A nyár utolsó Borszerdája a Galériában - Corn & Soda

A nyár utolsó Borszerdája a Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria képe

A Magyar Nemzeti Galéria képe

Nyár, bor, kultúra. Ez kell egy  igazán tökéletes estéhez, s ezt kínálta nekünk júliusban a Magyar Nemzeti Galéria a Borszerdákkal.  Egy nagyszerű alkalom, amikor két kultúra, a festészeté és a boré találkozik, s  közösen új élményt és összhangot hoznak létre. A különleges eseménysorozat a múlt szerdán egy Picasso inspirálta esttel ért véget, amin mi is ott voltunk.

Az utolós Borszerda-estre már napokkal előre minden jegy elkelt, ezzel is mutatva az eseménysorozat rendkívüli népszerűségét. A négy alkalom közül kettő Mondiglianihoz, kettő pedig Picassóhoz kapcsolódott, így a záróest fókuszában is Picasso állt.  A borok természetesen minden esten a témához kapcsolódtak. Ez  alkalommal Mácsai Ilona sommelier  gondoskodott a borkínálatáról, aki szerint mindenképpen érdekes találkozása ez a gasztronómiának, borászatnak és a művészetnek. Elmesélte, hogy előző alkalommal Picasso származásához híven spanyol és francia borokkal igyekezett megismertetni a vendégeket, most pedig a festőzseni személyisége volt az ihletadó. Azért esett a választása Légli Géza borászra és a Kislaki Bormanufaktúrára, mivel hasonlóan markáns és meghatározó személyiségeknek tartja őket, és ezenkívül Légli hosszú időn keresztül keramikus művészként alkotott, mielőtt a borászatnak szentelte volna az idejét. Így a vendégek ezúttal a Kislaki Bormanufaktúra kiváló borait kóstolhatták meg, és ráadásul igen nagy sikert is arattak, mivel az egész este alatt hosszú sorok kígyóztak a bárpult előtt.

A kínálat

A kínálat

Sajnos Légli Géza borász végül nem tudott eljönni, ezért Mácsai Ilona Csapody Bencét hívta meg, akinek kutatási területe a balatoni gasztroturizmus. Az est bevezetéseként egy közös beszélgetést folytattak a balatoni borászatról, gasztronómiáról, az északi-déli part elkülönüléséről, összefogási lehetőségekről a borturizmus fejlődése érdekében.

Mácsai Ilona és Csapody Bence

Mácsai Ilona és Csapody Bence

Az eszmecsere után a Canarro zenekar vette át a porondot, hogy remek koncerttel szórakoztassa a közönséget. A vonósnégyes swinges lüktetésű dallamokat játszott némi népzenei vegyítéssel, az összhatás pedig rendkívül finom és kellemes hangzásvilágot alkotott, mely remekül illett a hely és a rendezvény hangulatához.

A Canarro zenekar játszik

A Canarro zenekar játszik

Az este folyamán a Picasso kiállítás végig nyitva tartott, és rendkívül nagy  népszerűségnek is örvendett. Aligha volt olyan vendég, aki ne lett volna kíváncsi a világhírű alkotó munkásságára, és a gyűjtemény összeállítása, elrendezése nem is okozhatott csalódást a látogatóknak. Mivel a nagyszabású kiállítás nyitvatartását  augusztus 28-ig meghosszabbították, így még azok is megtekinthetik, akiknek nem volt eddig alkalmuk rá.

Mindemellett a Galéria munkatársai remek tárlatvezetésekre invitálták a közönséget a többi részlegbe is. Koós Nikolett a “Modern idők”, Varga Viola a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból”, Mácsay Krisztina pedig a Perspektívák – művészet és etnográfia” című kiállításban tartott előadást és vezetést. Az est utolsó tárlatvezetését Képes Gábor, a a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa vezette a Galéria egyik különleges időszaki kiállításában, a “Magyar művészek és a számítógép” címűben.

Az utolsó Borszerda alkalmával Bellák Gábor művészettörténész tartott lebilincselő előadást “Az Avignoni kisasszonyok és a modern művészet születése” címmel. Kifejtette, hogy a legnagyobb műalkotások sem önmagukban álltak, hanem beleágyazódtak az adott társadalomba és környezetbe, melyben megszülettek. Így például az Avignoni kisasszonyok sem lehetett volna annyira sikeres és híres, ha a abban a korban a párizsi műkincskereskedők nem lettek volna olyan bátrak, és nem mernek kockáztatni még szinte ismeretlen művészek képeivel. Így Bellák Gábor szavait idézve: “zseniális körülmények teremtik meg a zseniális művészetet.” A művészettörténész előadására rengetegen voltak kíváncsiak, a Galéria barokk terme tele volt, sokan az ülőhelyek mögött sokan állva hallgatták. Könnyed stílusban, közérthetően, anekdotákkal megfűszerezve mesélt az érdeklődőknek, majd az előadást azzal zárta, hogy a mostani borszerda lehet úgy fog bevonulni a történelembe, mint az elmúlt évszázad legjelentősebb borszerdája. (Ezzel utalva egy amerikai újságíró kijelentésére, hogy az Avignoni kisasszonyok az évszázad legjelentősebb alkotására.)

Bellák Gábor előadását rengetegen hallgatták

Bellák Gábor előadását rengetegen hallgatták

Mindenesetre az utolsó Borszerda remekül sikerült, és bízunk benne, hogy a Galéria nem szakítja meg az immár többéves hagyományra visszatekintő kulturális programsorozatot, s jövőre is remek borok  és rendezvények mellett élvezhetjük a csodálatos műalkotásokat.

 

 

 

You may also like...

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian
%d blogger ezt szereti: