A katona története és Da Vinci mosolya - PR-Evolution táncelőadások - Corn & Soda

A katona története és Da Vinci mosolya – PR-Evolution táncelőadások

A katona története címmel kortárs táncjáték, valamint a Da Vinci mosolya újabb közreműködőkkel látható a PR-Evolution Dance Company előadásában.

Nemes Zsófia
Forrás: PR-Evolution Dannce Company web oldala

A katona története

A katona története – kortárs táncjáték készül Sztravinszkij legendás művére, a Divisi Kamarazenekar és Bardóczy Attila közreműködésével.

Az Egyesült Államokba emigrált orosz származású Igor Sztravinszkij neoklasszikus korszakának legelső darabja A katona története (1918.), amely talán az első multiart mű, amely a huszadik század elején született. A három művészeti ágra – színház, zene, tánc – készült kamaraopera, a vándorló katona és az ördög történetére épül, és kiváló lehetőséget nyújt egy remek összművészeti produkció létrehozására

A PR-Evolution Dance Company, Nemes Zsófia groteszk táncszínháza ezúttal Dinya Dávid 7 hangszerre épülő Divisi Kamarazenekarával, Pintér Gábor rendezővel, Bardóczy Attila színészi részvételével állítja színpadra a fausti tematikát követő darabot. Nemes Zsófia koreográfiájának főszerepét a Szegedi Kortárs Balett legutóbbi darabjában, a Credoban remekelt Aradi Zsolt táncolja.

A katona története

A katona történetét orosz népmesei elemek felhasználásával a költő Charles-Ferdinand Ramuz és a zeneszerző Sztravinszkij azzal a céllal írta, hogy kis vándortársulatukkal a városokat járva mutassák be zenés, szöveges, táncos mesejátékukat. A történetben a lelkét az ördögnek eladó katona kétségbeesett küzdelmet folytat szabadulása érdekében a gonosszal. Izgalmas és megdöbbentő fordulatok vezetnek a kesernyésen ironikus mese végéhez.

Az előadás beavató színházi programként kerül először bemutatásra október 11- én 17:30 kor a Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban (1029 Budapest, Máriaremetei út 193-199.).

Da Vinci mosolya

A már korábban bemutatott sikeres Da Vinci mosolya előadáshoz október 13-án Ubrankovics Júlia és Pintér Gábor színészek is csatlakoznak, valamint Dinya Dávid vezénylésével a Divisi Kamarazenekar élőben fogja kísérni a a kuriózum produkciót.

A több színpadi képből álló előadás kiindulópontja az a barlangi jelenet, amely a valóságban is meghatározó élménye volt a tudós életének. Noha az ott eltöltött időről szűkszavúan tesz említést a fennmaradt mintegy 6000 oldalnyi jegyzetében, mégis nagyszerű inspirációja a Da Vinci apropóján született darabnak. Az egyes jelenetek nem nélkülözik a humort, a víziókat, a halálfélelem és a repülés élményét. Elhangoznak a világról és annak jövőjéről szóló gondolatai is, amelyekre a színpadon reflektálnak a mozgásművészek.

Több mint 500 év telt el azóta, hogy ez a nyughatatlan elme megtervezte azt a robotot, amelynek sebész ükunokája ma az alkotó nevét viseli.

Nemes Zsófia darabja olyan, napjainkra is jellemző tartalmakat talált Leonardo életében, amelyek táncra, elevenségre vágynak. A tánc – miként a kép is – magába sűríti a kimondhatatlant, csak arra válaszol, amit kérdeznek tőle…!

Da Vinci Mosolya
Forrás: PR-Evolution Dance Company web oldala
Fotó: Dusa Gábor

Koreográfus: Nemes Zsófia
Zene: Gergely Attila – montázs

Szereplők: Hortobágyi Brigitta, Guzmics Petra, Tóth Rebeka, Bakonyi Jusztina, Krizsán Dániel, Taba Benjámin

Közreműködik: Ubrankovics Júlia, Pintér Gábor és a Divisi Kamarazenekar, Vezényel: Dinya Dávid

Előadás helye, időpontja: Trip Hajó, október 15., 19.00

Ez is tetszeni fog...