7 helyszín, 6 bemutató - mozgásban a Radnóti Színház - Corn & Soda

7 helyszín, 6 bemutató – mozgásban a Radnóti Színház

Az új évadban hat bemutatóra készül a Radnóti Színház, ebből három a színház alternatív játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban lesz.

A Radnóti Színház a szomszédságában zajló építkezés miatt ebben az évadban is több helyszínen játszik. Az előző évadban megtapasztalt soklakiság új tereket, új helyzeteket, új tapasztalatokat nyitott meg a színház előtt, ahol tavaly egytől-egyig kedves fogadtatásban részesült: József Attila Színház, Katona József Színház, Tesla, új nevén Radnóti Tesla Labor, Ódry Színpad és Stefánia Palota.

Bemutatók

MOLIÈRE – the passion címmel magyarországi bemutatóval indul a premierek sora. Több nációt képviselő írócsapat, Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval színdarabja négy Molière-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása, azok összefűzése egy grandiózus művé. A színdarab legendás világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A Radnótiban és először Magyarországon október 18-án mutatják be Forgách András fordításában, Hegymegi Máté rendezésében. A főbb szerepekben Pál András, Kováts Adél, Sodró Eliza, Porogi Ádám és Schneider Zoltán látható.

Garai Judit dramaturg és Hegymegi Máté olvasópróbán
Fotó: Dömölky Dániel

A Csillagképek egy kortárs angol szerző, Nick Payne nagy sikerű darabja, amely jelenetek, variációk szerelemre és kvantumfizikára. Az előadás október 20-tól lesz látható a Radnóti Tesla Laborban Lovas Rozi és Brasch Bence előadásában, Szilágyi Bálint rendezésében. A Csillagképek bemutató előadása a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül valósul meg.

Alföldi Róbert rendezi a harmadik bemutatót. Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját Perczel Enikő és Totth Benedek fordította újra. A premier december 21-én lesz, szintén a Radnóti Tesla Laborban. Mennyit ér egy házasság? Mit ad számunkra az összetartozás? Hol kezdődik bennünk az ember és hol ér véget az állat? Mi a szerelem? Mi a vágy? Hogyan keveredtek így össze a fogalmaink? Többek között ilyen kérdéseket feszeget Alföldi rendezése Kováts Adél, Schneider Zoltán, Lovas Rozi és Vilmányi Benett előadásában.

Vilmányi Benett és Porogi Ádám olvasópróbán
Fotó: Dömölky Dániel

George Bernard Shaw szatirikus drámáját, A szerelmesek házai-t Valló Péter rendezi, László Zsolt, Sodró Eliza, Porogi Ádám, Hajduk Károly, Kelemen József és Martinovics Dorina szereplésével. Két fiatalról szól, akik megismerkednek, egymásba szeretnek, és megpróbálják valahogy rendesen élni az életüket, de a közeg, amibe beleszülettek, velejéig züllött, és romlott. 2020. február 23-án mutatják be a Radnótiban Péterfy Gergely új fordításában.

Schwechtje Mihály filmrendező színházi előadás társadalmi problémát feszeget. A GINA című előadást a Radnóti színészeivel és a meghívott művészekkel közösen írja a rendező. A partydrog hatásától valós, majd az interneten megjelenített kiszolgáltatottság, szexuális kihasználás körét vizsgálják egy megtörtént eset alapján, de nem az áldozat, hanem az elkövetők szüleinek szempontjából. Izgalmas csoportmunka ígérkezik a Radnóti Tesla Laborban Hajdu Szabolcs, Kelemen József, László Zsolt, Martin Márta, Schneider Zoltán, Török-Illyés Orsolya előadásában.

Az utolsó bemutatóra Kováts Adél Szőcs Arturt kérte fel, hogy egy igazi komédiát rendezzen meg májusban. Peer Krisztián új fordításában Ruzante (Angelo Beolco) Csapodármadárkáját láthatja a közönség Rusznák András, Bálint András, Martinovics Dorina, Lovas Rozi, Pál András és Vilmányi Benett előadásában.

Pál András és Gazsó György olvasópróbán
Fotó: Dömölky Dániel

Új helyszín a Radnóti Tesla Labor

A Radnóti Színháznak régi vágya, hogy létrehozzon egy második játszóhelyet, amely egy olyan nyitott tér, ahol még látványosabban megjelenhetnek a kísérletező tendenciák és a kortárs drámák. A tavalyi évadban a Radnóti közönsége már megismerhette a Teslát, ahol a Hajdu Szabolcs által rendezett Gloria című előadásunkat mutatták be. Az épület második emeletén felújították a színháztermet, és megalapították a Radnóti Tesla Labort, ahol idén három kortárs művet mutatnak be.

Együttműködés független színházi csapatokkal

Független színházi csapatok sikeres előadásainak továbbjátszására ad terepet a Radnóti Tesla Labor. Olyan korábban bemutatott, népszerű produkciók lesznek láthatók, mint az Andrássy Máté – Újvári Milán alkotópáros Elhanyagolt férfiszépségek című mozgásszínházi előadása, Pass Andrea Napraforgó című produkciója, vagy a Lackfi János Hinták című műve Galgóczy Judit rendezésében. A Trafó Kortárs Művészetek Házával együttműködve szintén látható lesz a Radnóti Tesla Laborban Kelemen Kristóf, a Radnóti dramaturgja és a képzőművész Pálinkás Bence György Magyar akác című közös előadása, amely tavaly elnyerte a Thealter Fesztivál Kritikusdíját.

NARRATÍVA

A Radnóti Tesla Laborral együtt indul a NARRATÍVA, a most alakuló, nagyreményű alkotóközösség. A NARRATÍVA a fiatal rendezőgeneráció legjobbjainak, Kovács D. Dánielnek, Szenteczki Zitának, Pass Andreának és Hegymegi Máténak az összefogása. Működésükkel a színház szerepét, létjogosultságát, felelősségét kívánják újragondolni a független színházi intézményrendszeren belül. Hosszútávú céljuk, hogy a 2020/2021-es évadtól mobil színházi bázist teremtsenek meg egy kamion félpótkocsiján, hogy komplex színházi eseményeket tudjanak megvalósítani olyan helyeken is, ahová színház nem jut el. Indulásukat addig a Radnóti Tesla Labor segíti, amíg a kamionszínház létrejön.

Tervezett bemutatóik ebben az évadban:

Ungár Júlia fordításában Bertolt Brecht: Kurázsi és gyerekei – rendező: Kovács D. Dániel

Galgóczi Erzsébet műve nyomán Németh Gábor és Szenteczki Zita: Törvényen belül – rendező: Szenteczki Zita

Gogol: A köpönyeg című elbeszélése alapján Pass Andrea: A Jelentéktelen – rendező: Pass Andrea Csehov: Sirály – rendező: Hegymegi Máté

…és még

Október 10-én egy különleges eseménnyel egybekötve nyitják meg a Radnóti Tesla Labort. A Líra csoport ifjúsági kiadója, a Menő Könyvek gondozásában jelenik meg Az önbizalom kód lányoknak című könyve. A Radnóti Színház, az UNICEF és a Menő Könyvek kiadója közösen rendez egy eseményt, ahol anyák és lányaik közösen beszélgetnek kapcsolódó élményeikről: Hámori Eszter, Hámori Ildikó, Hernádi Judit és Kováts Adél az anyák, Bajor Lili, Szinetár Dóra, Tarjáni Zsófi és Kováts Laura Rozália a lányok.

A Pozsonyi Pikniken szeptember 7-én találkozhatnak a nézők a Radnóti színészeivel is. A Színházak Éjszakáján izgalmas műsorokkal várják a nézőket és koncerttel zárják a napot. Idén Cári Tibor The Tango Orchestrá-ja lesz a vendég.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza 5. alkalommal rendezi meg a dunaPart – Kortárs Előadóművészeti Platformot 2019. november 27. és 30. között. A rendezvényhez kapcsolódóan november 26-án a 10 című előadás lesz angol nyelvű felirattal, december 1-jén pedig az Egy piaci nap látható szintén angol nyelvű felirattal a Radnóti Színházban.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] 7 helyszín, 6 bemutató – mozgásban a Radnóti Színház […]