A kis Nicolas nyaral, 2014 - kritika - Corn & Soda

A kis Nicolas nyaral, (Les vacances du petit Nicolas) 2014 – kritika

nicolas-1A kis Nicolas nyaral (Les vacances du petit Nicolas) az a családi film, amit tényleg mindenki tud élvezni. Kellemes felüdülés a mostanság kijött produkciók mellett. Nincs benne akció vagy dráma, csupán könnyed francia humor, amitől kicsik és nagyok is hangos röhögésben törhetnek ki.

A magyar nézők számára egy eddig ismeretlen folytatásos történetről van szó., ugyanis 2009-ben jött ki az első része a franciáknál népszerű gyerekkönyvnek, A kis Nicolas az iskolában (Le petit Nicolas – azaz eredeti címén nemes egyszerűséggel A kis Nicolas)  címmel, nálunk azonban még nem mutatták be, sőt nálunk hamarabb vetítik a mozik a második részt mint az elsőt, amit valószínűleg már nem is fognak a műsorukra tűzni.

Ahogy írtam, a film regényadaptáció. René Goscinny-nak eddig öt Nicolas-kötete jelent meg, amiket mind le is fordítottak magyarra. Sorban: A kis Nicolas, Nicolas az iskolában, Nicolas nyaral, Nicolas meg a haverok, Nicolas-nak gondjai vannak. Mivel az eddigi produkciók a készítők hazájában sikeresnek bizonyultak, így valószínűleg ezeknek a megfilmesítésére is sor kerül majd idővel, de nem kell attól tartani, hogy elárasztanak minket, hiszen a két rész között is öt év telt el. A siker egyértelműen nem mérhető össze a manapság menő regényadaptációkkal, de őszintén szólva én nem bánnám, ha több ilyet lehetne látni a tini posztapokaliptikus történetek helyett.

Mi most csak Nicolas nyaralásának a megfilmesítését vesszük górcső alá.

Az alaptörténet nem túl bonyolult. Nicolas és szülei a megszokottól eltérően nem a hegyekbe, hanem a tengerpartra mennek üdülni. Ott találkozik az apuka az egyik barátjával, akinek van egy kislánya, és itt már jönnek is a szülőktől elvárható poénok, miszerint azzal viccelődnek, hogy összeházasítják a gyerekeket. Persze hősünk ezt véresen komolyan veszi, és megpróbál mindent elkövetni, hogy ez ne történjen meg. Ennek kapcsán jönnek a félreértések, füllentések, és csínytevések, amik a gyerekeknek szolgálnak humorforrásul.

nicolas-2

A felnőttek sem fognak unatkozni, mert a készítők az ő szórakozásukról is gondoskodtak. Itt a kirándulásra a gyerekfelügyelet miatt kötelezően elráncigált, mindig fanyalgó anyós, a gyerek nyárára feladott, szülők számára megoldhatatlannak tűnő házi feladatai, továbbá olyan csavarok miatt fogjuk majd a hasunkat röhögéstől, amik csak egy nyaraláson eshetnek meg az esetlen, középosztálybeli, munkában megfásult átlagemberekkel. Már ha az átlagember francia és retró korszakban él.

a-kis-nicolas-nyaral

 

A képi világ tökéletesen visszaadja azt a hangulatot, amit a készítők szerettek volna. Süt róla a retró életérzés, és a filmben felcsendülő zenékkel csak fokozzák ezt. A színészek teljesítményében nem találtam kivetni valót, illetve a rendezés és a forgatókönyv is az elvárható tipikus francia humort hozta. Egyszóval azt kapjuk a Kis Nicolas nyaraltól amit várunk, másfél órányi felhőtlen szórakozást.

Értékelés: 65/100 A  felnőttek romantikus szála untatott, feleslegesnek érződik a történetben, és ez sokat rontott az élményen, de szerencsére, ahogyan azt, említettem a többi poén ezt ellensúlyozta.

IMDb: 6,1/10

MAFAB: 64%

Ez is tetszeni fog...