11. kihívás: Millió apró darabban - Corn & Soda

11. kihívás: Millió apró darabban

Az olvasási kihívás egy újabb tételét még egy memoárral teljesítettem. James Frey Millió apró darabban című könyve teljes mértékben igaz történeten alapul, az író saját életének egy igencsak sötét szakaszán. A regény egyébként eredeti nyelven, hangoskönyvként került el hozzám. Érdeklődöm a drogfüggőség témája iránt, éppen ezért gondoltam, hogy James Frey regényéből sokat tanulhatok erről, jobban megismerhetem egy igazi függő lelki világát. El kell, hogy mondjam, egyáltalán nem csalódtam.

23 éves korában James Frey egy repülőgépen tér magához. Pár fogát kiütötték, az orrát eltörték, a teste borzalmas állapotban van. Fogalma sincs, hogyan is került a repülőre, az előző két hetet egyáltalán nem tudja visszaidézni. Fiatal kora ellenére tíz évnyi kemény alkoholizmust tudhat maga mögött, emellett crack függő legalább három éve. A landolás után azonnal egy elvonóra kerül, ahol szembesítik azzal a ténnyel, hogy abba kell hagynia a drogozást, különben nem fogja megérni a 24. életévét. A könyv James Frey hat kemény hetét meséli el, amelyet az intézményben töltött.

a-million-little-pieces

James a teljes nyers valójában tárja elénk az igazságot. 23 évesen három államban körözték különböző randalírozási és lopási ügyek miatt. Testileg és lelkileg teljesen meggyötörve kerül az elvonóra, egyáltalán nem tudja, hogy az élete milyen irányba is halad. Abban lehet csak biztos, hogyha még egyszer használ valamilyen drogot, akkor jó eséllyel meghal. A szerző elmeséli családjával való elidegenedett kapcsolatát, elmondja, hogy drog- és alkoholfogyasztási problémái már tizenéves kora elejére nyúlnak vissza.

A Millió apró darabban egyáltalán nem egy könnyű könyv. Könnyedén beleélhetjük magunkat a szerző szenvedéseibe, amelyet a legtöbb esetben teljes részletességgel tár elénk, nem kendőz el semmit előlünk. Mindennek ellenére a könyv nyelvezet nem bonyolult, ehelyett nyers és durva. Pont olyan, amilyennek lennie kell.

images (5)

738843_5Mivel teljes mértékben igaz történetről beszélünk, ezért tudhatjuk, hogy James Frey sorsa mindezek után teljesen más fordulatot vett, amely bárkinek reményre adhat okot. Frey mára sikeres író, aki a Lorieni Krónikák egyik társszerzője, amelyet Pittacus Lore néven alkot Jobie Hughesszal. A könyvek első részéből készült A negyedik című film.

Mindenkinek ajánlom a Millió apró darabban című könyvet, akiket érdekel a függőség lélektana, a mögötte rejlő ember és a leszokás borzalmas küzdelmei. James Frey nagyon jól tudja, hogy miről is beszél. Egyáltalán nem gondolom, hogy a könyv azért jött létre, hogy mindenkit elrettentsen a drogoktól és az alkoholtól. Egyszerűen egy hétköznapi ember személyes küzdelmét írja le, amely bárkinek reményt adhat, aki elveszettnek érzi magát. Legyen szó bármilyen nehézségről, amely egy emberi életben adódhat.

“There is no fear. Absolutely no fear. When one lives without fear, one cannot be broken. When one lives with fear one is broken before one begins to live.”

Ez is tetszeni fog...