Retro Filmsarok - Rémségek könyve, (Urban Legend, 1998) - Corn&Soda

Retro Filmsarok – Rémségek könyve (Urban Legend, 1998)

Ha péntek 13-a után egy kis plusz rettegésre és adrenalin fröccsre vágytok, a tuti Retro Filmsarok-tipp erre a hétre a Rémségek könyve (Urban Legend, 1998). A címadó kötet, amely brutális és embertelenül kreatív gyilkosságokról szóló városi legendákat tartalmaz, egy egyetemi könyvtárszobában rejtőzik. Jamie Blanks rendezőnek tehát nem volt szüksége agyzabáló zombihadseregre vagy az ártatlannál is ártatlanabb főszereplő házát elfoglaló gonosz szellemekre ahhoz, hogy igazán ütős horrort alkosson. Egy porosodó könyv nem csak költséghatékonyabb a fenti módszereknél, de egyszerűen nagyszerű is. Ahhoz, hogy az archivált borzalmak életre keljenek, elég egyetlen kísérletező kedvű ember katalizátori szerepvállalása.

Forrás: port.hu

Natalie és legjobb barátnője, Brenda kezdetben csak nevetgélnek Wexler professzor előadásán, amikor tanáruk a városi legendákról beszél, és azt ecseteli, miért is képtelenségek ezek. Nemrég meghalt ugyan egy lány az egyetemről, ám ahogy az ilyenkor lenni szokott, némi megrendülés és elmélkedés után az élet visszatér a megszokott kerékvágásba. Csakhogy újabb gyilkosság történik, ezúttal már a campus falain belül, majd még egy és még egy… Ráadásul mindegyik eset a Rémségek könyvének egy-egy fejezetét ülteti át a valóságba.

Forrás: mozi.24.hu

Miért Retro Filmsarok- befutó?

A gyilkosságok annyira bizarrul változatosak, hogy komolyan fellélegezhetünk, amiért Jamie Blanks szúró-vágó eszközök helyett klaviatúrát ragadott és fantáziáját csak a forgatókönyvírásban élte ki. Ráadásul a városi legendákat remekül sikerült testre szabni is; a gyilkos jól ismeri áldozatai gyenge pontjait, és mindenki számára a legmegfelelőbb véget tartogatja.

Forrás: youtube.com

A pszichológiai folyamatok ábrázolása szintén első osztályú. Nagyon precízen és hitelesen van felépítve az átmenet, ahogyan a gondtalan egyetemista életben lubickoló fiatalok előbb megrendülnek, majd félni kezdenek, végül pánikba esnek. Ahogy Natalie és Brenda körül egyre fogyatkozik a baráti társaság (és nem a kapcsolatok ellaposodása miatt), a két lányon egyre inkább úrrá lesz a rettegés, amelyet egyre erősebben hat át a gyanakvás a még a közelükben maradt társaik iránt.

Forrás: online.filmek-sorozatok.info

Amikor pedig elérkezik a végelszámolás és a gyilkos leveszi álarcát (pontosabban fekete csuklyás kabátját), nem egy szimpla pszichopatát találunk alatta, aki szórakozásból öl randomszerűen kiválasztott embereket. Tökéletesen érthető okot kapunk arra, miért Natalie és Brenda baráti társasága esett áldozatul a Rémségek könyvének. Ráadásul ezt a kulcsfontosságú történetet arról, hogy hogyan és miért lett belőle az, aki, a gyilkos maga meséli el a végjátékban, a legnagyobb feszültség közepette. Így nem csupán váratlan az információ, amit megtudunk, hanem még egy kicsit el is nyújtja a film legbetegebb és legsokkolóbb részét.

Forrás: est.hu

A zseniálisan megírt forgatókönyvet olyan színészek keltik életre, mint Jared Leto, Alicia Witt, Tara Reid és Robert Englund. Valószínűleg nem kell őket bemutatni senkinek, így nem is teszem. Elég annyi, hogy a Rémségek könyve forgatása során sem hazudtolták meg magukat és remek alakítást nyújtottak.

Forrás: tvmusor.hu

Jamie Blanks filmje tehát nagyszerű választás egy péntek 13 afterpartyhoz. Minden horrorimádónak és a fent említett színészgárda rajongótáborának jó szívvel tudom ajánlani. De a legnagyobbat mégis akkor szól a film, ha egy koleszban összeverődött egyetemista társaság nézi meg. A Rémségek könyve után garantált, hogy minimum egy hétig duplára zárjátok majd az ajtótokat és lefekvés előtt háromszor is ellenőrzitek, hogy lélegzik-e még a szobatársatok.

Ez is tetszeni fog...