Túl a bűvös hetedik X-en - Záborszky Kálmán születésnapi koncertje - Corn&Soda

Túl a bűvös hetedik X-en – Záborszky Kálmán születésnapi koncertje

Záborszky Kálmán zeneiskolai, szakközépiskolai igazgatóként, és a Zuglói Filharmónia vezető karmestereként egyedülálló zenei pályát mondhat magáénak. 2017. október 7-én önmagát nem meghazudtoló módon, hetvenedik születésnapját egy felejthetetlen koncerttel ünnepli a Müpában.

Forrás: mupa.hu

Az est folyamán Zempléni László Régi magyar táncok című, gyermek vonószenekarra és ütőhangszerekre írt négytételes kompozícióját, 18. századi, magyar vonatkozású táncdallamok feldolgozását hallhatja a közönség. Ezt követően Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa a 20. századi oratórium-irodalom kiemelkedő darabja csendül fel Kecskeméti Vég Mihály szövegére, tenor szólóra, kórusra és zenekarra komponált mű „Könyörgés hamis atyafiak ellen. Vigasztalódás Istenben”. Majd Kodály Galántai táncok című, öttételes zenekari művében a gyermekkor emlékei élednek fel. A darabban a galántai Mihók cigányprímás dalai, táncai kelnek életre, a 19. századi verbunkos dallam- és ritmusvilágába ágyazva.

A hangverseny zárásaként a Zuglói Filharmónia által 2016-ban nagy sikerrel bemutatott, Dubrovay László Faust, az elkárhozott című balettjéből készült szvit négy részlete hangzik fel: Bevezetés és Faust; Mefisztó tánca; Margit és Faust szerelme; Kocsmajelenet.

 

Kezdés: 18:00

Közreműködik:
Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Kovácsházi István – tenor
Szent István Király Oratóriumkórus
Szent István Király Zeneiskola és Szakgimnázium gyermek- és ifjúsági zenekarainak tajgaiból álló együttes
Hunyadi János Általános Iskola Gyermekkara
(karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig)

Műsorvezető: Zelinka Tamás

Vezényel: Záborszky Kálmán

 

További információk a Müpa honlapján

You may also like...

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian
%d blogger ezt szereti: