Retro Filmsarok - My Girl (My Girl,1991) - Corn&Soda

Retro Filmsarok – My Girl (My Girl, 1991)

Ezen a héten a Retro Filmsaroknál a My Girl (My Girl, 1991) című romantikus vígjátékot mutatjuk be Nektek. Howard Zieff filmjének besorolása ugyanakkor megtévesztő. Bár a My Girl nagyrészt valóban bájos, elbűvölő és mulatságos jelenetekből áll, egyértelműen megvan benne a drámai vonulat is. Ez az igazán komplex és árnyalt érzelmeket megmozgató film egy folytatással is büszkélkedhet; a My Girl 2 1994-ben került a mozikba.

Forrás: hollywood.com

Hősnőnk, Vada az első részben még csak tizenegy éves. Gyermekkora cseppet sem mondható átlagosnak; a kislány már születése után nem sokkal elvesztette az édesanyját, apja, Harry pedig temetkezési vállalkozóként keresi a kenyerét. A kiskamasz Vadának szembe kell néznie még néhány viszontagsággal. Apja beleszeret új alkalmazottjába, Shelley-be, így a kislánynak el kell fogadnia egy mostohaanyukát. Ráadásul átéli első szerelmi csalódását is, amikor azzal szembesül, hogy az imádott angoltanárához, Mr. Bixlerhez fűződő érzelmei nem találnak viszonzásra. Szerencsére legjobb barátja, Thomas J. mindig vigaszt nyújt Vada számára.

Forrás: joy.hu

Miért Retro Filmsarok-befutó a My Girl?

Olyan kultúrában élünk, amelynek csillogó-villogó díszletei közé nem fér be a halál gondolata. Ha pedig gyermekekkel kell erről a témáról beszélni, a legtöbb felnőtt végképp teljesen összezavarodik. A My Girl azonban olyan magától értetődően természetesként ábrázolja a halált mint az élet részét, amelyet ritkán láthatunk. Takaratlanul megmutatja a szívet tépő fájdalmat, ami úrrá lesz rajtunk, ha meghal egy szerettünk, ugyanakkor az is világosan érződik, hogy az itt maradottak számára az élet megy tovább. Így a film hangulata összességében nem válik túlságosan sötétté és borongóssá, hanem megmarad könnyednek és ártatlannak.

Forrás: mozi24.hu

Vada szemén keresztül szemlélni a világot kifejezetten érdekes. Egyrészt azért, mert a felnőtt néző, aki már elfeledkezett a saját benső gyermekéről, a kislány problémáit és az azokra adott válaszait elnézve újra emlékezni kezdhet és belehelyezkedhet a gyermeki szemszögbe. Emellett Vada nem egy átlagos gyermek; rendkívüli intelligenciája és érzékenysége még érdekesebbé teszi azt a nézőpontot, ahonnan a film az eseményeket láttatja.

Forrás: synparanemronemoi.blogspot.com

A Vadát alakító Anna Chlumsky rendkívül tehetséges, így igazán remek választás volt a főszerepre. A fiatal színésznő minden gesztusa annyira tiszta, őszinte és sallangoktól mentes, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. Anna mellett pedig feltűnik a gyermek Macaulay Culkin, Jamie Lee Curtis és Dan Aykroyd, akik ugyancsak mind nagyszerű alakítást nyújtanak.

Forrás: worcuga.com

A My Girl tehát igazán művészi és sokszínű lenyomatot ad a tinédzserkorba való belépés érzékeny életszakaszáról. Ajánlom minden hasonló korba lépő gyermeknek, akik a tucatfilmeknél valami tartalmasabbra vágynak; és természetesen a szüleiknek is.

Ez is tetszeni fog...