Kortárs Arcok: Anish Kapoor - Corn & Soda

Kortárs Arcok: Anish Kapoor

Cikksorozatunk soron következő alanya a brit-indiai Anish Kapoor szobrászművész, aki gigantikus köztéri alkotásaival és a hagyományosan múzeumi terekbe tervezett szobraival méltán vált világhírűvé. Dualista felfogásmódja művészetének alapeleme, az indiai gyökerek és a modern szobrászati irányzatok egyesülnek műveiben, e két tényező pedig mindvégig összhangban mutatkozik meg. Alkotásaiban a festészeti és szobrászati megfogalmazások egyaránt megjelennek; olyan festőnek vallja magát, aki szobrász és olyan szobrásznak, aki egyben festő is – e kettősség eredményezi Kapoor egyedi, összetéveszthetetlen stílusát. Munkásságát az elmúlt évtizedek alatt számos díjjal és kitüntetéssel is elismerték, többek között 1990-ben a Velencei Biennálé „premio Duemila” díját, 1991-ben pedig a Turner-díjat is elnyerte, hivatalos megnevezése pedig Sir Anish Kapoor, hiszen 2013-ban lovagi kitüntetést kapott. Korárs Arcok: Anish KapoorAnish Kapoor 1954-ben született Bombayban indiai apa és iraki zsidó anya gyermekeként. 17 éves koráig élt Indiában, majd Izraelbe utazott egyik testvérével és két évig ott is maradt. Elektrotechnikát kezdett tanulni, de hamar kiderült, nem ez az ő útja. Izraelben döntötte el, művész lesz és 1973-ban Nagy-Britanniába költözött, hogy művészeti tanulmányait a Hornsey College of Artban és a Chelsea School of Art and Designban folytassa. Művészetére a minimal art  és az arte povera irányzata nagy hatást gyakorolt, Marcel Duchamp és Joseph Beuys munkássága melett barátja és művésztársa, a román származású Paul Neagu inspirálta. Saját stílusában a modern tapasztalatokat ötvözte a hagyományos, indiai tradíciókkal, melyek leginkább az anyaghasználatban érhetők tetten. Érett művészként hazatérve tapasztalta, hogy mindazok az elemek, melyekkel addig kísérletezett, elevenen élnek hazájában, így élénken kezdett érdeklődni a tudatalatti pszichológia, a hindu mitológia és a spiritizmus iránt. A hagyományos és modern tendenciák, a hindu világszemlélet és a hegeli tanok nem mint egymásnak teljesen ellentmodó tényezők fedezhetőek fel Kapoor művészetében, hanem mint egymást kiegészítő, teljes szintézisben lévő elemek.

1000 Names /1000 Név – 1979-80

Kortárs Arcok: Anish Kapoor 2.

Hogy munkásságában a dualista világkép hogyan nyilvánul meg, jól példázza első jelentősebb, nemzetközi visszhangot is kiváltó alkotása. A műben szerves és szervetlen formák hevertek a földön, közülük pedig jó néhány súlyos tömegnek hatott, viszont ha a néző közelebb ment, felfedezhette, hogy a formák apró, száraz festékpigmentekből álltak, melyek akár szét is eshetnek. Az ellentét állítása tudatos, a festékpigmentek használata pedig végigkíséri Kapoor egész művészetét – hol látható, hol pedig láthatatlan módon. A porfestékek használata szinte mindenütt megtalálható Indiában, kozmetikai és rituális “kellékként” van jelen, ez a fajta hagyomány pedig komoly múltra tekint vissza. A festékpigmentek a kontúrokat lágyabbá teszik, a padló/fal és az organikus és geometrikus alakzatok közötti határokat elmossa, egyfajta szétesést eredményez. A porfesték szemcséi így önállósulnak, magukból és egymásért vannak. Kapoor ezen nézetéből ered a cím, az ezer, mint szimbolikus szám méginkább sokrétűvé teszi az alkotást.

