Történelmi lobogók huszári kísérettel - Corn & Soda

Történelmi lobogók huszári kísérettel

Minden nemzet életében meghatározó szerepe van a zászlóknak: királyokról, dinasztiákról, elvekről mesélnek. 2017. július 13-án múltunk szimbólumai ismét teljes dicsőségükben loboghattak az alkalomhoz tökéletesen illő szeles napon megrendezett Történelmi zászlófelvonuláson, köszönhetően a Várgondnokság Nonprofit Közhasznú Kft. és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség fáradozásainak. A Szent György téri esemény fénypontja a zászlók levegőbe emelkedése mellett a huszárezred felvonulása volt, akik hagyományos egyenruhában vonták fel a lobogókat.

A programot a Várgondnokság Nonprofit Kft. igazgatója, Gyutai Csaba nyitotta meg. Véleménye szerint a lengő szimbólumok nem csupán mutatósak a külföldi, illetve hazai turisták számára, hanem fontos részei a Budavári Palota összképének, amelyet közös célunk minél előbb újra helyre állítani. A történelmi zászlók után remélhetőleg a lovarda lesz a következő a listán, hogy azzal együtt visszatérhessenek a várba a neves magyar lovas hagyományok is.

A huszárezred nevében Székely Tibor huszárezredes mondott köszöntő beszédet. A magyar huszárok hungarikummá válásával a Budavári Palota programjai közé felkerül a rendszeres huszár felvonulás, melynek hála a magyar kultúra egy különleges része ismét a mindennapok részévé válhat. Ezután a moderátor, Ugron Zsolna közreműködésével a huszárok kronologikus sorrendben felhúzták a zászlókat, összesen huszonötöt.

 1. A turul nemzetség zászló
 2. Szent István király zászló
 3. András király zászló
 4. Könyves Kálmán zászló
 5. Szent László király zászló
 6. Béla király zászlaja
 7. Szűz Mária Nagyboldogasszony zászló
 8. András király zászló
 9. Az Árpád-ház zászló
 10. András király zászló
 11. Nagy Lajos király zászló
 12. A Kettős Keresztes zászló
 13. Hunyadi János zászló
 14. Mátyás király birodalmi zászló
 15. Mátyás király magyar királyi zászló
 16. Mátyás király lovassági fő zászló
 17. Székely zászló holddal és nappal
 18. Szűz Mária zászló
 19. Hadi zászló a feszülettel
 20. Eszterházy bandérium a lovassági feszülettel
 21. Báthory dinasztia sárkányfogas zászló
 22. Bocskai erdélyi feszületes zászló
 23. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem zászló
 24. Rákóczy Ferenc zászló
 25. Rákóczy Ferenc zászló a lovassági címerrel

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett előadása zárta – bár megpróbálta, a szél üvöltése nem fogott ki a hangszerek erőteljes játékán, így a sajtótájékoztató befejeztével a turisták magyar muzsikára fotózkodhattak pompás huszárainkkal.

You may also like...

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian
%d blogger ezt szereti: