Képzőművészet egy héten át! - Budapest Art Week 2018 - Corn & Soda

Képzőművészet egy héten át! – Budapest Art Week 2018

Nincs olyan programsorozat hazánkban a Budapest Art Week kivételével, ahol múzeumok, galériák és műtermek együttesen összefogva szerveznek programokat hat napon át! 2018. április 17-22. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatát, amely során 72 helyszínen, 96 kiállításon és 80 kiegészítő programon egyetlen karszalaggal vehetnek részt a képzőművészet rajongói Budapesten és Szentendrén.

A szervezett foglalkozások célja, hogy közelebb hozza a művészetet az emberekhez. Ezt mondani könnyebb, mint megvalósítani. Éppen ezért a tavalyi évhez képest a szervezők jóval több eseményt szerveztek és a már beváltakon is bővítettek – szélesebb választékot az elmúlt évi több mint tízezres közönség is indokolta. A vállalkozó szellemű látogatók részt vehetnek különböző túrákon és sétákon, amelyeken új szemszögből látogathatják végig Budapestet és Szentendrét, eddig észre nem vett kincseket felfedezve. Gyermekeknek és felnőtteknek is egyaránt rendeznek workshopokat, a pihenést pedig vetítésekkel teszik interaktívvá.

Forrás: sajtóanyag

A kezdeményezés külföldi ihletésű. Hasonló volumenű művészet pártoló, illetve népszerűsítő rendezvényt a világ különböző nagyvárosaiban – mint London, Sydney, Szingapúr vagy a jóval közelebbi Bécs – már régóta szerveznek. Mint a legtöbb művészeti ág, úgy a képzőművészet esetében is igaz, hogy hiába van, aki csinálja, ha nincs, aki megnézze. Egy átlagos ember nem sokszor mozdul ki a komfortzónájából, ritkán szánja erejét és idejét érdeklődésre. E sorozat célja az, hogy a programokat összegyűjtve kimozdítsa a műkedvelőket a buborékukból, és lehetőséget adjon nekik új művészek, galériák, műtárgyak és kezdeményezések megismerésére.

A március 07-én rendezett sajtótájékoztatón Bérczi Linda, a Budapest Art Week alapítója és vezetője, valamint Kukla Krisztián, a Budapest Art saját kiállításának kurátora részletesen is ismertették az idei évben várható programokat.

Immáron a Budapest Art Week szervezői két saját kiállítással is jelentkeznek, melyekkel igyekeznek színesíteni a már amúgy is izgalmas tárlatkínálatot. Kizárólag az Art Week alatt látogatható a Tesla loft-terében helyet kapó, Szuszpenziók című csoportos tárlat, amelynek kurátora Kukla Krisztián művészettörténész. Kiállító művészek: Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos,  Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Schmied Andi, Zékány Dia

A Budapest Projekt Galériában a Ferenczy Bálint fotótörténész által létrehozott Itt van a város, vagyunk lakói címmel, a budapesti mindennapokat bemutató fotókiállítás tekinthető meg. Kiállító művészek: Biró Dávid, Ficsór Zsolt, Halász Dániel, Hirling Bálint, Kállai Márton, Kudász Gábor Arion, Martin Wanda, Pályi Zsófia, Péter Ildikó, Szabó Ottó, Szatmári Gergely, Vasali Katalin.  A kiállításon április 18-án a kurátor beszélget az alkotókkal a témák mögötti helyszínek megtalálásáról, az ötlettől a megvalósításig.

Forrás: kultura.hu

 A visszatérő programok közül a legkedveltebbek a séták és kirándulások. Az előző évekkel ellentétben, 2018-ban már hétközben is indítanak túrákat. Izgalmasnak ígérkezik a Boldog herceg – köztéri séta a Duna két partján, melynek során olyan műveket néznek meg a résztvevők, amelyek a kortárs magyar szobrászat látványos darabjai, és amelyek segítségével felfedezhetik a közterek esztétikai értékeit. A séta vezetője Üveges Krisztina művészettörténész.

Az Art Week záró napján, április 22-én, a Nyitott Műtermek Délutánja keretében a látogatókat hat helyszínen várják személyes beszélgetésre maguk a képzőművészek. Ez a program ritka lehetőséget nyújt arra, hogy a művészetkedvelők betekintés nyerjenek a műtermek kreatív légkörébe, találkozzanak az alkotókkal, megismerjék alkotási technikájukat, a művek születésének folyamatát.

A kiegészítő programok közül kiemelkednek a Várkert Bazár-beli filmvetítések (Rafaello: A festőfejedelem és British Museum: Hokuszai – a nagy hullámon túl) és workshopok, azaz felnőtt múzeumpedagógiai foglalkozások a Vasarely Múzeumban, a Goldberger Textilipari Gyűjteményben, a Magyar Nemzeti Galériában és a Várkert Bazár – Testőrpalotában.

Forrás: kultura.hu

A résztvevő intézmények, galériák és kulturális terek:

2B Galéria, acb Galéria, Art Quarter Budapest, Ari Kupsus Galéria, Art+Text Budapest, Artphoto Galéria, Barabás Villa, Budapest Galéria, Budapest Projekt Galéria, Chimera Projekt, Deák 17 Galéria, Deák Erika Galéria, Eleven Blokk, Esernyős Galéria, Faur Zsófi Galéria, Ferenczy Múzeum, FKSE – Stúdió Galéria, Fővárosi Képtár, Fuga, Godot Galéria, Goldberger Textilipari Gyűjtemény, Gregersen Art Point, Három Hét Galéria, Hegyvidék Galéria, Inda Galéria, ISBN Könyv+Galéria, József Attila Emlékhely, K.A.S. Galéria, Kálmán Makláry Fine Arts, Kassák Múzeum, Kiscelli Múzeum, Kisterem Galéria, L Art Open Studios, Labor Galéria, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Magyar Építőművészek Szövetsége, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Magyar Nemzeti Múzeum, Mária Magdolna Torony, Missionart Galéria, MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Molnár Ani Galéria, Molnár C. Pál Műterem-Múzeum, Moholy-Nagy  Művészeti Egyetem, Műcsarnok, MűvészetMalom, Neon Galéria, Óbudai Múzeum, Parthenon Fríz Terem, Petőfi Irodalmi Múzeum, Platán Galéria, Resident Art Galéria, Szentendrei Képtár, Társalgó Galéria, Tesla Budapest, TOBE Gallery, Trafó Galéria, Új Budapest Galéria, Vasarely Múzeum, Várfok Galéria, Várfok Project Room, Várkert Bazár

A Budapest Art Week rendezvénysorozatban szereplő összes kiállításra és a kiállításokat kiegészítő programokra belépésre jogosít a megvásárolt heti, illetve napi karszalag, ám a kiegészítő eseményeken való részvételhez regisztráció szükséges, amelyet a BAW honlapján tehetnek meg az érdeklődők március 14-től.

Ez is tetszeni fog...