Képzőművészeti mustra - kiállításajánló - Corn & Soda

Képzőművészeti mustra – kiállításajánló

A tavasz beköszöntével egyre több lehetőség nyílik a hosszabb, kellemes sétákra és a kávézók teraszai is mindinkább megtelnek. Ami pedig a képzőművészetet illeti, számos kiváló művész alkotásait tekinthetjük meg szerte az országban. Ezek közül ajánlunk most néhányat!

Március 7-től április 5-ig látható Csáji Attila festőművész “Fényút” című kiállítása a Műcsarnokban. A művész életművében fontos szerepet játszik a fény fizikai és szellemi valósága, jelen tárlat a Fény Nemzetközi Éve 2015 alkalmából nyílt. Csáji Atilla már egy fél évszázada jelen van a magyar művészeti életben. A “Fényút” rendkívül izgalmas világba engedi bepillantani a nézőt, a ’60-as, ’70-es évek klasszikusnak számító műveitől az újabb, nagyszabású lézerinstallációs munkákig mutatja be a festő munkásságát.

Képzőművészeti mustra - Kiállítás ajánló

A Ludwig Múzeumban március 19-én nyílt két médiaművész-médiakritikus, Volker Morawe és Tilman Reiff “no pain no game” című kiállítása. A duó a kölni Médiaművészeti Főiskolán ismerkedett meg, azóta pedig számos rendhagyó installációt készítettek együtt. Jelen kiállítás is – szokásukhoz híven – provokatív, egyedi látásmódjuk miatt sokan “a műfaj dadaistáiként” tartják őket számon. A páros 2003-ban elnyerte a Japán Médiaművészeti Díjat, valamint a ZKM Nemzetközi Médiaművészeti Díját is, valamint számtalan kiállításon szerepelt már világszerte. A tárlat május 10-ig látogatható, a műfaj kedvelőinek mindenképpen ajánlom!

4392_16001-p

A “Nemzet Művésze” címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Gross Arnold grafikusművész tárlata március 27-én, 18 órakor nyílik a Klebersberg Kultúrkúriában, Budapesten. A művészt a rézkarc megújítójaként tartják számon, jellegzetes színezési technikája miatt minden egyes nyomata egyedi. A művek gyermeki, mesebeli világot tükröznek, aprólékosan kidolgozottak. Gross Arnold, az egyik legismertebb és legnépszerűbb grafikusművész stílusa, egyénisége nagy hatást gyakorolt a XX. század képzőművészeire. A “Madarak és Angyalok” címet viselő tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitja meg, a művészről pedig megemlékezik Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író. A kiállítás díjtalanul megtekinthető április 19-ig.

Gross Arnold

Szegeden a REÖK március 27-én két kiállítással is kedveskedik a nagyérdeműnek, mindkét tárlat május 3-ig megtekinthető!

Lehel István festőművész emlékkiállítása nyílik “Értékmentés” címmel, mely egy méltatlanul elfelejtett, gazdag festői életműre hívja fel a figyelmet. A művész 1917-1979-ig élt és dolgozott, jelentős könyvillusztrátori munkát végzett, valamint olaj- és temperaképeket készített. A kiállítást 17 órakor Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg.

1_original

A másik kiállítás a Picasso által “barbár zseninek” nevezett Aba-Novák Vilmos pannóiból és grafikáiból nyílik a Móra Ferenc Múzeum és a REÖK közös tárlataként. A szegediek nap min nap találkozhatnak Aba-Novák művészetével (az úgynevezett Hősök kapujának freskóit ő és segítője, Stefán Henrik festette), a zseniális művész jelen tárlaton bemutatott alkotásai azonban újabb perspektívát adhatnak életművének értelmezéséhez. Türelmetlenül várjuk!

Ez is tetszeni fog...