A Jászai Mari-díjas színésznő új szerepben bontogatja szárnyait - Interjú Tóth Augusztával - Corn&Soda

A Jászai Mari-díjas színésznő új szerepben bontogatja szárnyait – Interjú Tóth Augusztával

Ahogy a múlt vasárnapi cikkünkben hírül adtuk, Tóth Auguszta nemsokára teljesen új “jelmezben”, énekesnőként lép színpadra és adja elő az Érzések című albumán szereplő dalokat. A Jászai Mari-díjas művésznőt első lemezén kívül sokrétű karrierjéről, korábbi sikereiről, sőt még a Star Warsról is kérdeztük.

Fotó: Juhász Attila

Corn&Soda: Az érettségi után felvételt nyert a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára illetve a Színház-és Filmművészeti Főiskolára is, de Ön az utóbbi mellett döntött. Mi volt az, ami inkább a színészi pálya felé vitte Önt?

Tóth Auguszta: Nem tudom. Valójában vidéki gyerekként, nem volt rálátásom a színházi életre. nem ismertem ezt a világot, de vonzott az biztos, mert itt kötöttem ki és eddig még nem bántam meg.

Corn&Soda: Nem mondott le teljes mértékben a pedagógusi pályáról sem; 2012-ben elvállata egy drámacsoport vezetését a Bálint Márton iskolában. Milyen feladatokat adott a gyerekeknek/fiataloknak a foglalkozásokon?

Tóth Auguszta: Az általam ismert drámapedagógiai feladatokat és a színművészetin használt gyakorlatokat alkalmaztam az adott korosztályokhoz igazítva. De a beszédfejlesztő gyakorlatok egységesek voltak. Sokat játszottunk, improvizáltunk adott témákra. Az akkori ötödikesekkel pl. a Brémai muzsikusokat oldottuk meg, aki tudott hangszeren játszani azt is hozta a foglalkozásokra, de díszlet és kellék nélkül dolgoztunk, mindent a gyerekek játszottak el. A huszonegyedik századra néhány jellemző dolgot is beleépítettük verbálisan, mint pl. a GPS-t, vagy rappeltünk.

Corn&Soda: A saját gyermekei mennyire nyitottak a színházi, zenei és filmes kultúra világára?

Tóth Auguszta: A gyermekeim nagyon nyitottak, szeretik a zenét, a táncot, úgy ahogy van a színházat, filmeket. Ennek én nagyon örülök.

Corn&Soda: Több színházban is dolgozott már. Melyik darab aratta a legnagyobb sikert, amiben játszott? Melyik szerep volt az Ön személyes kedvence?

Tóth Auguszta: Nekem mindegyik szerepem a kedvencem, nem teszek közöttük különbséget, mint ahogy a gyermekeim között sem. Szerényen mondhatom , hogy nagyon sok sikeres darabban játszhattam eddig életemben, de két nagyon kiemelkedő azért volt: Taub János rendezésében a Chioggiai csetepaté, és Árkosi Árpád rendezésében a Portugál.

Corn&Soda: Leia hercegnő hangjának kölcsönzése a Csillagok Háborúja VI: A jedi visszatér című filmben valószínűleg a legismertebb munkája szinkronszínésznőként. Mennyire érezte közel magához ezt a karaktert, illetve a Star Wars-univerzumot általában?

Tóth Auguszta: Nagyon szeretem a Star Wars-ot és Leia hercegnőt is.

Corn&Soda: Az éneklésről úgy nyilatkozott, mint egy régi álomról. Korábban is voltak kísérletei a zene világában, vagy az Érzések a legelső?

Tóth Auguszta: Sok zenés fellépésem volt eddig, vagy úgy, hogy zenés darabban játszhattam, vagy zenés estek fellépője lehettem. Például így voltam Mohácsi János rendezésében a Csárdáskirálynő Cecíliája, nem is olyan régen.

Corn&Soda: Hasznát tudja-e venni ezeknek a tapasztalatoknak énekesnőként?

Tóth Auguszta: Remélem, igen.

Corn&Soda: Meséljen egy kicsit az új albumról! Mennyiben alapulnak személyes tapasztalatokon a dalszövegek?

Tóth Auguszta: 2016. december 16.-án jelent meg első zenei albumom, mely egyben szerzői album is, hisz jómagam írtam mind a lemezen lévő 10 dalnak a szövegét. Zeneszerző társam Pintér Tibor, gitárművész és zeneszerző, aki nyolc dalnak szerezte a zenéjét, de kaptam egy-egy dalt Révész Richárd zongoraművész és zeneszerzőtől, valamint Lerch István zeneszerző, előadóművésztől. Mindegyik dal más-más stílusban íródott: rock, blues, bossa nova, reggae, bolero, ballada stb. A dalok témáját természetesen részben a saját életem ihlette.

Corn&Soda: Október 18-án a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán énekli el a lemez hanganyagát első alkalommal nagyközönség előtt. Tervez további koncerteket az idei év hátralévő részében vagy a jövő évben?

Tóth Auguszta: Ember tervez, Isten végez. Jó lenne, ha lenne folytatás. Mi tervezzük és ha hívnak megyünk. Örömmel. De előbb legyen meg a koncert!

Corn&Soda: Van-e példaképe, aki hatással van Önre a zenei stílusának kialakításával kapcsolatban?

Tóth Auguszta: Nincs. Leginkább saját magamat szeretném megvalósítani.

 

Tóth Auguszta személyében tehát egy igazi individualistát ismerhetünk meg, aki inkább maga kísérletezik, mint hogy másokat kövessen. Sok sikert kívánunk neki első fellépéséhez és reméljük, az éneklés a művésznő sokszínű karrierpalettájának állandó elemévé válik!

Ez is tetszeni fog...