A Budapesti Történeti Múzeum nyári programjai - Corn & Soda

A Budapesti Történeti Múzeum nyári programjai

A Budapesti Történeti Múzeum július hónapban sem hagyja, hogy unatkozzunk. Ezeket a programokat ajánlják.

NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZAT ALKOTÓ KEDVŰ GYEREKEKNEK, FIATALOKNAK A KINCSEK A VÁROS ALATT CÍMŰ KIÁLLÍTÁS KAPCSÁN, 9-13 ÉS 14-18 ÉVES KOROSZTÁLYNAK
Irodalmi pályázatot hirdet a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma a Kincsek a város alatt című kiállításához kapcsolódóan: olyan FIKTÍV TÖRTÉNETEK, NOVELLÁK benyújtását várja a múzeum 2017. AUGUSZTUS 15-IG, melyek témája a régészeti kiállítás néhány – a pályázatban felkínált körből – a pályázó által szabadon KIVÁLASZTOTT TÁRGYÁHOZ kapcsolódik. Részletek ide kattintva érhetőek el.

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK KINCSEK A VÁROS ALATT – “BUDAPEST FELTÁRJA TITKAIT”
Régészeti kiállítás  2017. SZEPTEMBER 17-IG
A kiegyezést követő városias fejlődés részeként indult meg Budapest – akkor még Pest, Buda és Óbuda – régészeti emlékeinek gyűjtése, módszeres feltárása, mely a főváros első múzeuma, a mai Budapesti Történeti Múzeum alapításához vezetett. A kiállítás a legutóbbi 10 év legfontosabb ásatásainak eredményeit tárja az érdeklődők elé hihetetlen gazdagon: 1259 darab lelet bemutatásával. A múlt apró részleteinek könnyebb érthetőségét segítik a virtuális 3D-s rekonstrukciók, makettek, rekonstrukciós rajzok, digitális háttéranyagok, filmek az ásatásokról, hiteles műtárgy-rekonstrukciók; a legkisebbek interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek a kiállítással. A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivállal való együttműködésben jön létre.

KIÁLLÍTÁS A REFORMÁCIÓ 500 ÉVES ÉVFORDULÓJÁNAK ALKALMÁBÓL – 2017. AUGUSZTUS 17-TŐL SZEPTEMBER 3-IG
A reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a jubileumhoz kapcsolódva pályázatot hirdetett az egyházi szertartások kellékeinek megújítására. A beérkezett pályamunkák legjobbjaiból országos kiállítás nyílik 2017. augusztus 17-én a MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN A BUDAPESTI TÖRTÉNETI MÚZEUM GÓTIKUS TERMÉBEN.
Technikai információ: 2017. július 14-15-én a Király pince felőli bejárat technikai okok miatt zárva, s az átjárás az oroszlános udvar felől a Döbrentei tér fele szünetel.

AQUINCUMI MÚZEUM 

GUZSALY, HAJTŰ, SERPENYŐ – NYÁRI TÁBOR 
2017. július 10-14., 10.00-16.00
„Guzsaly, hajtű, serpenyő”, avagy mi mindent kellett megtanulnia egy római lánynak, hogy jó feleség és anya váljék belőle. Ha 13-16 év közötti lány vagy és érdekel, hogyan szőttek-fontak az Ókorban, milyen növényekkel festették meg a gyapjút, mivel illatosították magukat a római nők, akkor szeretettel várunk az Aquincumi Múzeumban 2017. július 10-14. között tartandó táborunkba, ahol a résztvevők többek közt elsajátíthatják a szövés, a növényi festés fortélyait, megismerkedhetnek a római lányok, fiatal nők hétköznapjaival.
Részvételi díj: 22.000,- Ft /fő
Jelentkezés: aquincum@aquincum.hu

