Lucy Kirkwood: Munkavégzés során nem biztonságos - premierajánló - Corn & Soda

Lucy Kirkwood: Munkavégzés során nem biztonságos – premierajánló

Holnap este mutatja be a Katona József Színház társulata a Kamrában Lucy Kirkwood Munkavégzés során nem biztonságos című darabját Máté Gábor rendezésében.

Az angol írónő drámájának eredeti címe NSFW, azaz Not Safe For Work, amely az olyan, főként pornográf tartalmú cikkekre alkalmazott kifejezés, amelyeket munkahelyünkön nem ildomos olvasgatni. A történet szempontjából tökéletes választás. A kétfelvonásos darab során megismerkedhetünk két bulvármagazin szerkesztőségével. A nyomtatott sajtó célja az életben maradás, az eladott példányszámok növelése. Ebbe nyerhetünk betekintést nézőként, s követhetjük nyomon a bulvárlapok működési mechanizmusát, amiként a képmutató, hazug és torz világlátásokkal megírt cikkek megszületnek, néhány meztelen női test fotójának mellékletével.

A darab őszintén, erős nyelvezettel mutatja be azt a folyamatot, ahogy a legjobb szándékkal dolgozó szerkesztőket felfalja ez a profitorientált gépezet. Lucy Kirkwood számos kérdést próbál boncolgatni főképp dialógusokra épített drámájában. Meddig terjed a magánélet szentsége? Meddig hajlandó a média elmenni önnön fenntartásáért? Lehetséges-e elveink feladása nélkül életben maradni egy elvtelen szakmában? S talán a legfontosabb témája az, hogy ki és miért felelős azért, hogy a modern ember testképét és önértékelését oly módon züllesztették le, hogy az már túlmutat a józan ész határain. Kiválóan lepleződik le a bulvármédia álságos magatartása, hiszen nem ezek a lapok szolgálnak segítségül az önbizalomhiányos ezreinek szorongására. A valóságban ezek a szennyből, hazugságból, önérdekből és lenézésből írt cikkek egyetlen funkciója, hogy tovább bomlasszák az ember önértékelését, hogy aztán olvasók tízezrei böngésszék át újra meg újra azokat a magazinokat, amelyek aggályaik és félelmeik legfőbb okozói.

A Katona József Színház társulata remek érzékkel rendezte be a színpadot ehhez a különleges hangulatú, egyszerre vicces és drámai előadáshoz. A kifutók világára emlékeztető keskeny és szimmetrikus pódiummal a nézők egyszerre válhatnak közönséggé, és egy, a kifutón tetszelgő, aljasságokban tobzódó, jellemtelen karaktereket osztályozó ítélőbírósággá. Élvezetes, fogyasztóbarát darab a Munkavégzés során nem biztonságos, ám emellett fontos üzenetet is közvetít felénk. Számos médiaetikai, pszichológiai és jogi kérdést vet fel, amelyeket korrekt és következetes módon válaszol meg. Ajánlani tudom mindenkinek, aki érdeklődik e témák iránt.

A darab bemutatóját péntek este (2017. 10. 06.) tartják a Kamrában.

SZEREPLŐK

Rupert Tasnádi Bence
Charlotte Rujder Vivien
Sam Dér Zsolt
Aidan Kocsis Gergely
Mr. Bradshaw Takátsy Péter
Miranda Pelsőczy Réka

ALKOTÓK:

Díszlet Cziegler Balázs
Jelmez Füzér Anni
Jelmez-asszisztens Kovács Ildikó
Grafika Török Marcell
Zene László Attila
Dramaturg Török Tamara
Súgó Héricz Anna
Asszisztens Fejes Vera
Rendező Máté Gábor

Ez is tetszeni fog...