A család kicsi kincse (2006) - Corn & Soda

A család kicsi kincse (2006)

Az A család kicsi kincse (Little Miss Sunshine) maradandó emlékeket hagyott bennem, pedig már egy egészen “régi” filmről beszélünk. A filmet kedves, aranyos hangulata miatt érdemes megnézni. Mi most azért is vettük elő, mert illeszkedik Oscar-sorozatunkba, hiszen 2007-ben két Oscar-díjat is elvitt. Megkapta a legjobb eredeti forgatókönyv díját és Alan Arkin megkapta a legjobb férfi mellékszerepért járó szobrocskát. Természetesen ebben az évben a legjobb film díjára is jelölték.

A film középpontjában megismerhetjük Olivie-t (Abigail Breslin), akinek az összes felmenője bolond és bogaras. A kislány maga is elég különc, kilóg a társai közül. A család életének minden napja kaland, hiszen általában nagy kalamajkákba keverednek. Olivie apja, Richard (Greg Kinnear) a világ legrosszabb karriertanácsadója, amíg Frank nagybácsi (Steve Carell) depressziós irodalomtanár. A nagypapa (Alan Arkin) persze folyamatosan vidám, amelyhez azonban egy hatalmas adag fűnek is köze van. A család sorsa úgy alakul, hogy egy kisbusszal indulnak el Kalifornia vidékére, hogy Olive részt vehessen A család kicsi kincse nevű szépségversenyen.

little-miss-sunshine-hug

Persze Olivie esélyei rendkívül rosszak, hogyha elnézzük a többi lányt, hiszen teljes mértékben kilóg a kis hercegnők sorában. Vajon különlegességével sikerül előnyt kovácsolnia a rengeteg hátrányából? Vajon a furcsa család hátráltatja vagy előnyére válik a kislánynak a különleges megmérettetésen?

Hiába már nagyon régen láttam a filmet, akkor is élénken él az emlékeimben Alan Arkin alakítása és a film aranyos, kedves, szeretetteljes hangulata. Az A család kicsi kincsében valóságos problémák merülnek fel, de valahogy a kemény gondok könnyed köntösben tárulnak elénk.

ab-746861

A filmben megjelennek az anyagi problémák, a drogfüggőség és a diszfunkcionális családok minden egyes eleme. Frank homoszexuális, ráadásul öngyilkosságot akar elkövetni, amikor elhagyja szerelme. Mindezen nagy problémák ellenére a család mégis összefog, hogy a hétéves Olivie-nak esélye legyen megnyerni a szépségversenyt.

Mindenkinek ajánlom ezt a humoros, szeretetteljes filmet. Igazi szórakozást nyújthat bárkinek, aki szereti a könnyed köntösbe öltöztetett komoly témákat. Alan Arkin és  Michael Arndt pedig nem véletlenül kapták meg a legjobbaknak járó aranyszobrocskát, hiszen az A család kicsi kincse egyáltalán nem egy könnyen felejthető alkotás.

Little-Miss-Sunshine_6

80/100

IMDb: 7.9/10

MAFAB: 79%

Ez is tetszeni fog...