HOZD MAGADDAL A PAPIT!  – 2017. AUGUSZTUS 8., 10.00-12.00
Hozd magaddal a papit, s töltsetek együtt egy vidám délelőttöt az Aquincumi Múzeumban! A programra érkező unokák és nagyszülők a Pannoniához is számos módon kötődő Hadrianus császárral ismerkedhetnek meg, majd papírpajzsot készíthetnek. Az esemény az Óbudai Nyár programsorozat része.
Bejelentkezés: aquincum@aquincum.hu

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK


TITKOS UTAKON – SÖTÉT VARÁZSLATOK AQUINCUMBAN 2017. NOVEMBER 5-IG
A római kori mágia tiltott területét: a rontó varázslatokat, védőeszközöket, s mágikus amuletteket mutatja be, amelyekkel az ártó erőket akarták távol tartani maguktól az emberek.

HADRIANUS MCM – EGY ÓKORI KARRIER  TÖRTÉNETE 2017. OKTÓBER 31-IG
Az idei évben a BTM Aquincumi Múzeuma kiállítással tiszteleg az 1900 évvel ezelőtt trónra került Hadrianus császár előtt. A jelentős pannoniai – és ezen belül aquincumi – tevékenységgel is büszkélkedő császár életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be a kiállítás a múzeum régi épületében. Megtudhatjuk, hogy valóban volt-e köze Hadrianusnak a hajógyári szigeti helytartói palotához, vagy hogyan zajlott egy katona híres Duna-átúszása a császár jelenlétében. Továbbá kiderül az is, hogyan is nézhetett ki Hadrianus híres – sokak által „Disneyland”-hez hasonlított – villája Tivoliban.

KISCELLI MÚZEUM 

HAJNAL JÁNOS | BUDAPEST – RÓMA KISCELLI MÚZEUM ORATÓRIUM 2017. SZEPTEMBER 10-IG
A kiállítás kurátorai: Balázs Kata és Simon Magdolna
Hajnal Jánost (1913-2010) a magyar és olasz művészet elsősorban egyházművészként ismeri. Aba-Novák Vilmos tanítványaként a magyar murális művészet nagy ígérete volt, aki a monumentális művészet iránti tehetségét Olaszországban teljesítette ki. A Fővárosi Képtár kiállítása bemutatja Hajnal életművének, alkalmazott és autonóm munkáinak kivételes műfaji gazdagságát. A pesti Fészek Klub báljára festett pannókon és az egyházi megrendelésre készült vatikáni, milánói és sao paolo-i üvegablak-tervein egyaránt lenyűgöző erővel hatnak monumentális, sokalakos kom­pozíciói. Grafikái kivételes rajzkészségről és a reneszánsz mestereinek alapos ismeretéről árulkodnak, az állatkerti tempera-sorozatának majmai és tigrisei játékos dekorativitásukkal, frissességükkel fogják meg a nézőt. Csendéletei, műterem-képei, önarcképei, városi látképei klasszikus témák fantáziadús újraértelmezései.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

KURÁTORI VEZETÉS  2017. JÚLIUS 2., VASÁRNAP 16:00
Matteo Piccioni művészettörténész, a Sapienza Egyetem Művészettörténeti Tanszékének docense vezet a kiállításban
OLASZ NYELVEN, MAGYAR TOLMÁCSOLÁSSAL.

2017. JÚLIUS 12., SZERDÁN 18:00
Simon Magdolna, a kiállítás kurá­tora vezet.

2017. AUGUSZTUS 22., 16:00
Balázs Kata, a kiállítás kurá­tora vezet.

CSALÁDI DÉLUTÁN KURÁTORI VEZETÉSSEL ÉS MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSSAL 
2017. AUGUSZTUS 3. 15:00
A kiállításban Simon Magdolna kurátor vezet, amíg a gyerekek az üvegablakok szerkesztésének fő elvei mentén papírterveket készíthetnek és különféle színekkel batikolhatnak. A foglalkozás a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható, előzetes regisztráció: kapcsolat@kiscellimuzem.hu.

