31 színház vár a Színházak Éjszakáján! - Corn & Soda

31 színház vár a Színházak Éjszakáján!

 

Forrás: budapest.imami.hu

Manapság már mindennek van éjszakára, kezdve az állatkertektől a kürtős kalácsig. Minden ősszel, a szezon nyitányaként azonban van egy különleges éjszaka, ami nem maradhat el. A Színházak Éjszakája immár hetedik alkalommal jelentkezik a fővárosban 2018. szeptember 22-én. 31 színház közel 200 programmal várja majd a látogatókat – mindezt csupán egyetlen karszalag áráért! Az esemény sajtótájékoztatóját idén a frissen felújított Örkény Színházban tartották.

A programsorozat fő célja, hogy közvetlenné, néhol szó szerint testközeli élménnyé varázsolja a színházak világát. A színészeket hajlamosak vagyunk piedesztálra emelni, közönségként elhatárolni magunkat tőlük és a művészetüktől. A Színházak Éjszakája nem csupán ezt a falat hivatott lebontani, hanem egyúttal bátorítani is a közönséget, gyakori és első színházlátogatókat egyaránt. „A leglelkesebb rajongókkal és a színházzal éppen csak ismerkedő érdeklődőkkel történő, valódi találkozások inspirálnak minket.” – nyilatkozta Korámori György, a rendezvény projektvezetője.

A PestiEst jóvoltából kiadott vastag programfüzet idén is tömve van izgalmas programokkal. Ahogyan az amerikai esküvőkön, itt is lesz egy kis régi, egy kis új (és egy kis kék). Mivel már hetedszerre kell egy éjszakára elegendő közönségtalálkozóval, előadással, színházijárással, nyíltpróbával és egyéb csemegékkel előrukkolnia a színházaknak, természetesen találkozunk a listán korábban is látott programokkal. A programok azonban sokkal inkább kötelező elemek, mint ismétlések. „Egyre nehezebb csinálni – és ez pompás.” – nyilatkozta a sajtótájékoztató házigazdája, egyben az Örkény Színház jelenlegi igazgatója, Mácsai Pál – „Erre az éjszakára valóban Budapest lesz a kultúra fővárosa.”

Forrás: jegy.hu

A résztvevő színházak listája szerencsére az idén is bővült:

Átrium / Baltazár Színház / Bethlen Téri Színház / Budapest Bábszínház / Operettszínház / Dumaszínház / Erkel Színház / Hatszín Teátrum / Játékszín / József Attila Színház / Jurányi Inkubátorház / Karaván Színház / Karinthy Színház / Katona József Színház / Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház / Magyar Színház / Momentán Társulat / Ódry Színpad – Színház- és Filmművészeti Egyetem / Örkény István Színház / Ferencvárosi Pinceszínház / Radnóti Miklós Színház / Rózsavölgyi Szalon Art&Café / RS9 Színház / Stúdiók Színháza / Szkéné Színház / Trafó / TRIP / Turay Ida Színház / Úhszínház / Vidám Színpad / Vígszínház

Ízelítőnek az idén először feltűnő események közül említenék párat. A tavaly debütált és óriási sikert aratott színházi városséták ezúttal kissé megújítva kerültek bele a programba. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetünk a pesti színházak történelmének nyomába. Ebben az évben kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek a színházpedagógiai tevékenységekre. Ennek keretén belül látható például a Budapest Bábszínház rendezésében „Színpadtechnikai Show, vagy az Eurocenterben a „Próbáld ki magad a színpadon”.

Technikai újítás 2018-ban, hogy a résztvevők nem szorulnak pusztán a tömegközlekedésre, rekékpárra és a lábmeghajtásra. A karszalagot váltottak ingyenesen, színháztól-színházig juthatnak el a programokra 18 és 24 óra között a GreenGo-val, Budapest első elektromos autó megosztó-rendszerével.

Az eseményre a jegyek és karszalagok megvásárolhatók a résztvevő színházak pénztáraiban, illetve a www.szinhazakejszaka.hu a www.jegy.hu oldalán.

Ez is tetszeni fog...