Nemzeti Regatta - Horgonyt fel! - Corn & Soda

Nemzeti Regatta – Horgonyt fel!

Impozáns környezetben „bontott vitorlát” a Budapest Rendezvényhajó, mint a Nemzeti Regatta sajtótájékoztatójának helyszíne 2016. június 2-án.  A megjelent újságírókat a jövő hétvégére (június 11-12.) tervezett hagyományteremtő programsorozatról, a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiváljáról tájékoztatták a szervezők, élükön a gondolat szülőatyjával, Kollár Józseffel, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójával. A rendezvény helyszíne a nyaralni vágyók egyik legkedveltebb helyszíne, Siófok lesz, a házigazda és a háziasszony szerepében Borbély Ferencet, illetve Ördög Nórát köszönthetik a résztvevők.

A programsorozat már az első alkalommal több ezer résztvevővel számolhat. Nem csoda, hiszen a fő attrakció, az amatőr vitorlásverseny során az ország településeinek képviselői mérkőzhetnek meg a győzelemért, – a fedélzeten egyaránt találkozhatunk hivatásos, profi és amatőr résztvevőkkel – szombaton és vasárnap, délelőtti és délutáni beosztásra osztva. Idén összesen 31 település nevezett be, ami Kollár József szerint pont megfelelő szám az első alkalomra. A sportszerűség és a fair esélyek érdekében „One Design” hajókkal zajlik majd a verseny, illetve minden legénységet szakértő kormányos fog segíteni. A verseny a Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével jöhet létre. A szövetség elnöke, Dr. Kollár Lajos örömmel állt az új kihívás elé, akárcsak Siófok város, melyet a sajtótájékoztatón Potocskáné Kőrösi Anita, a város alpolgármesterasszonya képviselt. Ahogyan Dr. Kollár Lajos mondta, „Siófok is megérdemel egy országos figyelemre méltó, rendszeres ismétlődő eseményt”.

A tájékoztatón résztvevők egy meglepésben is részesülhettek: néhány szerencsés újságíró segédkezett a városok futambeosztásának összeállításában a tájékoztatót követő sorsoláson. Az eredmény, amely tehát egyben a verseny beosztása is, a következő (a kisorsolt hajók a nevek mögött olvashatóak):

  1. futam: Kaposvár (Kicsim), Zalaegerszeg (Norma), Dunaharaszti (Oxigén), Balatonboglár (Bella), Csopak (Bettus), Révfülöp (Pixis), Pilisjászfalu (Carina), Magyarországi Nemzetiségek Csapata (Predátor), Balatonakarattya (Szent Ágota), Balatonföldvár (Carpe diem), Tihany (Sagita), Siófok (Apache), Veszprém (Narmo), Makó (Fanatic) és Szentes (Kacor király).
  2. futam: Budapest (Kicsim), Győr (Norma), Enyig (Oxigén), Szigliget (Bella), Balatonfüred (Bettus), Fonyód (Pixis), Zamárdi (Carina), Balatonalmádi (Predátor), Alsóörs (Szent Ágota), Balatonmáriafürdő (Carpe diem), Balatongyörök (Sagita), Orosháza (Apache), Pécs (Narmo), Miskolc (Fanatic), Badacsony (Kacor király).

A Nemzeti Regatta azonban nem csupán egy megmérettetés: a MOL Nagyon Balaton! rendezvénysorozat részeként célja egy pezsdítő, minden korosztály számára élvezetet nyújtó családi és kulturális fesztivál meghonosítása. Amíg a vízen a Magyarország különböző pontjairól érkezettek csapnak össze, addig a parton a településeknek lehetőségük nyílik rá, hogy képviselőik standjuknál bemutassák saját nevezetességeiket és konyhájuk ínyencségeivel kedveskedjenek az érdeklődőknek. A szárazföldön fellép többek között a Magna Cum Laude, a Honeybeast, a Fabula Együttes és The Biebers is, a Vörös Kereszt egyéb egészségügyi programok mellett egész napos véradást szervez, illetve Budapest egyik kedvence, a Láthatatlan kiállítás is megnyitja kapuit. A könnyebb követhetőség érdekében a versenyt a vízről is végig lehet követni a számtalan nézőhajó, sétahajó, gyerekhajó és bulihajó egyikéről. A részletes programlista már olvasható és letölthető a nemzetiregatta.hu weboldalon.

Ahogyan nyitóbeszédében Kollár József is nyilatkozta, a Balaton minden magyar ember szívügye, hazánk egyik legnagyobb kincse és látványossága, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy szépsége és népszerűsége a régi maradhasson – ennek érdekében a Nemzeti Regatta ígéretes első lépésnek tűnik. A tény pedig, hogy a magyar hajózás idén ünnepeli 170. évfordulóját, egyel több ok, hogy jövő héten mi is ott szurkoljunk a Balaton partjánál!

Ez is tetszeni fog...

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian