Herkules - a kulisszák mögött - Corn & Soda

Herkules – a kulisszák mögött

1392000_637177586303308_974061074_nA Die Hard – Drágább, mint az életed (A Good Day to Die Hard, 2013)és a Z világháború (World War Z, 2013) után ismét egy hollywoodi szuperprodukció, amelynek készítői Magyarországot választották forgatási helyszínéül. A július 24-én mozikba került Herkules (Hercules, 2014) című filmben Dwayne Johnson és hazánk legújabb üdvöskéje, Palvin Barbara mellett több száz magyar statiszta is feltűnik. A következőkben olvashatják Borbély Áronnal készített interjúnkat, aki több hónapon keresztül forgatott a stábbal.

Kérlek, mondj egy pár szót magadról. Hogy kerültél kapcsolatba a Herkules című produkcióval?

Egyik ismerősömtől hallottam arról, hogy castingot tartanak a Hercules című filmre. Gondoltam jó móka lesz bemenni pár barátommal és jelentkezni statisztának. Útközben tudtam meg, hogy Dwayne lesz a film főszereplője, ami még lelkesebbé tett. Próba szerencse alapon be is mentünk, ahol kitöltöttük a jelentkezési lapot, lefotóztak minket, majd ruhaméretet vettek. Körülbelül egy-másfél hónapon belül pedig érkezett a telefon, hogy bootcamp-et indítanak.

Milyen kritériumok alapján választottak ki végül? Volt külön edzőtáborotok?

Hivatalosan a sportosan kinéző és a nagyobb izomtömeggel rendelkező emberek jelentkezését várták katonának. Mivel már régóta sportolok, gondoltam az első kategóriába beleférek, így jelentkeztem. Az edzőtáborban viszont megfigyeltem, hogy nem minden esetben a fizikum a lényeg, hanem a nagy mennyiségű statisztéria összeszedése, hiszen közel kétszázan voltunk csak Coty-katonák.   Az edzőtábor a forgatást megelőző négy hétben volt az Origo Filmstúdióban, ahol reggel kilenctől délután ötig folyt a munka. Külön foglalkoztak a Bessy-ket alakító statisztákkal és a Coty-katonákkal. Én az utóbbiakhoz tartoztam. Megtanultunk egyszerre menetelni, elsajátítottunk jó pár vezényszót angolul, kardoztunk, valamint rengeteg alakzatot elpróbáltunk. A négy hétben összesen 12 napot voltam itt.

Mennyi ideig forgattál? Hány jelenetben vettél részt?

Közel kilencven napot forgattam, ennek nagy részét Pátyon. Itt két nagy jelenet volt, a Bessy és a Rhesus csata, melyeket júniustól augusztusig folyamatosan forgattunk. Emellett voltak itt egy-két napos kis jelenetek is, mint például Herkules rémálma és a katonák új fegyverzetének átadása. A másik nagy helyszín az Origo Filmstúdió volt, ahol egy gyönyörű város díszletében vettünk fel több részt is (például a szobor ledöntése, az istállós jelenet, a városból ki-bevonulás, katonák kiképzése). Forgattunk Csákváron is egy napot, ahol a tűz körül beszélgetős jelenetet vették fel.

10001548_701696949851371_1224115914_n

Hogy kell elképzelni egy átlagos napod? 

