Macskaköves porondos táncoló lángok - Cirkeuropa! - Corn & Soda

Macskaköves porondos táncoló lángok – Cirkeuropa!

Forrás: szinhaz.org

Mi jut eszünkbe a cirkuszról? Gyerekkori álmok, nevetés, ámulat, röpködő artisták és bámulatos mutatványok – zárt térben. Idén a Magyar Zsonglőr Egyesület és az Inspirál Cirkuszközpont kitárja a cirkuszi világ ajtaját és a piros-fehér csíkos sátrak zártságából kiemeli a varázslatot a hétköznapok megérdesítésére. Az ingyenes eseménysorozat a legújabb cirkuszi irányzatokat hozza el az utcákra május 11-13. között.

Az eseményről tartott sajtótájékoztató az Inspirál Cirkuszközpontban zajlott, ahol a főszervező, Gallyas Veronika ismertette a fesztivál részleteit és az izgalmas programokat. A fesztivál célja, hogy felvázolja a cirkusz modern törekvéseit, a benne rejlő lehetőségeket, továbbá, hogy tisztelegjen a 250 éve fennálló szakma előtt.

A tájékoztatás mellett a meghívott díszvendégek, Hajdú Balázs, Móga Piroska, Vastag Csaba és Sheller Péter is meséltek a cirkuszhoz fűződő személyes viszonyukról.

A programokon való részvételhez 7 országból is érkeznek profi artisták, amatőr cirkuszi gyakorlók és lelkes önkéntesek. A csaknem 40 fős delegáció az európai szakma jelentős képviselői Belgiumból, Franciaországból, Spanyolországból, Hollandiából, Litvániából, és Csehországból.

De mik is pontosan a programok? Az eseményt május 11-én az Inspirál Cirkuszközpontban kerekasztal beszélgetésen nyitja az új cirkusz nyelvezetéről és esztétikájáról belga, olasz és francia művészekkel. Mondanivalójukat alátámasztva a meghívott vendégek rövid bemutatókat is tartanak saját előadásaikból. Szintén 11-én este a májusi estét a cirkuszi szakma tiszteletére gyújtott 250 láng fogja felforrósítani a Duna-parton.

Május 12-én az utca válik a produkciók porondjává. Újbuda központ környékén három utcashow kerül bemutatásra az All in Two, A Kócos Cirkusz és a Tűzmadarak társulat előadásában. A későbbi órákban ismét egy közvetlen társalgás csillapítja a hangulatot. A kerekasztal beszélgetésen résztvevő művészekkel a köztéri előadóművészet formáiról, szociális üzenetérél, valamint a cirkuszi életben való létjogosultságáról beszélgetnek majd a szervezők. A továbbiakban még két előadást, a Tin Alike cirkuszi produkciót láthatjuk a Spirality előadásában, illetve a Freak Fusion Cabaret egy órás performanszát.

Május 13-ára is marad téma: a 7 ország meghívottjai arról mesélnek majd, meglátásuk szerint hogyan alakul az új cirkusz saját régiójukban és egyáltalán milyen fellépési és alkotási lehetőségek adottak a cirkuszi művészek számára. Az eseménysorozatot záró programot végül azoknak dedikálják, akik nem csupán nézők, hanem cselekvők is akarnak lenni. A nyílt nap délutánja során minden érdeklődőnek lehetősége nyílik felügyelt keretek között, profi művészek tanítását követve kipróbálni a cirkuszi eszközöket, mozdulatokat és trükköket.

A programok pontos időpontjairól és helyszíneiről az esemény honlapján tájékozódhatnak.

Ez is tetszeni fog...