KÜLÖNUTAK – KARL-HEINZ ADLER ÉS A MAGYAR ABSZTRAKCIÓ 2017. SZEPTEMBER 17-IG
A kiállítás kurátorai: Branczik Márta, Leposa Zsóka (Kiscelli Múzeum), Sasvári Edit, Juhász Anna (Kassák Múzeum)
A Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállítása.
Technikai információ: A kiállítás 2017. JÚNIUS 27. – JÚLIUS 12. között technikai okokból ZÁRVA tart.
A Magyarországon eddig még nem látott volumenű kiállítás törzsanyagát a művész Milánóban őrzött hagyatéka adja. A Fővárosi Képtár egykori gyűjteményébe került, illetve magángyűjteményekben és a kecskeméti Katona József Múzeumban őrzött munkái egyaránt láthatók a tárla­ton.
Karl-Heinz Adler az egykori keletnémet absztrakt művészet kiemelkedő alakja. Nagyívű életművét a Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum kurátorai a  magyar képző-, illetve építőművészettel összefüggésben mutatják be. Adler, mint autonóm művész, a szocialista korszakban az absztrakcióval szembeni hivatalos ellenérzések miatt nem állíthatott ki, de tanított és az egyik legnagyobb épületplasztikai gyár művészeti vezetőjeként absztrakt geometrikus kompozíciókat tervezett, melyek a város különböző középületeire kerültek. Adler példájából kiindulva a kurátorok igyekeztek feltérképezni, hogyan volt ez Magyarországon ugyanekkor. A kiállítás megtekinthető a Kiscelli Múzeumban hétfő kivételével 10 és 18 óra között, a Kassák Múzeumban szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

VÁROSI SÉTA – ABSZTRAKCIÓ KINT ÉS BENT BUDAPEST TÉRKÉP
Ezzel a kiállítással a múzeum olyan elfeledett vagy megsemmisült köztéri munkákra hívja fel a figyelmet, amelyek a városkép részeként szinte észrevétlenül ivódtak be különböző generációk emlékezetébe. A kiállítás egyik tudatos célkitűzése az ÉRTÉKMENTÉS, ráirányítani a figyelmet rejtőzködő városi értékeinkre. A KISCELLI MÚZEUM a köztéri képzőművészet legfontosabb online adatbázisával, a Köztérképpel együttműködésben KILÉP A MÚZEUM FALAIN KÍVÜLRE, és ezzel egész Budapestre kiterjeszti a témával kapcsolatos vizsgálódásait. A városi műalkotások felfedezésére készített térkép segítségével az érdeklődők a helyszínen is megnézhetik a Kiscelli Múzeumban bemutatott munkák máig megmaradt darabjait – például a Déli pályaudvar falplasztikáit, vagy a ma Mariott néven ismert, egykori Hotel Duna Intercontinental épületének díszítését.

BUDAPEST GALÉRIA 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

MÁSODLAT MAGUKAT MÁSOLÓ/ISMÉTLŐ MŰVÉSZEK 
Budapest Galéria | mindkét szint 2017.  július 23-ig
Résztvevő művészek: Benczúr Emese, Bernát András, Chilf Mária, Erdélyi Gábor, Gallov Péter, Káldi Katalin, Keresztes Zsófia, Király András, Molnár Zsolt, Szász György
A kiállítás kurátorai: Szabics Ágnes, Szegedy- Maszák Zsuzsanna
A Másodlat című csoportos kiállítás kortárs magyar művészek közül olyan alkotókat kíván bemutatni, akiknek munkájában hangsúlyos szerepet kap a már létező, korábbi alkotásaik másolása. Ez a válogatás is egy jelen korban (is) felfedezhető művészi attitűdöt vesz nagyító alá. A művészettörténetben természetesen nem új jelenség a saját alkotásait másoló művész példája, és az sem újdonság, hogy a több példányban létező alkotások esetében az időben elsőként készített műtárgy művészettörténeti, és piaci értéke is  gyakran magasabbra tevődik, annak ellenére hogy egyazon kéz alkotta valamennyit. Ez a megkülönböztetés azonban megkérdőjelezhető, különösen ha a másolatként való értelmezés nem a művésztől ered. Mi a kópia/másolat, reprodukció, utánzat? A _Másodlat _című kiállítás ezzel a kérdéskörrel is foglalkozik.

