100 éves a Csili Művelődési Központ - Corn & Soda

100 éves a Csili Művelődési Központ

Pesterzsébet és a Csili elmúlt száz évét dolgozza fel az az eseményfolyam, amellyel a városrész lakóit bevonva ünneplik a nagyhírű kulturális központot és a kerületet is. A különböző művészeti ágak, szakemberek, országosan ismert, népszerű művészek, szervezetek bevonásával egy igazi, méltó, hosszantartó és emlékezetes programsorozatot nyújt a 1oo éves CSILI. A rendezvénysorozat fővédnökei Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes; védnöke Szabados Ákos Pesterzsébet polgármestere. Az évad során többek közt olyan kiváló művészek vesznek részt az ünneplésben, mint Pogány Judit, Szabó T. Anna, Gryllus Samu, Garai Judit, Jeli Viktória, Gimesi Dóra, és Alagi János.

Ács Sarolta

 

S hogy kicsoda Pesti Erzsi?

Ő maga a történelem egy nő szemén keresztül. 1918-ban még ott áll férje mellett virágos kalapban a Vas és Fémmunkás Otthon avatásán. A világháború alatt már ő maga is beáll a gyári munkások sorába, az ötvenes években őt is megfigyelik, a forradalomban ő is kiáll hazájáért. Majd újra felismeri nőiességét, trapéznadrágban és talpig virágban, később kiskosztümben menetel előre az időben és a ranglétrán. Sok nehézséggel néz szembe, számos akadályt győz le, de mindig büszke és erős marad. Így lép be a XXI. századba, ahol már vezérigazgató, edzőterembe jár, diétázik, headset van a fülében, de nem felejti el a múltját, amelyre építeni tudja a jövőjét.

Ebből a hol vidám, hol megható élettörténetből születnek azok a művek, amelyek előadásra kerülnek majd a 100 civil bevonásával készülő mesében, a kórustalálkozó és énekverseny résztvevői által előadott dramatizált művekben, a bábtalálkozós köztéri kivetítésen. A sikeres nő kerül előtérbe a sakk show keretén belül is és a slam poetry versenyen, de a valódi szépségért, a nőért, aki a legfontosabb futhatunk, kerékpározhatunk vagy sárkányhajózhatnak is.

Ács Sarolta

 

Programok:

KultBarkas- avagy házhoz megy a kultúra

2007.09.01-10.31.

60 napon keresztül egy művészien átalakított KultBarkas teherautóval járják Pesterzsébet utcáit, hogy minden nap egy adott utcában vidám műsor keretében adjanak hírt a 100 éves Csiliről és a születésnaphoz kapcsolódó programokról.

 

100 hang meséje a szép Pesti Erzsiről

2017.09.11-10.01.

Pesterzsébet sétálóutcájában a Secco&Fresh Ko által megfestett konténer hangstúdióban várják a kerület lakóit, hogy felolvassanak a Pesti Erzsiről szóló meséből. Így 100 pesterzsébeti hangján fog megszólalni az a hangjáték, amelynek bemutatója 2018. február 13-án lesz a Csiliben. Ehhez egy némafilmet készítenek a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium tanulói a kerület életéről.

Szereplők: PEsterzsébet lakói

Író: Jeli Viktória

Hangtervező: Vajdai Vilmos

Filmrendező: Nagy Katalin

Dramaturg: Garai Judit

Rendező: Schermann Márta

 

Sisi Bál

2017.11.18.

Pesterzsébet – Erzsébet Bál

A 150 éve aláírt Kiegyezés és Erzsébet királyné tiszteletére idén Sisi Bált rendeznek a szervezők. Bécsi udvari zenével és menüvel várják a vendégeket.

Fellépők:

Vác Civitias Kamarazenekar

Dj Dominique

Dj Thomx

 

Pesterzsébeti Kórusünnep

Örömének Pesterzsébet történetéből

2017.11.25.

A hagyomány szerinti kórustalálkozó után a 11 pesterzsébeti kórus közösen zengi el Pesterzsébetet és Pesti Erzsit méltató himnikus művet a Pesterzsébet Főplébánia templom lépcsőjén.

Dalszöveg: Szabó T. Anna

Zeneszerző: Gryllus Samu

Dramaturg: Garai Judit

Rendező: Schermann Márta

 

Adventi Operettgála

Álom, álom, édes álom…

2017.12.16.

Az operett és operairodalom remekművei modern hangszerelésben

Fellépők:

Pohly Boglárka

Újhelyi Andrea

Alagi János

Fátrai János

Jenei Gábor

Lehár Kamarazenekar

Vezényel: Faith Tibor

Művészeti vezető: Fekete Mária

 

100 óra tánc a Csiliben

2017.12.27-31.

Guinnes – rekordot kísérlet a “100 órán át megszakítás nélkül táncolók” kategóriában. 100 óra zene (élőzene, dj-k, stb.) és tánc

 

Dr.Vajda Árpád Nemzetközi Nagymesteri Sakkverseny

2018.01.28-02.06

Verseny a Magyar Sakkszövetséggel együttműködésben. A digitális tábláknak köszönhetően a világ bármely pontjáról követhető lesz az aktuális állás.

 

Rockmarathon

2018.02.17

Azokat a rock együtteseket hallhatják, akik a Csiliből indultak vagy aktív tagjai voltak a művelődési háznak. Emellett rock történeti kiállítással és nosztalgiázó talkshow-val készülünk. Együttműködő partnerünk a Rock Múzeum.

 

I.Szecsődi irén és Réti József Országos Énekverseny

énekverseny és színházi előadás a pesterzsébeti nőkről

2018.02.23-24.

A két napos rendezvény első napján hagyományos énekversenyre kerül sor és a résztvevők közül kiválasztásra kerül az a hat énekes, aki a másnapi színházi előadásban már színpadra is állhat.

Dalszövegek: Szabó T. Anna

Zeneszerző: Gryllus Samu

Dramaturg: Garai Judit

Rendező: Schermann Márta

Helyszín: az 50 éves Lajtha László Zeneiskola

 

Üdvözlet az érkezőknek

2018 tavasza

Szerenádos köszöntés az újszülötteknek.

Ez is tetszeni fog...