A Disney a Harry Potter sikerére áhítozik - Corn & Soda

A Disney a Harry Potter sikerére áhítozik

Artemis Fowl címmel jön idén augusztusban a mozikba az azonos címen megjelent könyv filmes adaptációja. Kattintás után pedig nem csak a cikk címét magyarázom el, hanem azt, hogy ez a produkció miért lesz egy hatalmas bukás.

Először nézzük meg az előzetest, ami szemkápráztatóan látványos, majd elemezzük ki, hogy miért látszik már ebből is, hogy egy rakás nagy, na, nem akarom leírni, de az lesz belőle.

Kezdjük talán az alapoktól.

Artemis Fowl az ír Eoin Colfer munkája. egy nyolc részes gyerekkönyv sorozat, aminek a főhőse egy igazi kemény kis krapek.

Már az első részben úgy szerzi vissza családja vagyonát, hogy váltságdíjért cserébe elrabol egy tündért. Egy igazi kis antihős, de pont ettől szerették meg az emberek. Persze ahogy a sorozat halad előre, úgy a srác egyre inkább egy pozitív figurává válik, de a bűnözői hajlama végig megmarad. Érthető is szerintem, hogy miért van sok rajongója a könyveknek. Pláne, ha még azt is megemlítem, hogy a srácnak van egy iszonyatos félelmetes testőre, akit úgy írnak le, mint egy két méter magas 200 kilós, klasszikus európai, fehér bőrű férfi, aki mesteri szakács, gyilkos, és bunyós.

Kezditek már érteni, hol kezdődnek a bajok? Igen, az első és leginkább szembeötlő, hogy a legkeményebb karakter a polkorrektség jegyében feketévé varázsolták. Ok, ez talán még nem is olyan nagy gáz, de ahogy mondtam, ez csak a kezdet.

Sokkal nagyobb probléma az, hogy a könyvek gyakorlatilag olyan csavaros rabló, tolvaj történetek, amik mellesleg egy fantasy világban játszódnak. ehhez képest már az előzetesből látszik, hogy egy olyan filmet készítenek, ami csak a szemet kápráztatja el. Jó példa erre amikor a főhős fekete öltönyben és napszemüvegben menőn sétál. Amiben ilyesmit látunk, jobb távol tartani magunkat tőle, mert az ilyen jelenetekből ordít, hogy abszolút nem követték a könyveket.

Itt is jön képbe a Harry Potter. Az a sorozat pont azért lett olyan sikeres, mert egész szépen képezték le azt, amit az olvasók addig csak a képzeletükben jelenítetek meg. A karakterek stimmeltek, a történet egész hűen követte a könyveket és még sorolhatnám. Itt viszont minden bizonnyal azzal a jelenséggel fogunk találkozni a mozikban, mint Percy Jacksonnál.

De ne legyen igazam, és sikerüljük a Disneynek egy új Harry Potteréhez hasonlóan kiemelkedően jó fantasy sorozatot készítenie! Én is jobban örülnék neki, de sajnos tapasztalatból beszélek.

Ez is tetszeni fog...