10 bemutató az Örkény Színházban - Corn & Soda

10 bemutató az Örkény Színházban

Az Örkény Színház az előző évadban elmaradt három produkció mellett hét új bemutatóval készül.

Útjára indul az Örkény Stream, és a járvány miatt új biztonsági intézkedések lépnek életbe a színházban. 2020/2021-es évadban is meghatározó a fiatal rendezők jelenléte az Örkényben. Az új színpadi hang, és az új műfajok iránti érdeklődés hangolja az évadot.

Örkény Színház társulata
Fotó: Horváth Judit

Az évad bemutatói

Elsőként az előző évad három, a koronavírus-járvány miatt elmaradt bemutatóját pótolja a társulat: szeptember 18-án az Örkény Stúdióban Orwell disztópiájának színpadi adaptációja kerül színre ’84 címmel, Widder Kristóf rendezésében, majd ugyanitt október 9-én Racine Andromakhéját láthatja a közönség. Az előadás rendezője Gáspár Ildikó. Ugyancsak október 9-től látható a nagyszínpadon a Zűrzavar 2045, melynek szövegkönyvét Lev Birinski Bolondok tánca című tragikomédiája alapján Bánki Gergely, Gábor Sára és Polgár Csaba írta. Az előadást Polgár Csaba rendezi.

Október 24-én szokatlan műfajú előadást mutat be a színház Boross Martin rendezésében, melynek főszereplői nem színészek. A Kiváló dolgozók szerzői Boross Martin, Neudold Júlia és Szabó-Székely Ármin, műfaja olyan, magyarországi kőszínházban újdonságnak számító dokumentarista színház, melyben a társulat tagjai mellett civil szereplők, hétköznapi hősök, elhivatott szakemberek lépnek színpadra. Az előadás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és az Örkény Színház közös programja.

Ezt követi a nagyszínpadon Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó. Bemutatója január 15-én lesz,  Gáspár Ildikó rendezésében. Február 5-én az Örkény Stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat. Az előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője rendezi. Ugyanitt lesz látható február 19-től a Winterreise, Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép nézők elé.

Mácsai Pál rendezi Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című példázatát a nagyszínpadon. A bemutatóra április 30-án kerül sor. Ugyanezen a napon lesz először látható Schwechtje Mihály rendezése az Örkény Stúdióban, melynek munkacíme Szex. Újra. El. Az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet. A színdarabban az alkotók megpróbálják elképzelni azt a világot, ahol ez megvalósul.

A bemutatók sorát Takács Nóra Diána önálló dalestje zárja az Örkény Stúdióban, május 28-án. Az előadás zenei vezetője Kákonyi Árpád.

Az idei bemutatók mellett megkezdődnek a Végtelen tréfa című összművészeti vállalkozás munkái is. David Foster Wallace regénye az X generáció Ulyssese interpretálása túlmutat a jelenleg ismert színházi kereteken. Az előadás rendezője Bodó Viktor, a bemutatóra a 2021/2022-es évadban kerül sor.

Új társulati tagok

A 2020/2021-es évadban három művésszel bővül az Örkény Színház társulata. Józsa Bettina és Bajomi Nagy György új tagként szerződik ősztől az Örkénybe, és visszatér a társulatba Szandtner Anna. Az Örkény Stúdió művészeti vezetője a 2020/2021-es évadtól Polgár Csaba.

Nézőtér az egész világ – elindul az Örkény Stream

Az Örkény Színház kiépítette saját Stream Stúdióját, és októberben megkezdi előadásainak rendszeres élő online – közvetítését. Jelenleg a tesztüzem zajlik. A több kamerával, élőben közvetített előadásokat egy átlagos színházjegy áráért lehet majd megnézni. A nézők esetenként több kép közül választhatnak, chatelhetnek egymással, bizonyos előadások után pedig virtuális közönségtalálkozón is részt vehetnek majd. A szolgáltatás asztali- és táblagépen, mobileszközön és okostévén is elérhető lesz.

Az Örkény Színház koronavírus-járvány miatti intézkedései

Az Örkény Színház nézőinek lehető legkomolyabb védelmére törekszik. Ezzel kapcsolatban a korábbiaktól eltérő intézkedéseket vezették be a fertőzésveszély megszűnéséig.

A biztonság fokozása érdekében nézőtereiken a nézői létszámot félházban limitálják. Ezzel könnyítjük meg az érkezéskor, a szünetekben és az előadások végén a tumultus elkerülését is. Előcsarnokunkat és nézőterünket korábban nyitjuk. Nézőiktől az adatvédelmi szabályok betartásával elkérik elérhetőségüket, hogy egy esetleges fertőzéskor lehetővé tegyük a kontaktkövetést. A nézőtér levegőjét minden nap ózonmentes germicid lámpákkal fertőtlenítik. Hagyományos módon is fokozottan fertőtlenítenek minden felületet, az előcsarnok több pontján pedig kézfertőtlenítésre is lehetőséget biztosítanak. A repülőterekhez hasonlóan az előcsarnokba való belépés előtt minden néző testhőmérsékletét érintésmentes, automata hőmérővel mérik. A határérték fölötti testhőmérséklettel (37,6 celsius fok) rendelkező nézőket felkérik, hogy ne tekintsék meg az előadást. A nézőtéren és a közönségforgalmi területeken további intézkedésig a nézők és a színház munkatársai számára is kötelező lesz a maszkviselés. Maszkot a színházban is lehet vásárolni, beszerzési áron. A sorbanállást elkerülendő megszüntetik a ruhatár-használatot. A kabátot, mint sok helyen a világon, ezentúl be lehet vinni a nézőtérre. A felszabaduló ruhatári pultokon is működik majd a büfé, így gyorsabb lesz a kiszolgálás.

Akadálymentesítés

Régi adósságát törleszteti az Örkény azzal, hogy a Főváros támogatásával megépült a mozgássérült lift. Nagyszínpadi előadásokat mostantól a kerekesszékes nézők számára akadálymentesek.

Változások a jegy- és bérletértékesítésben

Személyes jegyvásárlásra a színház jegypénztárában, közönségszervezésén, valamint a Mammut Bevásárlóközpontban található jegyértékesítő pultnál van lehetőség. A színházak közös ajánlásával összhangban az Örkény Színház arra kéri nézőit, hogy ha csak tehetik, jegyüket online vásárolják meg.

A 2020/2021-es évadban – tekintettel a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságokra – bérletet nem értékesítenek. A 2019/2020-as évadra megváltott Mozaik bérletek 2020. október 31-ig, a Stúdió bérletek pedig 2020. december 31-ig érvényesek. Az elmaradt előadásokra beváltott bérletes jegyek cseréjének határideje 2020. október 31.

A koronavírus-járvány financiális hatásai – a többi előadóművészeti intézményhez hasonlóan – az Örkény Színházban is jelentősek, ezért a 2020/2021-es évadtól bevezették a támogatói jegyet. Az egységesen 10.000 forintba kerülő belépő a hagyományos és a stream-előadásokra online és személyesen is megvásárolható.

Ez is tetszeni fog...