A GONDOLAT TEKINTETE – MIKLÓS GAÁL (ESPOO, FN) ÉS ISKI KOCSIS TIBOR (KISVÁRDA, HU) KIÁLLÍTÁSA 
Budapest Galéria | mindkét szint
2017. augusztus 2 – szeptember 10.
Megnyitó: 2017. augusztus 1. (kedd) 17:00
Kurátor: Sulyok Miklós
Miklós Gaál és iski Kocsis Tibor művészetének központi kérdése a valóság helyzete és az ábrázoláshoz való viszonya; közelebbről a tapasztalat és az érzékelés szerepe a valóság művészi megteremtésében. A kiállítás a két művész közös rendezésében mutatja be a kérdésre adott válaszaikat. Miklós Gaál a fotó, a videó és az installáció eszközeivel kísérletezve vizsgálja az ábrázolt tárgy és a látszat összefüggését, kívülállóként szemlélve a véletlenszerűen elrendeződő valóságelemeket. A művein megjelenő helyzetek és jelenetek a hétköznapi élet és környezet elemeit olyan összefüggésben mutatják meg, amelyek teljesen új, szokatlan értelmezésre vezetik a nézőt, mintegy átkeretezve a megszokott látványokat. Iski Kocsis Tibor művészetének problémája is közel áll Gaáléhoz: nála a tárgy és a lét összefüggéséről van szó. Mivel művészete konceptuális alapú, művei gondolati háttérbe ágyazódnak, miközben gondosan megkomponált és bravúrosan megfestett-megrajzolt képei sohasem mondanak le az érzéki látvány kifejező erejéről. A számos különféle technikával – olaj-vászon festmény, pasztell, szén- és ceruzarajz, szitanyomat, fotó, ofszetnyomat – kivitelezett mű témája a természet mint ember nélküli és mégis ember alkotta valóság. Kiállított sorozatművein iski Kocsist a természet egészének ábrázolása foglalkoztatja, a világűrtől és a Holdtól a fűszálig terjedő dimenzió-skálán. A kiállítás installálása érthetővé teszi, hogy a természet bármely, élő, vagy élettelen részletét
szemléljük is, mindig egyetlen egésszel van dolgunk, amely mindig az emberhez való viszonyból nyeri értelmét.

ÚJ BUDAPEST GALÉRIA 

HEJETTES SZOMLYAZÓK | RÜGYFAKADÁS –  2017. SZEPTEMBER 3-IG
A Hejettes Szomlyazók csoport 1984-ben alakult és 1992-ben szűnt meg. Akkor jött létre, amikor a korábbi korlátozások, betiltások, a legkülönbözőbb akadályoztatások már egyre kevésbé éreztették hatásukat, és a többpártrendszer konszolidációja idején oszlott fel. Földalatti formációnak indult és hivatalossá, elfogadottá vált csoportként végezte. Egyediségét éppen ez a paradox pályafutás határozza meg. Az Új Budapest Galéria a csoport korai, földalatti és fél-nyilvános korszakát mutatja be a természeti környezetben, urbánus magánterekben, marginális művelődési házakban; a szamizdat módszerrel készült _Világnézettségi
Magazin_ számaitól a fémhulladékból összeállított _Siralomház (Munkácsy Mihály nyomán) _című szoborcsoportig, melyek a csoport emblematikus produkcióivá váltak. Az Új Budapest Galéria kiállításával párhuzamosan a Ludwig
Múzeumban a csoport intézményes keretek között létrejött műveinek szemléje _A kopár szik sarja_ címmel lesz látható. A két bemutató együtt az eddigi legátfogóbb áttekintése a Helyettes Szomlyazók pályafutásának.

Ez is tetszeni fog...