Programfigyelő - február 22- 28. - Corn & Soda

Programfigyelő – február 22- 28.

Eheti Programfigyelő: Thalia Humorfesztivál/Budapest Táncfesztivál/Cortex Filmklub/Cziffra Fesztivál/FNB Budapest Support Fesztivál/Frankofón Filmnapok és Fesztivál/Országos Linedance és Country Fesztivál

Thalia Humorfesztivál: Budapest, február 24-28.

Öt nap – tíz rekeszizmot próbáló előadás.

Február 24-én, szerdán, elsőként a Nagyszínpadon a Győri Nemzeti Színház produkcióját láthatják – Ken Ludwig népszerű, kortárs amerikai vígjátékszerző Primadonnák című komédiáját Simon Kornél rendezésében, Járai Máté és Nagy Balázs szenzációs főszereplésével.

Csütörtökön – 25-én – szintén egy amerikai sztárszerző dararabja kerül színre a Nagyszínpadon. A Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában Neil Simon: Mezítláb a parkban című vígjátéka, Kelemen József rendezésében, melyet híres filmváltozatából ismerhettünk meg Robert Redford és Jane Fonda nagyszerű párosával. Ugyanezen a napon a Thália Mikroszínpadán a Momentán Társulat, RögvEst-je lesz látható. A társulat az interaktív improvizációs színház hazai meghonosítója. A RögvEst az angol-amerikai imprószínházi hagyományok és saját elképzeléseik alapján született és fut nagy sikerrel.

Másnap, 26-án a Nagyszínpadon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában nézhetik meg Gábor Andor komédiáját, a Dollárpapát, Lendvai Zoltán rendezésében, Józsa Imre főszereplésével. Ezúttal felcsendülnek Szirmai Albert neves operett-szerző fülbemászó melódiái is, melyeket a darabhoz írt ? majd száz éve. Szintén pénteken az Arizona Stúdióban a Váci Dunakanyar Színház vendégjátéka kerül színre: Az élet nehéz, hát még a versenyzongora címmel. Az igazi fiatalos romantikus komédiát íróként és rendezőként is Olt Tamás jegyzi, főbb szerepekben: Mohai Tamás, Vándor Éva, Schlanger András lesz látható.

Február 27-én szombaton a Nagyszínpadon a Thália Színház saját előadását lehet megtekinteni a műfaj koronázatlan királyától. Georges Feydeau: Rövid a póráz című darabját, Kelemen József rendezte, főszerepben Schell Judit, Pindroch Csaba és Szabó Győző. Szintén szombaton, két másik produkcióval is bővül a kínálat. Délután öt órától az Arizona Stúdióban egy Dumaszínház – Füge Produkciót az Elhanyagolt férfiszépségeket láthatják. Andrássy Máté és Újvári Milán szavak nélkül ábrázoló, mégis sokat mondó, káprázatos technikájú és tehetségű duóját, míg este fél nyolctól a Mikroszínpadon Bödőcs Tibor: Cefre Palota című közéleti önálló estje lesz látható.

A fesztivál zárónapján nagyszínpadi produkcióként a Miskolci Nemzeti Színház, A nagy Romulus – Friedrich Dürrenmatt mindig aktuális klasszikusa mutatkozik be a budapesti közönségnek. Rendező: Keszég László. Az Arizona Stúdióban pedig a Pinceszínház előadásában Tasnádi István: Finito (Magyar Zombi) című darabja lesz látható. Rendező: Tasnádi Csaba. A különböző változatokban, sok színpadot megjárt darab főszereplői ezúttal Györgyi Anna és Bajomi-Nagy György lesznek.

A program iránt érdeklődőket fesztivál bérlettel, kedvezményes fesztiváljegyekkel, kiállítással és farsangi meglepetés programokkal várjuk. A fesztivál előadásait ismét öttagú zsűri értékeli majd. Bővebb információ folyamatosan a Thália Színház honlapján lesz olvasható.

www.thalia.hu/index.php/main/humorfesztival

Programfigyelő - február 22- 28.

