6. kihívás - Essential Help for Your Nerves - Corn & Soda

6. kihívás – Essential Help for Your Nerves

Kijelenthető, hogy nem szeretem az önsegítő könyveket, a legtöbbet egyáltalán nem tartom hasznosnak. Ráadásul, hogyha az embernek van egy specifikus problémája, akkor bele lehet ragadni az önsegítő könyvek tömkelegébe. Elolvashatunk akár húszat is a gondunkkal kapcsolatban úgy, hogy egy tapodtat se haladtunk előre. Azonban most mégis egy fontos könyvet szeretnék minden pánikbeteg, szorongó, kényszeres és fóbiás figyelmébe ajánlani. Claire Weekes Essential Help for Your Nerves című könyvét egy ausztrál háziorvos írta, aki életének java részét a ideges betegek gyógyításával töltötte.

Claire Weekes 1903-ban született és karrierjének javát a szorongásnak szentelte. Manapság is szinte minden szorongással foglalkozó önsegítő könyv idéz munkáiból. Könyveiben főleg az agorafóbiával, pánikbetegséggel, fóbiákkal, a generalizált szorongással és a kényszerbetegséggel foglalkozik. Írásaiban hanyagolja a szorongással kapcsolatos orvosi kifejezéseket, helyette “ideges betegségnek” nevezi ezeket.

41C28rs94yL._SY344_BO1,204,203,200_

Első kézből, agorafóbiás pánikbetegként mondom, hogy sohasem találkoztam annyira hasznos írással, mint Claire Weekes könyvei. Magyarul egyetlen könyve jelent meg a Legyőzhetjük az idegességet (Self Help for Your Nerves) című, amely önmagában is hasznos olvasmány. De annak, aki tud angolul sok szeretettel ajánlom az Essential Help for Your Nerves című könyvét, amely négyszáz oldalas és két könyvet egyesít, a More Help for Your Nerves és a Peace for Nervous Suffering címűeket. Az orvosnő egyébként milliószor ismétli ezekben önmagát, de annak, aki ténylegesen szorongásos megbetegedésben szenved, ez igazán hasznos.

Claire Weekes szerint az ideges betegség három elemből áll: túlérzékenységből, megdöbbenésből és félelemből. Szerinte az összes szorongásos betegség szélsőséges túlérzékenységből épül fel, amit az ijedtség és a félelem tart életben. A doktornő két félelemről beszél: elsődleges és másodlagos félelemről. Az első félelem szinte automatikus megdöbbenés, amely általában reakció egy tünetre, a második félelem az, amit hozzáadnak a betegek (például: “nem bírom elviselni, újra itt van! Mi lesz, ha rosszul leszek?). A másodlagos félelem az elsőt életben tartja és tovább ront az érzékenységen.

Weekes szerint a megoldás három komponensből áll: szembe kell nézni a félelmetes helyzettel, el kell fogadni a pánik érzéseit, legyen az bármilyen félelmetes is, nem szabad harcolni, ehelyett át kell lebegni a helyzeten, és hagyni kell, hogy teljen az idő. A program egyszerűnek hangzik, de maga a doktornő is tudja, hogy mennyire nehéz ezeket a gyakorlatban megvalósítani.

hqdefault

Mindenkinek ajánlom a könyveit, akik hasonló problémával küzdenek. Hasznos, életszerű tanácsokkal lát el, nem bonyolítja túl a helyzetet. Saját tapasztalataim alapján éppen erre van szüksége egy vérbeli szorongónak.

Ez is tetszeni fog...