Bűnös vagy ártatlan? - Shari Lapena: Karnyújtásnyira ​a gonosztól - Corn & Soda

Bűnös vagy ártatlan? – Shari Lapena: Karnyújtásnyira ​a gonosztól

Shari Lapena,  A szomszéd pár című bestseller szerzőjének új regénye jelent magyarul az Alexandra Kiadónál. A kötet a Karnyújtásnyira a gonosztól címet viseli. A kanadai írónő ebben a thrillerében is azt mutatja meg, milyen sötét titkokat rejtegethetnek az átlagosnak hitt szomszédaink…

forrás: Alexandra Kiadó

A regény története szerint Karen autóbalesetet szenved egy rosszhírű környéken, de mikor felébred a kórházban, semmire nem emlékszik onnantól, hogy vacsorát készített otthon. A rendőrség hamarosan egy szörnyű bűnténnyel vádolja meg. A férje, Tom mellette áll, míg a legjobb barátnője, Brigid egyre inkább kételkedik benne.

A történet a női pszichotrillerek ismert motívumaiból építkezik: átlagos, hétköznapi emberek, tökéletesnek hitt élet, szomszédok, akik azt hiszik, mindent tudnak egymásról, és persze szörnyűséges titkok, amik egyszer csak felszínre kerülnek. Ezeknek a regényeknek az erejét a biztonságos világba vetett hitünk lerombolása adja, ugyanis az olvasó a szereplőkben magára, az ismerőseire ismerhet, mindez pedig azt sugallja, hogy ezek a borzalmas dolgok akár vele is megtörténhetnek. Mindez igaz Lapena regényére is.

Karen és Tom olyan házaspár, akiket mi is ismerhetnénk, Brigid olyan nő, aki akár a szomszédunk is lehetne. Azonban míg a női pszichotrillerek többsége a hősökkel való azonosulást a narrációval és az érzelmi ív építésével is segíti, addig Lapena regénye távolságot tart az olvasótól, nem engedi azonosulni a szereplőivel, szinte már-már szenvtelen objektivitással meséli el a történéseket. Hiába vagyunk egy-egy karakter nézőpontjában, mégsem tudunk igazán kötődni hozzájuk. Először ez furán hathat, azonban történet előhaladtával rájövünk a távolságtartás okára, a regény végén pedig már egyik hőssel sem azonosulnánk szívesen. Itt ugyanis senki és semmi sem az, mint aminek látszik, mindenkinek megvannak a maga kis titkai.

A regény egy remek alapötletből indul ki, a cselekményvezetés lendületes, egymás után érkeznek a fordulatok, amelyek egy része kiszámítható, de vannak egészen váratlanok is. Főleg a végső csavar lepett meg nagyon, arra egyáltalán nem gondoltam. Lapena nagyon jól ért a feszültségteremtéshez, ami leginkább a fordulatokban, az apránként csepegtetett információadagolásban és a szereplők lassan kibontakozó jellemében rejlik. Így regény karakterábrázolása is tetszett a távolságtartás ellenére is, mivel bár szimpatizálni egyik szereplővel sem tudtam, mégis izgalmas, jól felépített jellemeknek tartottam őket, akik mindig tartogattak valami meglepetést.

A regény nyelvezete egyszerű, kimondottan puritán, Lapena nem kedveli a hosszas, elidőző leírásokat, a ‘l art pour l’ art gyönyörködtetést, kifejezetten a cselekményre koncentrál. A szöveg azonban kifejezetten gördülékeny, olvasmányos, így az izgalmakat kedvelő olvasók, akik alig várják, hogy megfejtsék a rejtélyeket, gyorsan tudnak haladni vele.

Összességében a Karnyújtásnyira a gonosztól izgalmas thriller, remek alapötlettel, váratlan fordulatokkal, és nagyszerűen felépített jellemekkel. Elsősorban azoknak ajánlom, akiket nem zavar, ha nem tudnak azonosulni a szereplőkkel, hanem inkább a cselekményre és a rejtélyek megoldására szeretnek koncentrálni.

Ez is tetszeni fog...