Forrás: thalia.hu

Budapest Táncfesztivál: február 24.- március 3.

Két nemzetközi produkció, két budapesti bemutató, két kamaradarab, két koprodukciós bemutató és tánc/színházi nevelési előadások is szerepelnek az új időpontban, február 24-március 3. között megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

A francia kortárs táncélet egyik meghatározó alakja, Angelin Preljocaj társulata, valamint a new yorki Les Ballets Trockadero de Monte Carlo lép fel a programban. A fesztiválon fellép többek között a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, Góbi Rita és Duna Táncműhely valamint az Artus és a Közép Európa Táncszínház illetve Fodor Zoltán Társulata és a GG Tánc Eger is.

 

Cortex Filmklub: Budapest, február 25.

Kisebb szünet és egy költözés után újra megnyitotta kapuit a Cortex Filmklub. Az új helyszín a Corvin Klub, ahol a megszokott, színvonalas filmek és gondolatébresztő beszélgetések várnak benneteket. Ezen a héten a szervezők igazi csemegével készültek; ugyanis a Christopher Nolan-féle Batman-feldolgozás második részét hozzák el nektek!

Az előadókról:
Boros János, kriminálpszichológus, egyetemi docens a PPKE BTK Pszichológia Intézet Személyiségpszichológia Tanszékének oktatója, vitathatatlanul a hazai börtönpszichológia egyik úttörője. Számos publikációja jelent meg visszaeső bűnelkövetők, börtönszocializáció, agresszió, a hosszú szabadságvesztés hatása az elítéltekre és még sok más kriminálpszichológiai témában. Főbb kutatási területei az igazságügyi pszichológia, bűnelkövetők élet-narratíváinak vizsgálata és az önkontroll mérése a Grasmick-skálával. Tanárként kedvenc témáihoz sorolható továbbá a pszichopátia, machiavellizmus, a bűnözői személyiség, a bűnelkövetők motivációinak vizsgálata.

Dr. Varga Péter, dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki korábban a Szekszárdi Rendőrkapitányságot irányította. Tanulmányait a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán végezte, majd emellett 2000-ben jogi végzettséget is szerzett. 1992-ben főnyomozóként kezdte a pályafutását Szekszárdon, városi kapitánnyá 2006-ban nevezték ki. A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével 2012-ben bízták meg. Tavalyi évben a belügyminiszter javaslatára dandártábornokká léptették elő. Hobbija az asztalitenisz.

FONTOS INFÓK!
1) Ugye láttátok: hamarabb kezdünk fél órával (mert hosszú a film), tehát 18:30-ra gyertek!
2) Innivalót (sajnos) nem lehet behozni. Az ajtóban álló kisportolt urak belenéznek a táskába.
3) Szerintünk (ha minket kérdeztek), hozzatok párnát a popótok alá. Jobb lesz az úgy.

Eheti Programfigyelő - február 22-28.

Forrás: hdwalls.us

Cziffra Fesztivál: Budapest, február 25-28.

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész kezdeményezésére és művészeti vezetésével 2016. február 25-28. között valósul meg az első Cziffra György Fesztivál, amelynek a MOM Kulturális Központ ad otthont. A rendkívüli zongoraművész méltó emlékét a fesztivál négynapos koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal és kreatív felhívásokkal ápolja. A programban olyan neves művészek működnek közre, mint többek között Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János. A sorozat az NKA és Hegyvidék Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

