Ősszel újra muzsikál a Zuglói Filharmónia (2017/2018) - Corn & Soda

Ősszel újra muzsikál a Zuglói Filharmónia (2017/2018)

Forárs: pb2.jegy.hu

Habár az őszi hideg igencsak sokat várat magára, a Zuglói Filharmónia 2017/2018 őszi/téli szezonjának műsoráról szerencsére ez nem mondható el. A téli bérletsorozat és a 20 éves Pastorale Ifjúsági Sorozat programjának fő pontjairól a Pesti Vigadóban informálták a sajtó résztvevőit a szeptember 26-i sajtótájékoztatón.

A meghitt reggeli kávézás után Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője a magyar komolyzenei világ krémjét üdvözölte a teremben, egyúttal meleg szavakkal felköszöntötte Záborszky Kálmánt – a Zuglói Filharmónia vezető karmesterét, művészeti vezetőjét egyúttal a Magyar Művészeti Akadémia tagját – 70. születésnapja alkalmából. Ezt követően Dubrovay László zeneszerző, egyben a Magyar Művészeti akadémia elnökségi tagja is elmondta jókívánságait.

A nyitó beszéd után maga a neves karmester, egyben az esemény házigazdája beszélt a szezon egyik soha vissza nem térő lehetőséget megragadó programjáról, a Záborszky Kálmán 70. születésnapjának tiszteletére rendezett ünnepi hangversenyről, amely a Müpában lesz október 7-én. A hangversenyen a Szent István Király Szakgimnázium és Zeneiskola növendékei játszák majd a következő darabokat:

Zempléni László: Régi magyar táncok
Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus Op. 13 és Galántai táncok
Dubrovay László: Faust, az elkárhozott – részeletek

Forrás: programturizmus.hu

Az idei szezon alkalmával nem csupán a régi nagyságok, hanem az új tehetségek előtt is tiszteleghetünk: a hegedűművészként már fantasztikus hírnévre szert tett Baráti Kristóf, mint karmester is bemutatkozik az ősszel. A koncert október 20-án lesz a Budapest Kongresszusi Központban. A varázslatos este folyamán az orosz muzsika zenével fest majd szívszorító látomásokat.

Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen
Sosztakovics: I. gordonkaverseny Op. 17 (Várdai István közreműködésével)
Dvorák: IX. (Újvilág) szimfónia, e-moll, Op. 95

Zárásként a nagy sikerű Pastorale-sorozat idei műsoráról az esemény szerkesztő-műsorvezetője Solymosi-Tari Emőke beszélt. Az eddig több mint 220 sikeres előadást megélt sorozat változatlanul a családi közös szórakozást tűzte ki céljául. Ahogyan Solymosi-Tari Emőke is mondta, nagyon fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabban találkozzanak a zenével, amikor a legfogékonyabbak az új élményekre – pontosan e fogékonyságuk miatt pedig kiemelkedően fontos, hogy a komolyzene páratlan élményét a lehető legmagasabb színvonalon élvezhessék.

Forrás: musicianswho.hu

A Pastorale-sorozat hagyományaihoz híven ezúttal is kiválasztott egy hangszert, amit a közönség a lehető legbehatóbban megismerhet a különböző műfajok segítségével. 2018 tavaszának hűvös estéit a klarinét évszakhoz illően édes, trillázó hangja fogja kissé felmelegíteni. A részletes programot tartalmazó hivatalos tájékoztatófüzet legkésőbb a karácsonyt megelőző hetekben lesz elérhető.

A hangversenybérletek (Stephanus és Gaudeamus bérlet), illetve az egyéni előadások jegyárairól a Zuglói Filharmónia honlapján olvashatnak.

Ez is tetszeni fog...