Világsztárok a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon - Corn & Soda

Világsztárok a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából Magyarországra jön Claudia Cardinale (Volt egyszer egy vadnyugat, 8 és fél, A párduc), Klaus Maria Brandauer (Mephisto, Redl Ezredes, Távol Afrikától) és Jean-Marc Barr,  A nagy kékség főszereplője és itt lesz Ingmar Bergman legendás – magyar származású – munkatársa, Katinka Faragó is. Újra bemutatják a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmremeket, és más európai archívumok által restaurált remekműveket is láthat a közönség.  Többek között először lesz látható a gyönyörűen restaurált, Oscar-díjas Mephisto, de láthatunk portré- és dokumentumfilmeket is a filmtörténet olyan meghatározó női karaktereiről, mint Hedy Lamarr.  Bemutatkozik a Cannes-i Fesztivál filmtörténeti programjának legjava, és azt is megtudhatjuk, mi inspirálta Wes Andersont A Grand Budapest Hotel készítésekor.

Feldobott kő
Forrás: MNF


Az első Filmmaratont 2017 novemberében rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. Akkor 3 nap alatt több mint ötezren voltak kíváncsiak a restaurált klasszikus remekművekre, a szakmai programokon pedig több százan vettek részt. A Filmalap 2017-ben indult Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programjának keretében eddig 32 film újult meg a Magyar Filmlaborban a Magyar Nemzeti Filmarchívum szakmai irányításával. Többek között Fábri Zoltán 13 filmje, Radványi Géza örökzöld klasszikusa a Valahol Európában, Enyedi Ildikó Arany kamera díjas Az én XX. századom című filmje, Szabó István 9 filmje, Sára Sándor 4 filmje, Jankovics Marcell 2 egész estés animációs filmje, továbbá Ternovszky Béla Macskafogója és Koltai Róbert idén 25 éve bemutatott filmje, a Sose halunk meg kapott új digitálisan restaurált kópiát.

80 huszár
Forrás: MNF

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton egy egésznapos filmes workshop és konferenciával kezdődik digitális restaurálás és a film a közoktatásban témában a Francia Intézetben szeptember 4-én, amelyen részt vesznek az európai filmarchívumok vezetői is. A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Uránia moziban szeptember 4-én Szabó István és Klaus Maria Brandauer jelenlétében. A programban szerepelnek Szabó István más restaurált remekművei is, mint az Apa vagy a Szerelmesfilm, és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

Mephisto Forrás: MNF

Ismét igazi maratonra számíthat a közönség: 6 nap alatt több mint 60 filmet tekinthetnek meg a Toldi és az Uránia mozikban és szabadtéren.
A hat napos eseményen jelen lesz az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, hogy találkozzon a közönséggel az Uránia moziban A párduc vetítése alkalmával.
Négy estén, a Szent István Bazilika előtt szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal című filmje, Federico Fellini filmóriása a 8 és fél, ami előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget. De itt lesz a generációk kultfilmje, A nagy kékség a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális huszárfilmje, a Párbajhősök, Harvey Keitel főszereplésével.

Találkozás Vénusszal
Forrás: MNF

Az esemény hangsúlyozza a nők szerepét a filmművészetben, így az első rendezőnőről, Alice Guy Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztárról, Hedy Lamarról készült dokumentumfilmeket is láthatunk, illetve Mészáros Márta Ők ketten című filmjét is bemutatják. Utóbbi Marina Vlady, Monori Lili és Vlagyimir Viszockij főszereplésével készült.

A programba bekerültek némafilmek is élő zenei kísérettel, mint W.G. Pabst Pandora szelencéje című filmje, melynek társ-forgatókönyvírója a magyar Vajda László volt, Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben, és premiervetítésen lesz látható Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott Az aranyember című filmjének restaurált változata.

Az animációs filmek közül vetítik Jankovics Marcell felújított János vitézét, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosát, John Halas (Halász János) Állatfarmját és egy animációs rövidfilmes blokk is bekerült a programba (benne többek között az Oscar díjas A léggyel), és látható lesz a frissen restaurált Macskafogó is.

Macskafogó
Forrás: MNF

Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere (Suttogások, sikolyok; Jelentetek egy házasságból; Őszi szonáta; Fanny és Alexander, stb.) Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt Ingmar Bergmanról, amelyet Bergman gyönyörű, gyerekeknek is ajánlott Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. A Filmarchívum és a Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart a Fanny és Alexander készítéséről.

Egy blokk, az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása (1918) után éppen száz évvel, a közép-európai „titok” nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, melyek Wes Anderson filmjét inspirálták.
A Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bő válogatással, tökéletes kép-és hangminőségben. A programban szerepel Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease – Pomádé, Billy Wilder A legénylakás (Jack Lemmon és Shirley MacLaine főszereplésével) című filmjei, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a világ egyik legjobb filmjének tartott, felújított Szédülés is Hitchcocktól.
Ezenkívül Milos Forman Amadeusa, Ernst Lubitsch örökzöldjei, a Volt egyszer egy vadnyugat, előadások a 3D történetéről a századelőtől napjainkig és megannyi más program várja az érdeklődőket Budapesten és vidéken is: hiszen Eger városa is megrendezi ezzel egyidőben az Egri Klasszikus Film Maratont és Győrben is bemutatják a budapesti program néhány filmjét.

Helyszín és időpont:

2018. szeptember 4-9.

Budapest: Toldi Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet

Vidéki helyszínek: Eger, Győr

Forrás: sajtóanyag

Ez is tetszeni fog...