Világhírű magyar cirkuszdinasztiák az 50 éve újranyitott Fővárosi Nagycirkuszban - Corn & Soda

Világhírű magyar cirkuszdinasztiák az 50 éve újranyitott Fővárosi Nagycirkuszban

Február 13-án zajlott a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák premierje, melyben egyedülálló módon, közel nyolcvan magyar artistaművész kápráztatta el az online közönséget. Azonban a bemutatók folytatódnak, az élő közvetítéseket április 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz, Urbán Ádám

A cirkuszművészet azon művészeti ágak közé tartozik, amelyben kiemelten fontos a nemzedékről nemzedékre áthagyományozott tapasztalat és tudás. Ez a fajta szemlélet tudta életben tartani évszázadokon keresztül a cirkuszművészetet.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz, Urbán Ádám


„A Dinasztiák a komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet előtt tiszteleg. Közel nyolcvan artistaművész, nyolc táncművész, valamint a Fővárosi Nagycirkusz állandó zenekara és technikai személyzete vesz részt a háromhetente megújuló műsorban. A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható: a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-erőemelő-, görkorcsolya-, handstand és illúziószámok mellett pedig az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj-, ló- és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócok gondoskodnak. A Fővárosi Nagycirkusz vezetésének és nekünk is fontos volt, hogy ebben a nehéz, pandémiás helyzetben minél több magyar artistát tudjunk segíteni. A Dinasztiák egyedülálló esemény, itt most kizárólag a világhírű magyar artistaművészeké a porond, övék a főszerep. A műsor mindhárom szakaszban fellépnek a cirkuszi dinasztiák tagjai, akiknek több felmenője, rokona is szerepelt a Fővárosi Nagycirkusz újranyitását ünnelpő, ötven évvel ezelőtti műsorban.”

Mondta el Kranitz Krisztián rendező, a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas Silver Power erőemelő duó tagja.

Partnere, Füzy Anita kiemelte, hogy:

„a műsor egyik szimbolikus pillanata, mikor az Ádám, a Donnert és a Richter cirkuszi dinasztiák tagjai egyszerre lépnek a manézsba. A családok először felváltva szerepelnek, de az első felvonás végén összefognak és közösen mutatnak be egy látványos piramistrükköt lovaik hátán. Erre még nem volt példa, ez egy egyedülálló produkció Magyarországon. Biztos vagyok benne, hogy a közönségnek is tetszeni fog a műsor, mert változatos és minden korosztály számára élvezhető.”

A Guinness-rekorder Richter Kevin is fellép csoportjával a Dinasztiákban. Kevin szerint nagyon sok idő és türelem kell ahhoz, hogy kialakuljon az összhang ló és lovasa között. Először ötévesen, édesapjával, Richter Flóriánnal együtt állt közösen lovon. Az első lovasakrobata-trükkjét nyolcévesen mutatta be. A lovas produkció mellett egy deszkaszámmal is szerepelnek a műsorban.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz, Urbán Ádám

„Egészen kicsi voltam, amikor a családommal külföldön egy műsorban szerepeltünk különböző magyar és orosz deszkaprodukciókkal. Beleszerettem ebbe a zsánerbe, és nagy álmom volt, hogy egyszer nekem is legyen egy deszkacsoportom. Erre két évvel ezelőtt nyílt lehetőségem, amikor a Fővárosi Nagycirkuszban dolgoztunk.”

A Dinasztiák premierjén a társulat megünnepelte az idén 70 éves id. Richter Józsefet, a magyar cirkuszművészet kiemelkedő alakját, a  Magyar Nemzeti Cirkusz alapítóját, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatóját. A bemutatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét olvasta fel a manézsban, ahol a Kossuth-díjas művésszel együtt ünnepelt fia, unokái és a teljes magyar artista társadalom.

forrás: sajtóanyag

Ez is tetszeni fog...