Amikor Pátyon forgattunk, akkor hajnali fél hatkor volt találkozó a kelenföldi buszállomáson. Innen vittek minket a forgatás helyszínére. Mikor megérkeztünk, mindenki kitöltötte a joglemondó nyilatkozatát, amit minden nap kötelező volt megtenni. Ezután következett a reggeli péksütemény elfogyasztása, majd lassan elkezdtünk csordogálni az öltöztetőkhöz, sminkesekhez, hajasokhoz. Mivel két-háromszáz ember öltöztetéséről és sminkeléséről volt szó, így ez a folyamat egészen kilenc-tíz óráig is eltartott. A ruhás részlegen mindenkinek megvolt a saját ruhaszáma, ahol várta a jelmeze. Az öltöztetők segítségével vettük fel a jelmezt, majd egy gyors ellenőrzés után sétáltunk át a smink részlegbe. Sminkelésnél bebarnították és bepiszkolták a bőrünket, hogy trák harcoshoz méltóan nézzünk ki. Itt sokak tetoválását is lekezelték, ahogy Dwayne-nek is tették a saját sminkesei. Ezután következtek a parókák, amik nagy melegben sokak idegeire mentek. Miután mindenki elkészült, line up-ot tartottak, ahol az összes részleg külföldi vezetője átnézett minket és korrigálta a hibákat, ha kellett. Körülbelül tíz órától kezdtünk forgatni a díszletben, ahonnan gyakran este hét-nyolc óra után jöttünk el. Napközben volt egy félórás ebédszünet, azon kívül pedig többnyire csak a kameraváltáskor tudtunk pihenni, vagy ha épp az ellenséget vették, nem a katonákat. A forgatás végeztével elindultunk öltözni, majd a joglemondó nyilatkozat leadásával kicsekkoltunk a buszokhoz, amik visszavittek minket Budapestre.

Melyik volt a kedvenc jeleneted? Mi volt a legérdekesebb dolog számodra a forgatás alatt?

Az egész forgatás elképesztő élmény volt. Kemény napokat éltünk át együtt, de visszagondolva nagyon jó volt végig forgatni a tavalyi nyarat. Ez alatt az idő alatt rengeteg életre szóló barátság köttetett. A legviccesebb jelenet a rabok megdobálása volt, ahol rengeteget nevettünk, hiszen sokszor keresztbe dobáltuk egymást is gyümölccsel. A legérdekesebb dolog az volt számomra, hogy egy jelenetet (ami a filmben pár perc) hetekig képesek forgatni. Rengeteg kameraállásból és nagyon sokszor felveszik, mire a rendező azt mondja, hogy most tökéletes.

Dwayne Johnson mennyi időt töltött köztetek?

Amikor kijött forgatni, akkor ott járkált közöttünk és teljesen természetesen viselkedett. Nekem nagy kedvencem, így egy nehéz napot is nagyon könnyen fel tudott dobni, ha megjelent a helyszínen. Beszélgetni nem lehetett vele, de ezt mindenki tiszteletben tartotta. Sajnos forgatáson kívül sem lehetett vele találkozni, így közös fénykép sem készülhetett.

Dwayne-Johnson-Hercules

És Palvin Barbara?

Talán egyszer láttam a rendező sátrában. Az athéni jelenetben nem voltam benne, így ott nem találkoztam vele. Utólag nagyon bánom, mert a filmben alakított tapsolása lehengerlő volt.

Tetszett a film? Viszontláttad magad benne?

Nagy csalódás volt a film. Dwayne hozta, amit hoznia kellett, de a rendezés és az animációk katasztrofálisak voltak. Sok társam a közös beszélgetések alkalmával lehurrogta azokat, akik kritikusan álltak hozzá a végeredményhez, de szerintem egy százmillió dolláros, profi brigád által leforgatott filmnél nyugodtan lehetünk kritikusak. Főleg, ha ilyen végeredmény születik… Kicsit dühös vagyok, mert az a profizmus, ami jellemezte a forgatásokat, nem tükröződött a vásznon. Rhesus és a foglyok megszégyenítésénél viszontláttam magam a katonák között.

Vannak hasonló terveid a jövőre nézve?

Sajnos csak kisebb filmekben volt lehetőségem statisztálni azóta (például a Spy, illetve a Houdini).  Remélem, érkezik még a közeljövőben hazánkba hasonló horderejű produkció, hisz egy ilyen forgatás hatalmas élmény.

 

Köszönjük az interjút! 

Ez is tetszeni fog...