Játék színekkel és formákkal - Ékszerkészítők bemutatkozása az Eventuell Galériában - Corn&Soda

Játék színekkel és formákkal – Ékszerkészítők bemutatkozása az Eventuell Galériában

ODEA címmel Bánkuti AnnaANZU, Dagmar Gerke, Kocsor Eszter Sára és Németh Orsolya, négy, különböző stílusban alkotó, fiatal ékszertervező tehetség mutatkozik be az Eventuell Galériában 2018. április 19–22 között.

Forrás: eventuell.hu

A megnyitó alkalmával a művészek maguk mutatják be munkáikat, majd a következő négy napon az ékszertervezők – más-más napokon – személyesen várják az érdeklődőket:
20-án, pénteken 11:00–18:00 óra között Dagmar Gerke és Kocsor Eszter Sára
21-én, szombaton 10:30–18:00 óra között, Bánkuti Anna – ANZU
22-én, vasárnap 10:30–14:00 óra között Németh Orsolya
14:00 – 18:00 óra között Dagmar Gerke és Kocsor Eszter Sára

Forrás: eventuell.hu

A kiállítást a galéria alapítói, Szigeti Szilvia textildizájner és Radnóti Tamás belsőépítész a korábbi, szintén fiatal ékszertervezőket bemutató, Encounters sorozat folytatásaként, illetve az általuk szervezett, az Új Budapest Galériában 2018. június 14 – augusztus 26. között megvalósuló, 11 ország dizájnereit bemutató Határtalan Design kiállítás beharangozó eseményeként rendezik meg.
A Határtalan Design kiállításon bútor-, textil- és tárgytervezők alkotásain kívül idén tárgyfotósok és ékszertervezők munkáit láthatja a közönség.

Bánkuti Anna
Az ANZU ékszerek a grafika és az ékszerdizájn különleges ötvözetét jelenítik meg. A könnyed vonalakkal, mégis részletgazdagon, kézzel megrajzolt motívumokat a művész egyenként foglalja ezüstbe, így kap minden darab a készítő akaratából klasszikus vagy játékos, férfiasan karakteres vagy nőiesen lágy formát. Az ezüst nemes, ám lefegyverző szerénysége, a formák változatossága és a motívumok egyedisége lehetővé teszi, hogy minden napszakban alkalomhoz illő ékszerrel hódítson viselője.
Anna, az ANZU márkanév mögött álló fiatal tervező, 2015-ban szerzett diplomát festő- és szobrászművészként a stuttgarti Művészeti Akadémián, majd a pforzheimi Design Egyetem ékszerész karán képezte magát tovább. Jelenleg önálló ékszerkészítőként dolgozik Stuttgartban.

Dagmar Gerke
A „változás” fogalmát tárgyiasítja annak a pillanatnak a megragadásával és ezüstbe öntésével, amikor a forró, folyékony viasz jeges vízbe kerülve megdermed. Bizarr organikus formái arra csábítanak, hogy megérintsük őket, s ekkor meglepetéssel vesszük tudomásul, hogy a könnyűnek tetsző kisebb darabok meglepően nehezek, míg a súlyosnak tűnő formák egészen könnyűek. Felületük finom hálózatával az extravagáns formák felfűzve, ékszerré változtatva a legkülönbözőbb asszociációkat váltják ki a nézőkből. Ki-ki a maga képzeletvilágának megfelelően felhőre, vulkánra, korallra, gyökerekre gondolva viselheti őket.
Dagmar a pforzheimi ékszer- és órakészítő szakiskola után, 2015-ben kezdte meg tanulmányait Hildesheim alkalmazott tudományokat és művészetet oktató főiskoláján (Hochschule für angewandte Wissenschaft und Kunst).

Kocsor Eszter Sára
Tükörrel, a tükröződéssel kívánja eltúlozni, megsokszorozni a kövek szépségét, valóságos droghatásra törekszik. Olyan ékszer elkészítését kísérli meg újra és újra, amelyről nem tudjuk levenni a szemünket, ami az emberi test mozgásával folyton változó, értékes, érdekes képet ad nyújt a szemlélő számára. Eszter korán, 15 évesen kezdett ékszereket tervezni, azóta állítja, akkor él igazán, amikor egy tárgyon keresztül átadhatja a világnak a gondolatait.
Eszter 2014 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves, ékszertervező hallgatója. Egy évig tanult Németországban, a HAWK Művészeti Főiskolán (Hochschule für angewandte Wissenschaft und Kunst), ahol Georg Dobler volt a mestere.

Németh Orsolya
Építőmérnökként diplomázott, mely tény alapvetően befolyásolja alkotói munkásságát is. Fémműves tanulmányait követően NoomArt néven ékszertervező műhelyt alapított Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet a tervezésre, az egyszerű formákra való törekvésnek köszönhetően munkái tükrözik a mérnöki megközelítést. Kísérletezik az anyagokkal, módszerekkel és koncepciókkal, mindig valami újat, korábban ismeretlent keres. A legmodernebb technológiák mellett előszeretettel alkalmaz olyan tradicionális technikákat, mint például a hagyományos eljáráson alapuló, japán felületdíszítés, a ’Nunome Zogan’. Különösen izgalmasnak tartja az évszázados tudás és a modern design közti ellentétet.
Orsi jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója.

A kiállítást az Eventuell Galéria alapítói, Szigeti Szilvia textildizájner és Radnóti Tamás belsőépítész a korábbi, szintén fiatal ékszertervezőket bemutató, Encounters sorozat folytatásaként, illetve az általuk szervezett, az Új Budapest Galériában 2018. június 14 – augusztus 26. között megvalósuló, 11 ország dizájnereit bemutató Határtalan Design kiállítás beharangozó eseményeként rendezik meg.

A Határtalan Design kiállításon bútor-, textil- és tárgytervezők alkotásain kívül idén tárgyfotósok és ékszertervezők munkáit láthatja a közönség.

Ez is tetszeni fog...