29 művész segítségével újul meg egy kis falu Nógrád megyében - Corn & Soda

29 művész segítségével újul meg egy kis falu Nógrád megyében

Forrás: hadobasnora.hu

11 ország 29 képzőművészének bevonásával rendezik meg idén 22. alkalommal a Nemzetközi Kortárs művésztelepet Cereden 2017. július 25. és augusztus 7. között. A művészek találkozásának célja, hogy más-más képzőművészeti területeken szerzett szakértelmüknek köszönhetően szebbé tegyék egy nógrád megyei kis faluban, Cereden élők életét.

A Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep immár huszonkét éve dolgozik Cered településéért, hagyománya ápolásáért. A település egyfajta kortörténeti dokumentum, amely teret ad a nagyvárosi képzőművészek és a helybeli emberek közötti találkozáshoz és beszélgetésekhez, hogy a közös ismeretségből majd ihlet születhessen.

Forrás: hadobasnora.hu

A művésztelep célja a klasszikus művésztelepi hagyomány megőrzése, alkotók népszerűsítése, a kortárs hazai és külföldi képzőművészet összevetése és a magyar képzőművészet minél szélesebb körben történő megismertetése. Mint oly sok hazai faluban, Cereden is az egyik legnagyobb probléma az elöregedés. A program segítségével nem csupán a város látképe, de mindennapi élete is felfrissül.

„A Ceredre látogató művészek ihletet mernek abból a kútból, melynek forrása az itteni csodálatos környék és az itt élő emberek. Az alkotók tehetségükkel a szívükben elhoznak ide valami megfoghatatlan miliőt, amely felpezsdíti a település mindennapi, monoton életét, új lelkületet teremtve ezáltal a ránk váró feladatok megoldásában.  De nem csak hoznak, hanem el is visznek innen: jó hírünket is tova viszik Magyarország, Európa és a világ különböző tájaira.” – mondta a több mint 20 éve tartó művésztelep Ceredre gyakorolt hatásáról Dániel László, Cered polgármestere.

Forrás: hadobasnora.hu

A meghívott művészek Salgótarján öt testvérvárosából, illetve Hollandiából, Németországból, Csehországból, Belgiumból és az Egyesült Arab Emirátusból is érkeznek. Sokan visszatérő alkotók, de minden évben törekszenek arra, hogy érvényesüljön a jó társaság alapja: fele új, fele régi. Artist in residence formában vesznek részt a művésztelepen, ami annyit tesz, hogy a két hetet felölelő időszak alatt együtt ének és alkotnak Cereden, ezáltal bővítve a művésztelep gyűjteményét. A meghívás nem csak megtisztelő, de kihívás is, elvégre a huszonkét év alatt több száz hazai és külföldi művész mutatta már meg e helyen tehetségét.

„A ceredi szimpóziumra meghívott művészek főleg nagyvárosokból érkeznek. Ott van nekik az életterük és jószerivel minden: galériák, múzeumok, közönség, gyűjtők, és műtermek. Ehhez képest Cered teljesen más, a kontraszt miatt fantasztikus élmény, valódi időutazás nekik itt lenni és dolgozni. Markánsan tapintható a városi művészek és a falusi helyszín találkozásának eklektikája. Megnyugodnak, belassulnak, szelídülnek, mosolyognak – miközben abszolút érvényes és kortárs alkotói válaszokat adnak az általunk felvetett témára. Azonosulnak a helyszínnel úgy, hogy közben maradéktalanul képviselik egyéniségüket és szemléletüket. Jól áll nekik az egész ügy.” – mondta Fürjesi Csaba, a Ceredi Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetője és alapítója.

Forrás: hadobasnora.hu

Az elkészült munkákat a nagyközönség először 2017. augusztus 5-én tekintheti meg a Cereden tartandó nyílt napon, a Kossuth utca 28. sz. alatt. A 22. Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelepen készült műalkotások Salgótarjánban, Budapesten, Rómában és Amszterdamban mutatkoznak be.

 

Ez is tetszeni fog...