A farkasemberek köztünk élnek? - Lincoln Child: Farkashold - Corn & Soda

A farkasemberek köztünk élnek? – Lincoln Child: Farkashold

Ősszel jelent meg Lincoln Child Farkashold című regénye a General Press Kiadónál. A Farkashold Child Dr. Jeremy Logan sorozatának ötödik része, melyben a rejtélykutatóként elhíresült Logan professzor egy újabb titok nyomába veti magát.

A General Press Kiadó Fotója

Mivel eddig még nem olvastam Jeremy Logan professzor kalandjai közül egy kötet sem, így nagyon kíváncsi voltam, mire számíthatok. Először a borító és a farkasemberes történet ígérete fogott meg, végül azonban magában a történetben sem kellett csalódnom, így biztosan állíthatom, hogy a rejtélykutató professzor és én nem utoljára találkoztunk.

A történet szerint Jeremy ​Logan az Adirondack-hegységbe utazik, hogy az ottani nyugodt környezetben végre befejezhesse könyve írását. Váratlanul azonban egykori egyetemi barátja, a jelenleg vadőrként dolgozó Randall Jessup keresi fel az alkotóházban és a segítségét kéri. Ugyanis a környéken nemrég két gyakorlott túrázót is szétmarcangolva találtak meg. A hatóságok ugyan medvetámadásra gyanakodtak, de Randall szerint van bennük valami különös, ráadásul teliholdkor történtek. Logan a barátja kérésére megkezdi a maga nyomozását. A nyomok egy része egy helyi családhoz vezet, amelyről már évtizedek óra suttognak a helyiek. A pletykák szerint a család tagjai telihold idején farkasemberekké változnak….

A kötet fülszövege alapján egy tipikus farkasemberes történetet várna az ember, azonban Childnak sikerül csavarnia a szokványos sztorin egyet. A kötelező elemek, mint a nyomasztó erdő, a telihold sejtelmes fénye és az egyre szaporodó holttestek megmaradnak a misztikus, hátborzongató hangulathoz, de emellé a szerzőnek sikerül a farkasember rejtélyére egyfajta tudományos alapokból kiinduló, hihető magyarázatot találnia, ami szerencsére a banalitás csapdáját is elkerüli.

Child hősei ráadásul izgalmas, élő karakterek, egyedi jellemvonásokkal. Különösen a helyi, világtól elzárt településen élő mellékszereplőit szerettem. Szinte láttam magam előtt zord, gyanakvó tekintetüket és a belterjesség nyomait magán viselő arcvonásaikat. Rajtuk kívül még Albright, a vadonban élő költő karakterét szerettem nagyon. Zseniális volt a humora.

A karakterek és a csavaros lezáráson túl Child leírásai is megfogtak a vad, ősi erdőséggel borított Adirondack-hegységről, amit a civilizáció még nem érintett meg, és az ember csupán porszem a természet rettenthetetlen erejével szemben. Egyébként is szeretem a hegyvidéki tájat, és Child leírásainál szinte éreztem a sűrű fenyőerdők illatát.
Emellett Child stílusa olvasmányos, gördülékeny, a leírásokat jól vegyíti a cselekményes részekkel, így a történet nem ül le, hanem megmarad végig a lendülete.

Összességében a Farkashold egy izgalmas farkasemberes történetet, ami egyrészt követi a zsáner hagyományait, másrészt egy nem várt fordulattal és eredeti, ötletes magyarázattal képes kellően meg is újítani azt. Így már kíváncsian várom Logan professzor következő kalandjait, és azt hiszem, elkezdem bepótolni az előzőeket is.

Ez is tetszeni fog...