A kezdeti sikerek után Kapoor Nagy-Britanniában és nemzetközileg is mindinkább ismert és elismert művésszé vált, az 1989-es Velencei Biennálén pedig már ő állíthatott ki a brit pavilonban. A bemutatott mű a Void-Field világhírű alkotás volt, melyben robosztus kőtömbök hevertek a földön, mint egy archaikus építmény még össze nem állított elemei, a mű sokrétűsége azonban itt is a részletekben rejlett. A tömbök felületén szabályos, kör alakú lyuk volt, melyek sötét foltként, negatívként jelentek meg. Ezekben a lyukakban a tömény kék festék keltette a mélység illúzióját, ezt pedig a bátrabb nézők hamar “kideríthették”. Az illúziókeltés Kapoor későbbi munkáiban is megjelenik, olykor felbomlik, eltrozul a tér vagy akár maga a néző is.

Cloud Gate – 2006.

Kortárs Arcok: Anish Kapoor3

Kortárs Arcok: Anish Kapoor 4

Anish Kapoor a biennálés szereplés – és az ott megkapott “premio Duemila” díj – után számos országban állított ki a világ szinte minden pontján. Köztéri installációi minden esetben grandiózusak, hatalmas mérettükkel az adott város emblematikus elemévé váltak. A porfestékek használata mellett 1995-től egyre gyakrabban alkalmazza a fényes, rozsdamentes acélt, mely tükörsima felületével a tér torzulásának illúzióját kelti. A Cloud Gate – és más, nagyméretű köztéri alkotása – esetében már építészeti teljesítményről is beszélhetünk a szobrászati zsenialitás mellett. Jelen alkotás Chicagoban, a Millenium Parban található, a sima, tükröződő felületű objekt szerves része lett a város forgalmas terének.

A 2000-es években számos állami megbízást kapott különböző köztéri installációk létrehozására, melyek minden esetben hatalmas méretűek voltak. 2009 szeptemberében önálló kiállítása nyílt a Royal Academy of Artsban; ő volt az első élő művész, aki ezt megtehette. 2011-ben a párizsi Grand Palaisban építette fel Leviathan elnevezésű alkotását, mely az egész teret uralta, organikus formájával és lüktető, élénkvörös színével különleges élményt adott a látogatóknak. A külsőre zárt, fényes forma belsejében az architektúrát is látattó, vörös borítás különleges, lüktető atmoszférát teremtett.

Kortárs Arcok: Anish Kapoor 5

Anish Kapoor: Leviathan

ArcelorMittal Orbit – 2012.

Kortárs Arcok: Anish Kapoor6

Anish Kapoor egyik legjelentősebb építészeti alkotása a 2012-es londoni Olimpiára készített 114,5 méter magas építmény, az ArcelorMittal Orbit . A mű szobor és kilátó egyben, célja pedig hogy egy állandó, tartós emléket állítson az olimpiai játékoknak és egyben a városnak is. A szervezők már 2008-ban eldöntötték, a londoni Olimpiának szüksége van valami “extrára”, mely méltó emléket állít ennek a fontos eseménynek. A tervek után a kilenc fős testület döntése egyhangú volt – Kapoor és Cecil Balmond tervezőcsapata kapta a megbízatást. A kész alkotás egyesíti az építészetet és a szobrászatot, az építmény rendkívül merész formái immár különleges színfoltját képzi a brit fővárosnak.

Anish Kapoor munkássága rendkívül sokrétű, legyen szó hatalmas, köztéri installációról vagy egy zárt teret uraló, szuggesztív objektről, minden esetben a művészi zsenialitás jut érvényre. Alkotásainak fontos elemei az ellentétek, melyek nála kiegészítik egymást, és az illúzió – mint egy bűvésznél, akinek kezei között létrejön a varázslat.

Ez is tetszeni fog...