23. kihívás: Jay Asher - Tizenhárom okom volt - Corn & Soda

23. kihívás: Jay Asher – Tizenhárom okom volt

Az idei kihívás tételei között szerepelt egy Young Adult bestseller könyv is. Hosszasan gondolkoztam, hogy melyiket is válasszam, hiszen a Young Adult műfaj nagyon népszerű, és nagyon jól is fogynak a könyvek ennél a korosztálynál. Egy komolyabb darabot választottam, amelyből éppen most készítenek Netflix sorozatot, így még aktuálisabb lett Jay Asher könyve, a Tizenhárom okom volt (Thirteen Reasons Why).

thirteen_reasons_why_by_invadertylie

A könyv főszereplője Clay Jensen, aki egyik nap egy különleges dobozt talál az iskolából hazatérve, amelyen a neve olvasható. A dobozban tizenhárom kazetta található, amely Hannah Baker hangja hallható. Hannah Clay osztálytársa volt, és két héttel ezelőtt követett el öngyilkosságot. A kazettákon a lány elmagyarázza azt a tizenhárom okot, amelyek miatt úgy döntött, hogy véget vet az életének. Ez pontosan tizenhárom embert is takar, amelyek között Clay is szerepel.

A Tizenhárom okom volt Jay Asher debütáló regénye volt 2009-ben, amelyet aztán több Young Adult regény is követett. Nálunk 2011-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadónál. A Netflixes sorozat körül is zajlanak már a munkálatok, amely természetesen szintén tizenhárom részből fog állni és Selena Gomez a producere.

13reasons-why

Engem a Tizenhárom okom volt nem igazán nyűgözött le. Nagyon szerintem a realista alkotásokat, amelyek olyan súlyos problémákkal foglalkoznak, mint az iskolai bántalmazás és az öngyilkosság. Azonban ebben a könyvben nem teljesen értettem meg a főszereplő indokait, nem éreztem hitelesnek a karaktereket, amit igazán sajnálok. Az írónak meglehetősen egyedi hangja van, és az ötlet is nagyon érdekes, nem az a megszokott Young Adult regény, de úgy érzem, hogy a realista Young Adult műfajban Laurie Halse Anderson sokkal nagyobb regényeket alkot. Az írónő is olyan komoly témákról ír, mint az anorexia, drogok vagy bántalmazás. Hogyha valaki szereti a keményebb könyveket, akkor érdemes tőle olvasni. Ennek ellenére a Tizenhárom okom volt is olvasásra érdemes, hiszen idén még biztos sokat fogunk hallani róla filmes körökben is. Én is kíváncsi vagyok a sorozatra, a színészek lehetséges, hogy képesek lesznek beleadni azt a pluszt, amit nem találtam meg a könyvben.

maxresdefault

Ez is tetszeni fog...