A függőség neve: Brúnó - Corn & Soda

A függőség neve: Brúnó

A tavaszi Könyvfesztiválon mutatta be a Móra Kiadó Bartos Erika legújabb könyvét, a Brúnó-sorozat negyedik kötetét, amely a Pest fényei címet viseli. A rendkívül népszerű sorozat az Anna, Peti, Gergő struktúrájához hasonlóan, fejezetről fejezetre tárja elénk az óvodából elballagó Brúnó életét, és a városnézéses történeteket.

Rajzol és ír

Az építészből lett meseírót, Bartos Erikát mindig is igen szerencsés embernek gondoltam. Azzal foglalkozik, ami a szenvedélye, rajzol és ír. És hogy honnan lehet tudni, hogy ez az élete? Meséiből, rajzaiból, figuráiból, lerajzolt és mesehőssé tett gyermekeiből, a velük történt elbeszélésekből, amik mind azt bizonyítják, hogy szívből dolgozó, munkáját messzemenőkig átélő meseíróról van szó.  

Nevével a Bogyó és Babóca című sorozat megjelenésekor találkoztam először. Azóta a sorozat húsz részesre ugrott. Mellette elkezdte a családjáról írt Anna, Peti sorozatot is, amely később Anna, Peti, Gergőre módosult és nálunk a másik kedvenc lett. Ahogy a Bogyó és Babócánál, a három testvér családi történeteinél is a gyerekek által megérthető párhuzam volt a vonzerő. Bogyó és Babóca ugyanazokkal a problémákkal, élethelyzetekkel szembesültek, amivel aztán Anna, Peti és Gergő. Így a gyerekeknek mi sem volt könnyebb, mint egy családban találni magukat, ami hasonlított az övékhez és át tudták élni az ott történteket.

De eljárt fellettük az idő: az A-PE-GÉ-t, ahogy gyerekeim hívják, nem adják ki újra. Helyette viszont…

Az Anna, Peti, Gergő helyett

…ne szomorkodjon senki, mert hiánypótlásnak az írónő nem is találhatott volna ki népszerűbb témát és kedvesebb opciót az eddigi hősök leváltására, mint a Budapest látnivalóit bejáró óvodás kisfiú történeteit. Az eddig hatkötetesre tervezett sorozat első része 2017-ben jelent meg először, és a kezdeteket, azaz a Balatonról Budapestre való felköltözést mutatja be, valamint, ahogy az alcím – Buda tornyai – előrevetítik, a budai oldal magas építményeit, építészeti emlékeit tárja az ifjú olvasók elé. A könyvekben Brúnó a különböző szomszédokkal, rokonokkal járja végig kerületről kerületre, majd területről területre Budapestet és környékét. Az oldalakon pontos neveket és elhelyezkedéseket is találunk, sokszor még az utazás módja is vázolva van, amely így egyfajta útikönyv is. A pontos rajzokkal illusztrált nevezetességeket, hegyeket, mesterséges magaslatokat, építészeti elemeket az olvasó az útirányok megnevezésével játszva megtalálhatja.
A gyerekek itt is egy család életébe csöppennek bele, egy hozzájuk hasonló karakter cipőjében jáhatnak, szemével nézhetnek és az eléjük tárt látványosságok élménydús, izgalmas leírása felkelti érdeklődésüket. Bevallom, én is kedvet kapok elmenni az éppen olvasott helyekre. Így jártunk már pár helyen, amiről Brúnóék előtt nem is tudtuk, hogy létezik.

IRÁNY A BOLT

Először kirándult

Az írónő a sorozat honlapján elmeséli, hogy a kötetekben bemutatott helyeket mindig bejárja, majd összeállítja az útirányt, lerajzolja az ott található érdekességet és szöveget ír hozzá.
A második (Buda hegyei) és a harmadik (Pest szíve) után most itt van a negyedik kötet, Pest fényei címmel, amelynek elején Brúnó elbúcsúzik az óvodától, hiszen hatéves elmúlt, és a nyári szünet alatt a főváros teljes pesti oldalát járja be. A negyedik rész is behatóbban foglalkozik a belvárossal, de Ferihegy, sőt Rákoscsaba, Zugló, Cinkota is terítékre kerül.

Felsorolni sem lehet a rengeteg múzeumot, pályaudvart, intézetet, parkot, építészetileg említésre méltó helyet, amelyet a könyv rendkívüli részletességgel bemutat, és Bartos Erikának még ahhoz is volt humora, hogy a futball világbajnokság izgalmát belecsempéssze a mesébe. Mint szülő azt gondolom, hogy a könyv rendkívül hasznos az érdeklődés felkeltésében és elsőrangú kedvcsináló a helyi nevezetességek megismeréséhez. Az egyes helyek történelme, eredete, építésének körülményei, korábbi állapotok, részletek a híres építészekről, lakókról, művészekről mind azt bizonyítják, komoly kutatómunka áll a háttérben. Nem véletlen, hogy a gyerekek csüngenek a könyvön, színezik a színezőket és forgatják a foglalkoztatókat.

Mi is ugyanúgy!

Sokallom benne viszont a szülőkre rótt terhet, amely néhol megvalósíthatatlan víziókba taszítják a gyereket. Mivel ott van a könyvben, így a gyerek is elvárja, hogy egyik helyről a másikra kutyagoljunk álló napon át, János-hegy után felmenjünk a Szabadság-hegyre, és ha hazaértünk, még legyen szilvásgombóc készítés is, mielőtt elindulnánk az esti színházi előadásra. Embertelen bánásmód, írónő! Könyörüljön rajtunk, szülőkön! Nem beszélve a pénzköltésről, ugyanis Brúnóék hol a Kalóz büfében, hol a nagy múltú étteremben ebédelnek, és az ajándékboltban, meg a cukrászdában is persze jól bevásárolnak.

Kötelező könyv

De semmi baj, hiszen hálásnak kell lennünk, mert nagyszerű rajzok és könyvek kerülnek ki Bartos Erika keze alól, és nélkülük szegényebbek lennénk. Még ha irodalmi szempontból sokan nem is tartják kiemelkedőnek, hiszen Bartos Erika nem szépíró, egyszerű mondatokkal fogalmaz, ami könnyen eljut a gyerekhez. Neki az az elsődleges szerepe gyermekeink életében, hogy megszólítsa őket a számukra érthető nyelven és átadja azokat az információkat, amely komfortérzéssel (A-Pe-Ge), tanulságokkal (Bogyó és Babóca) vagy, mint Brúnó esetében, hasznos ismeretekkel látja el őket.

A Pest fényei tehát igazi kincs, hasznos és jó könyv, egy kötelező darab a magyar gyerekek polcán. Az én gyerekem a negyedik rész elolvasása után már másnap kérte az ötödiket.
Tehát, kedves szülők, túracipőket elővenni, és indulás. A városnézés előtt jól aludják ki magukat, és bátran fedezzék fel Pest fényeit gyermekükkel!


Ez is tetszeni fog...