16. kihívás: A hullámok hercege - Corn & Soda

16. kihívás: A hullámok hercege

Pat Conroy regényével nagyon különleges körülmények között találkoztam először. A szokásos írótalálkozómra tartottam, ahol aznap éppen az én kéziratomat vesézték ki. A társaságot nem nagyon ismertem, az volt a negyedik alkalom, hogy találkoztunk. A kéziratom olvasása közben többen is felemlegették Pat Conroy: A hullámok hercege (Prince of Tides) című regényét. Hasonlóságot véltek felfedezni a két írás között, de én még azelőtt sohasem hallottam az író nevét. Ráadásul kiderült, hogy a szerző éppen aznap, március 4-én hunyt el 71 évesen. A többi író mind bátorítani kezdett arra, hogy olvassam el a regényt, én persze nagyon kíváncsi lettem. Ráadásul teljesen beleillett a könyves kihívás azon tételébe, hogy egy olyan könyvet hozzak, amit egy távolabbi ismerős ajánlott.

A hullámok hercegének történetét nem könnyű pár szóban összefoglalni. A könyvben nagyon erős a délies hangulat, hiszen Dél-Karolina államban játszódik, amely a szerző otthona is egyben és nagyon jól ismeri az itt élő emberek gondolkodását. A középpontban a tragikus sorsú Wingo család áll. A narrátor a három testvér közül az egyik, Tom Wingo, aki New Yorkba utazik, hogy visszahozza ikertestvérét az életbe. Savannah Wingo érzékeny költőnő, aki már többször is követett el öngyilkosságot. Így alakul, hogy Tom egy menő pszichiáternek próbálja elmondani családja történetét, segítve ezzel depressziós húga terápiáját.

Prince-of-Tides

Hamarosan kiderül, hogy a Wingo család múltjában elképesztő borzalmak rejlenek. Édesanyjuk a tettetés mestere volt, aki mindent megtett azért, hogy a család külső szemlélők számára teljesen makulátlannak tűnjön. Közben az édesapa megkeserítette gyermekei életét. Az ikrek idősebb testvére, Luke ráadásul tragikus körülmények között veszíti életét. A dolgokat még inkább bonyolítja, hogy a főszereplő szerelmi kapcsolatba bonyolódik a New York-i pszichiáternővel, miközben otthon, délen hazavárja felesége és két kislánya.

A hullámok hercege igazán nagyszerű regény, élő karakterrel, személyes drámákkal. Nem kendőzi el a valóságot, nem azért íródott, hogy az olvasó vigaszt találjon benne, de emellett nagyon fontos gondolatokat sorjáz életről, családról és a kapcsolatokról. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az olvasmányos, ám mégis nehéz regényeket. Ráadásul a könyvből nagyszerű film készült Barbra Streisand és Nick Nolte főszereplésével, amelyet hét Oscar-díjra is jelöltek. Egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam az ismerősök által ajánlott regényt.

covers_33282

Ez is tetszeni fog...