Körülöttünk - Nemzeti Szalon 2017 - Corn & Soda

Körülöttünk – Nemzeti Szalon 2017

Körülöttünk – ezzel a címmel rendezte meg a Műcsarnok legújabb tárlatát, melyen az iparművészet és tervezőművészet területén dolgozó alkotóművészek művei kaptak helyet. Azok a tárgyak, melyek mindennapjaink szerves részei, használatuk rutinná és evidenciává vált, és amelyeknél általában nem gondolkodunk azon, miként jutottak el a tervezőasztalról közvetlen környezetünkbe.

forrás: mucsarnok.hu

Hogy mennyire széles területet ölel fel a Műcsarnok jelenlegi tárlata, azt a megnyitó napján az épület előtt várakozó sokaság jól reprezántálta. Az épület ugyanis – bár kiállítóterei megszorításokkal sem nevezhetőek szűkösnek – kicsinek bizonyult a tervezőkből, designerekből, művészekből és művészetkedvelőkből álló tömeg számára, és csak “váltásban” volt lehetőség az Műcsarnok falain belül kerülni. Egyértelműen pozitívnak kell hogy ítéljük a kialakult helyzetet, hiszen azt bizonyítja, van igény a megismerésre, érdeklődés a hazai, méltán híres és sikeres ipar- és tervezőművészeinkre, alkotásaikra és egy olyan átfogó kiállításra, mely új perspektívából láttatja mindezeket.

A kiállítás kurátorai, Sára Ernő és Scherer József az elmúlt tíz évben született iparművészeti és tervezőművészeti alkotásokból válogattak. A nagy számú, gazdag és sokszínű begyűjtött anyagot a felhasználás gyakorlati szempontjai felől közelítették meg és rendezték el a 12 kiállítóteremben. A tárlaton több, mint 400 alkotó munkájával találkozhatunk valamilyen formában mintegy nyolc ipar- és tervezőművészeti szakterületet érintve. Az alkotások jó része művészi igénnyel készült, míg mások megmaradtak a funkcionalitásnál. Folyamatos egyensúlyozást érzünk a kiállítótermekben sétálva, egyrészt a bemutatott tárgyak eme kettőssége miatt, másrészt az ipar- és tervezőművészeti alkotások kiállítótérben létrejövő paradoxona miatt. Ezek a tárgyak funkcióval bírnak, azzal a szándékkal készültek, hogy használjuk őket, komfortosabbá tegyék életünket, igazodva a társadalmi igényekhez és azok gyors változásaihoz. Ebben a térben viszont kiállítási darabok, és bármennyire is jól esne kényelmesen elterülni egy-egy ülő alkalmatosságon vagy megsimítani izgalmas és különös anyagokat, kénytelenek vagyunk megmaradni  kulturált múzeumlátogatónak.

Vereczkey Szilvia: Toszkán tájak, egyéni varrott technika, az Yssi tervezőcsoport kollekciójából (forrás: mucsarnok.hu)

Forma és funkció egyensúlya az egyes tárgyakon belül elengedhetetlen, a tetszetős kialakítás és a jól használhatóság mércéje minden egyes kiállított darabnak. A tárlat egészén érzékelhető a kapcsolódás; ahogy az egyes termek tartalmai, mint az ősi múltra visszatekintő technikák és a jövő felé mutató irányok egymással és egymás mellett léteznek. A Craft és Design meddő vitája helyett a kurátorok egymásra hatásuk milyenségét és lehetőségeit keresték.

Más aspektusból is találkozik múlt és jövő. A “Mesterek” elnevezésű teremben azokra a nagy elődökre tekintenek vissza, akik meghatározták egy-egy műfaj fejlődését, mint – hogy csak néhány meghatározó mestert említsünk – Ferenczy Noémi, Borsos Miklós, Kovács Margit vagy Papp Gábor. A tér másik oldalán, ezzel párhuzamosan jelenik meg a jövő: a “Jövőkeresés” azokat a technológiában vagy felhasznált anyagok terén innovatív irányokat mutatja be, melyek talán a nem túl távoli jövőben beépülnek mindennapjainkba.

Jelentős területet képez az értékmentés is a kiállítótérben. Előre a múlt biztos tudásával érdemes haladni, aminek ápolása és fenntartása kiemelten fontos. Az “Örökségünk tisztelete” elnevezésű teremben látható példák az iparművészet tárgykörére korlátozódnak, jól érzékeltetve a szerteágazó ismereteket, szaktudást igénylő tevékenységet, melynek elsajátításával ritka és értékes műremekeket óvnak meg a szakértők.

A nyomtatott termékek széles skálája is megjelenik az egyes termekben. A plakátművészet önmagában is szerteágazó terület, ezt a sokszínűséget a kiállított darabok is közvetítik. A “Gutenberg után” minikönyvek, kiadványok, különleges művészkönyvek, bélyegek és bankkártyák helyéül szolgál, a terem különleges darabjaihoz tartoznak a Balatoni koronák vagy a magyar koronát ábrázoló, Swarovski-kristályokkal díszített bélyeg is.

Csupán az említés szintjén való felsorolás is hosszadalmas lenne, ha a Körülöttünk bemutatott tárgyait szeretnénk lajstromba venni a kávéscsészétől a 3D nyomtatási technológián át, az autótervezésig  széles a spektrum. Fogalmi szinten sem kis feladat értelmezni és összegyűjteni, mi minden van körülöttünk, hogyan változik folyamatosan mikrokozmoszunk értünk, velünk. A kiállítás anyagának megismeréséhez, az egyes tárgyakban való elmerüléshez mindenképpen idő szükséges, de mindenképpen megéri, hiszen számos (újra)felfedezést ígér.

You may also like...

Hozzászólások

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian
%d blogger ezt szereti: