9. kihívás: A vásott angyal

9. kihívás: A vásott angyal

Ezen a szép, ünnepi vasárnapon érkeztünk el a kilencedik könyves kihíváshoz, melyben a lista 2. tételét teljesítettük. Azaz elolvastunk egy klasszikus romantikus könyvet.  Ehhez Barbara Cartland A vásott angyal (A very naughty angel) című szörnyen romantikus regényére esett a választás.

Rajongok az igazi, vérbeli romantikus regényekért, amelyben a hősnő naiv és bájos, a hős pedig daliás és bátor, s mindent megtenne választottjáért. Szerelmüknek legyőzhetetlennek tűnő akadályok, társadalmi különbségek, gonosz összeesküvések, rosszindulatú ellenlábasok, és egyéb sors szülte gátak próbálnak útját állni. De persze a szerelem mindent legyőz…

DSC01127

Nos, Barbara Cartland történetei pont ilyenek. Hősnői mindig ártatlan, romlatlan, gyönyörű, fiatal lánykák, akik valamilyen szövevényes kalandba bonyolódnak, amiből egy jóképű lovag segítségével keverednek ki, s kivel egymásba szeretnek, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Cartlandot (1901-2000) így nem véletlenül nevezik a romantikus regények koronázatlan királynőjének. Hosszú élete alatt több mint 700 regényt írt, s így bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is, mint a legtöbb művet írt alkotó. Történetei hasonló koncepcióra épülnek, általában a 18.-19. században játszódnak, és mindig pozitív véget érnek.

Regényei valamiért mégsem válnak unalmassá vagy érdektelenné. A romantikus kis regényei tele vannak izgalommal, váratlan fordulatokkal, titokzatossággal és gyönyörű helyszínekkel.

DSC01126

Így van ez A vásott angyal című művével is. A történet főhősnője Viktória Matilda hercegnő, vagy ahogyan családja nevezi, Tilda. Mivel Viktória angol királynő keresztlánya, így a királynő akar gondoskodni kihazásításáról, s kiszemeltje egy kis német hercegség uralkodója, Maximilian herceg. Tilda először nem tiltakozik a házasság ellen, mivel úgy érzi, otthoni élete elég unalmas, érdektelen, így veleszületett kíváncsi és élénk természete a kalandot látja ebben a házasságban.  Azonban ahogy közeledik leendő férje hazája, Obernia felé, egyre rémisztőbb megjegyzéseket hall Maximilianról. A legtöbb pletyka szerint, vétek egy ilyen naiv, fiatal lányt a herceghez adni.. Ezek a sustorgások megrémítik Tildát, s egyre kevésbé érzi úgy, hogy minden rendben lesz a házasságával. A romantikus lelkületű lány Münchenben egy utolsó vidám estét szeretne tölteni, így álruhában ellátogat egy sörcsarnokba. Azonban a diákok lázadása miatt menekülni kell, s egy jóképű idegen siet a segítségére, akivel azonban még nagyobb bonyodalmakba kerülnek. Ám minden jó, ha vége jó, s a hősök elnyerik méltó jutalmukat.

A vásott angyal egy igazán üdítő könyvecske. Rövid, izgalmas történet, szeretnivaló hősökkel és csodálatos tájak leírásával. A történet hátterét Viktória angol királynő uralkodása és a porosz egységesítés adja. A fikciót a főhősök és az Obernia nevű kis német állam képviseli. Cartland nagyon figyel arra, hogy történelmileg is hitelesek és helytállóak legyenek történetei, szívesen mutat be nevezetes művészeti alkotásokat, építményeket. Így különösen érdekes például II. Lajos bajor király varázslatos linderhofi kastélyáról olvasni.

Természetesen Barbara Cartland regényét nem lehet szépirodalmi alkotásként kezelni, így magasröptű létértelmező kérdéseket nem vet fel. Azonban a romantikus, könnyed regények kategóriájában kiemelkedő, hiszen a klasszikus romantikus regényekhez hűen a tiszta szerelem magasabb rendűségét hirdeti, s azt, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmat. Az ilyen, esős, borús esténket mi másra is lehet szüksége az ember lányának? Forró tea és egy doboz bonbon mellé ajánlom. 😀

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] 23. Barbara Cartland: Vásott angyal […]