, hogy az egész munkafolyamat csodás élmény volt, rendkívül tehetséges csapat vett körül. Nekem a munkatársak visszajelzései legalább olyan fontosak, mint a nézőké.

Corn & Soda: Milyen darabokkal készül még az idei évre?
Horgas Ádám: Március elején volt egy bemutatóm a Mozsár Műhelyben. „Április Párizsban” a címe ennek a vígjátéknak, melyben Botos Éva és Szirtes Balázs szerepel. Nyáron, Balatonfüreden rendezek egy saját darabot „Csak álom, semmiség” címmel, mely egy összművészeti kurzus koronája lesz.
Elképesztően izgalmas munkák várnak ősztől, de sajnos ezekről nem szabad beszélnem, mert kinyírnak a producerek és a marketingesek. – mosolyog.

Színlap:
Philippe – Hirtling István
Driss – Vadász Gábor

További szerepekben – Kovács Dézi, Zsurzs Kati, Szőlőskei Tímea, Petyi János, Szirtes Balázs

Dramaturg – Lőkös Ildikó
Díszlettervező – Horgas Péter
Jelmeztervező – Bujdosó Nóra
Zene – Horgas Ádám
Ügyelő – Skrabán Judit
Súgó – Dobos Erika
Rendezőasszisztens – Petyi János

Rendező: Horgas Ádám

Következő előadások:
2017.04.02. Vasárnap 19:00
2017.04.07. Péntek 19:00
2017.04.09. Vasárnap 15:00 / 19:00
2017.04.11. Kedd 19:00
2017.04.17. Hétfő 19:00

Ez is tetszeni fog...