A fesztivál felépítése követi Cziffra György elképzeléseit, aki annak idején Franciaországban létrehozta saját alapítványát, iskoláját, koncertsorozatát és versenyét. A Cziffra György Fesztivál mindezt a szerkesztési elvet alapul véve alakította ki a 2016-ban induló sorozat tematikáját. A mesterkurzust első alkalommal csak zongoristáknak hirdetik meg február 19-21. között a MOMKultban. A versenyt jövő ősszel rendezik meg.
A koncertprogram rangos névsora különböző tematikus napokat takar. Az első koncerten Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, Cziffra György barátai és tanítványai idézik meg a mestert. A harmadik este a ’40-es, ’50-es évek sanzonjaiból, Karády Katalin dalaiból válogat, Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea közreműködésével; felidézvén Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált. A záróestet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla előadásával; a Zuglói Filharmónia (vez.: Záborszky Kálmán) Balázs János szólójával pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg.
A fesztivál ideje alatt Cziffra emlékkiállítást rendeznek be a MOM Kulturális Központban eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, a művész személyes tárgyaiból, illetve Gyügyi Ödön rajzaiból. Balázs János rendszeresen tart hangszerbemutató előadásokat fiataloknak és gyerekeknek, hiszen fontosnak tartja a fiatal nemzedék klasszikus zenei integrációját; ezúttal Junior Prima-díjas fiatal művészeket nyert meg ennek a nemes ügynek.
A Cziffra Fesztivál a Szamos Cukrászdát is megihlette, akik létrehozták a Cziffra szeletet Besszer Szilvia ötletei alapján. A finom és elegáns édesség egy zongorabillentyűt formáz a művész nevével, és megvásárolható lesz az összes Szamos Cukrászdában.
Balázs János jövőbeli tervei között szerepel, hogy 2017-től nemzetközivé tegye a teljes fesztivált, majd 2021-ben, Cziffra György 100. jubileumán a világ számos pontján szeretne Cziffra emlékkoncerteket rendezni.

cziffrafesztival.hu

FNB Budapest Support Festival: Budapest, február 26-27.

A FNB Budapest csoport aktivistái meleg ételeket osztanak rászorulók számára, akcióik pedig egyben békés demonstrációk is. Fel szeretnék hívni az emberek figyelmét, hogy koránt sincs minden rendben a szociális ellátórendszerrel, és ezzel kilépve az utcára nap, mint nap szembesülhetünk, látva az aluljárókban vagy más, mélyszegénységben élő embereket. A kidobásra szánt ételek újrahasznosításával szeretnék érzékeltetni, jelentős a túlfogyasztás és a pazarlás hazánkban sem ismeretlen, olyannyira, hogy emberek tömegei élhetnének és élnek a gazdagok kukáiból. Hétvégi akcióikkal így a túlfogyasztás és élelmiszerpazarlás, illetve sokak létminimum alatt élése ellen is demonstrálnak, mert hiszik, hogy az ételhez és a hajlékhoz való jog alapvető emberi jog.

Az FNB Budapest egy olyan közösség, ahol együtt dolgozik a tizenéves punk, a multiban robotoló húszas, az itt tanuló külföldi egyetemista, unoka és nagymama, a hajléktalan önkéntes. Ez a sokszínűség a csapat egyik vonzereje: hogy ennyire különböző kultúrájú és társadalmi hátterű emberek dolgoznak és töltik el együtt, egy közösségként a hétvégéiket.

A működésükhöz semmilyen állami, önkormányzati vagy egyéb pályázat útján megszerezhető támogatást nem kapnak, de nem is kérnek. Önkénteseik és szimpatizánsaik támogatásából tartják fenn az akcióikat. A szükséges forrást pedig a minden évben megrendezett FNB Budapest bulival alapozzák meg, ami idén is egy két napos támogatói fesztivál formájában valósul meg.

A FNB Budapest mozgalom a hardcore punk szcénából indult és nőtte ki magát, így természetes hogy a támogató fesztivál szerves részét képezik ezek a zenekarok, azonban szerettek volna nyitni más zenei stílusok felé is, ezzel is mutatva a sokszínűségüket, így mainstream előadók is kerültek a line­upra. A február 26-i koncertek helyszíne a Müszi, ahol a Rákosi, Diskobra, Hanoi, Camp Koala, Tango Underground, Blackmail, Böiler, Mudpie, Exterminating Angel és Wroongg fognak zenélni.

