A kicsik is lehetnek hatalmasak - Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál - Corn & Soda

A kicsik is lehetnek hatalmasak – Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált 2020. november 20 és 29 között.

A fesztivál elkötelezett abban, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a magyar és az osztrák nézőknek, a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjat, Európa filmdíjat elnyert vagy azokra jelölt alkotások.

Sun Dog

A fesztivál vetítéseinek többsége idén online lesz, de a nyertes műveket később Bécsben, a Collegium Hungaricumban és Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik majd, amennyiben a COVID-19 helyzet engedi, mely szakmai vitafórummal is kiegészül, szándékaink szerint rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között.  

A versenyen kívül látható lesz Yorgos Lanthimos az elmúlt évben készült Nimic című rövidfilmje, mely igazi csemegének ígérkezik. 

Idén 893 filmet neveztek 87 országból, melyből az előzsűri 77 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük minden korábbinál több, 9 magyar alkotást is: Beleznai Márk, Dudás Balázs, Szakonyi Noémi, Szeleczki Rozália, Lőrinczi Gergely, Rebák Tamás, Százados Ábel, Szöllősi Anna valamint Vas Marianna és Bednárszky Hedda filmjét. A magyar rendezők egy Oscar-jelölt és 8 Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.

A fesztivál idei különlegessége az AR-technológia  (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes “AR Go” mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg az egyperces rövidfilmeket, amelyekkel idén lehetett először nevezni. Ugyanígy hat egyperces film a fesztivál idején az aktuális papír alapú Magyar Narancsban megjelenő ikonok révén is nézhető lesz. Százados Ábel, 15 éves rendező filmje mellett török, holland, moldovai, spanyol és angol filmeket is láthatnak a technikai újdonságokra fogékony filmrajongók.

Fish like Us

A nemzetközi zsűri tagjai idén Yvonne Ng Diák-Oscar-díjas filmrendező Szingapúrból, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Yulia Ruditskaya animációs filmrendező Belorussziából és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Hajmási Péter, Hendrick Leah, Jurdi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Somogyi Liza, Emődy Botond és Huszár Dávid.

versenyprogram megtekinthető itt: https://www.bluedanubefilmfestival.hu/official-selection

A fesztivál facebook oldala pedig itt érhető el: https://www.facebook.com/bluedanubefilmfestival

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/652567818962409

Ez is tetszeni fog...