Mengele bőröndje - Premier - Corn & Soda

Mengele bőröndje – Premier

Josef Mengelét, a halál angyalát sosem vonták felelősségre a tetteiért. A történelem szökevénye szabad és nárcisztikus öregúrként halhatott meg Dél-Amerikában. De vajon szabad volt-e pusztán azért, mert sosem fogták el? S vajon elnyerte volna méltó büntetését pusztán azáltal, hogy a vádlottak padjára állítják? – ezeket a kérdéseket járja körül a regény és a színdarab is.

Mengele bőröndje

A darab rendezője, Bányai Gábor, ahogy elolvasta Gyurkovics Tamás könyvét, azonnal tudta, hogy Mengele történetét színpadra szeretné vinni. „Az izgat benne, hogy megmutassunk egy olyan szörnyeteget, aki egyébként minden emberi paraméterében olyan, mint a minket körülvevő emberek. Kicsit középszerű, kicsit nárcisztikus, kicsit tehetségtelen, de nagyon akar, nagyra tör, s elismerésre vágyik. Csupa olyan tulajdonság, ami bármelyikünkről elmondható.” – meséli.

A regénybe és színpadra illő történetet maga az antihős, Josef Mengele meséli el nekünk, egyes szám első személyben. Az előadás – melyben a legfontosabb szereplők hangja kísérti folyton a főhőst – az emberi morál alapvető kérdéseit feszegeti. Monodráma a hatalomra kerülő nárcizmusról Bányai Gábor rendezésében és Perjés János szereplésével december 16-tól a Spirit Színházban.

Ez is tetszeni fog...