A támogató fesztivál február 27-i helyszíne a Kuplung lesz, ahol olyan előadók játszanak, mint a Deo-Duo azaz Senior Hal és Gajda Mátyás a Fish!, Barbi & Jancssó a Blahalouisiana zenekarokból és a Zanzinger, utánuk pedig a British Mood dj­i lesznek a zenefelelősök.

A koncertek alatt infópult is lesz, ha még többet szeretnétek megtudni a csoportról, ennétek egy finom vegan lencseburgert vagy épp az FNB Budapest pólótokat szeretnétek beszerezni.

www.facebook.com/foodnotbombsbudapest

Programfigyelő - február 22- 28.

Forrás: lenduletmagazin.hu

Frankofón Filmnapok és Fesztivál: Budapest, február 26. – április 2.

Ismét műsoron az új francia és frankofón filmek legjava, február 26. és március 6. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban, majd március folyamán 11 vidéki nagyvárosban és a Francia Intézetben.

Az idei, 6. FRANKOFÓN FILMNAPOK a kortárs frankofón filmtermés közel harminc alkotását hozza el Budapestre. Olyan sztárokkal találkozhatunk a vásznon, mint Isabelle Huppert, Omar Sy, Vincent Cassel, Guillaume Canet, Mathieu Amalric vagy Gérard Depardieu. A legújabb francia filmek mellett kanadai, görög valamint francia koprodukciók is szerepelnek az 52 vetítést tartalmazó programban.

A fesztivál tizenegy városban, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Tatabányán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Szolnokon, Jászberényben, Egerben és Győrben illetve a Budapesti Francia Intézetben folytatódik egészen március végéig.

www.facebook.com/events/1711694752408714/

Országos Linedance és Country Fesztivál: Budapest, február 27.

Western csizma, cowboy kalap és linedance. 2016. február 27-én, immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az év egyik legrangosabb eseménye, az Országos Linedance és Country Fesztivál. A legnagyobb hazai country megmozduláson éjfélig koncertek és tánccsoportok szórakoztatják a jelenlévőket. Jókedv, vidámság, élő country zene és linedance minden formában, mennyiségben.

2016. február 27-én, immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az év egyik legrangosabb eseménye, az Országos Linedance és Country Fesztivál. Jókedv, vidámság, élő country zene és linedance minden formában, mennyiségben.

Az OLCF célja megismertetni egymással kis hazánk számos linedance klubjait; lehetőséget ad számukra a bemutatkozásra; összehozza a régi és új barátokat, az ország távoli pontjairól érkező csapatokat; elegyíti a különböző tánc stílusokat; mindezt felejthetetlen, vidám hangulatban.
Éppen ezért fontos számunkra, hogy a fesztiválon, hazánk linedance közössége igazán jól érezze magát, megmutathassa tánctudását, önfeledten csizmát koptathasson, nevessen, egyen, igyon?

A VII. Országos Linedance és Country Fesztiválra számos újítással és programmal készülünk. Többek között a hagyományhoz híven, a régi és új csapatok, ismét lehetőséget kapnak klubjaik bemutatójára.

Teret adunk a versenyszellemnek, s tudásotokat nemcsak a szakmai zsűrinek mutathatjátok meg, hanem barátaitoknak, családtagjaitoknak, ismerősöknek, ismeretleneknek is.

A csapatok bemutatója a már ismert módon történik. Maximum 10 perc áll továbbra is a klubok rendelkezésére.

Időpont: 2016. február 27.
Helyszín: Tungsram Csarnok – 1044 Budapest, Megyeri út 6.
Belépőjegy ára: 3800 Ft
14 éves kor alatt ingyenes

olcf.hu

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian