9/11 - megérkezett az első előzetes - Corn & Soda

9/11 – megérkezett az első előzetes

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb terrortámadásának, a 2001 szeptember 11-i merényleteknek állítana sajátos emléket Martin Guigui 9/11 című filmjében. Az első trailert végig nézve az kell mondjam, ez a kísérlet minimum felemásnak ígérkezik. Nem én vagyok persze az egyetlen szkeptikus hang, hiszen egyelőre a közönség reakciói is meglehetősen negatívak a látottakról.

No de nézzük először miről is van szó:

Az igazi polihisztornak számító, de rendezőként azért eddig igen kevés maradandót alkotó Martin Guigui pedig azért elég karakteres színészi gárdát válogatott össze. A film egyik főszereplője az Oscar-díjas Whoopi Goldberg lesz; rajta kívül a legnagyobb név kétségtelenül a nemrég HIV-betegséggel coming outolt Golden Globe nyertes Charlie Sheen a filmben. A két nagyobb nevet sok B-kategóriás, de jellegzetes figura támogatja.  Ilyen például a Gyilkos Joe (Killer Joe, 2011) és a Fülldetség (Bound, 1996) című filmekben láthatott Gina Gershon, a Puerto Ricó-i veterán Luis Guzmán, vagy éppen a szigorú katona/hős tűzoltó szerepére született Billy Malone. A fenti lista tehát semmiképpen sem A-listás, de kellően jellegzetes figurákat tartalmaz, ezért nehezen érthető az a fajta túltolt drámai vergődés, ami az előzetesben látható. Arról nem is beszélve, hogy nem csupán hiteltelen, de többet árt 9/11 emlékének, mint amennyit használ.

Reméljük azért a film nem ilyen lesz, mert a történelmi köntösbe ágyazott fiktív sztori alapötlet szintjén érdekes narratívát jelentene és más aspektusból is bemutatná a közelmúlt egyik legdrámaibb eseményét.

Ez is tetszeni fog...