A láthatatlan ember végre hihető lett - The Invisible Man (2020) kritika - Corn & Soda

A láthatatlan ember végre hihető lett – The Invisible Man (2020) kritika

Láttunk már pár láthatatlan embert, de eddig egyik sem vette magát túl komolyan. Erre idén jött egy olyan film, amiben végre valós fenyegetésnek lehet érezni A láthatatlan embert.

Elég sok feldolgozása született már az eredeti történetnek, amit még H. G. Wells írt 1897-ben. Nem is véletlen ez. Az emberek mindannyian fantáziáltunk már arról, hogy milyen is lenne természetfeletti erővel rendelkezni. Ezek közül az erők közül a láthatatlanság az egyik olyan, amivel biztosan sokan eljátszottak már fejben. Picit perverz, a kukkoláshoz kapcsolódó hatalom. Ha nem is ismerjük be nyilvánosan, valamennyire mindannyian kukkolók vagyunk. Most komolyan, tegye fel a kezét az, aki még nem nézett utána az exének a Facebookon, vagy egy interjú előtt nem keresett rá leendő főnökére, vagy éppen a felvenni kívánt alkalmazottra!

Persze más az, mikor a virtuális térben rejtőzünk el és más az, mikor a valóságban láthatatlanná válik valaki, hogy a volt barátnőjét terrorizálja. Mégis pont ettől válik ez a feldolgozás olyan kézzel foghatóvá. Ugyanis az idén kijött filmben a láthatatlanság már olyan modern technológiával van megoldva, ami nem teljesen elképzelhetetlen. Míg korábban erre általában valamilyen csodaszert használtak az írók, addig most egy olyan megoldást találtak rá, ami nem is annyira elképzelhetetlen.

Forrás: Universal Pictures

Említettem, hogy láthattunk már jó pár feldolgozást. Jelen korunkban a legemlékezetesebb eddigi megjelenései a láthatatlan embernek a 2000-es Árnyék nélkülben, amiben Kevin Bacon egy kísérleti szer használata után megkattant, a 2003-as A szövetségben, ahol a karakter inkább csak humor forrás volt, a tavaly debütált, The Boys című sorozatban, ahol sajnos elég hamar végleg eltűnt a szereplő, valamint a szintén 2000-ben vetített A láthatatlan ember névre hallgató sorozatban voltak.

A legutoljára említett sorozat nem csak mai szemmel számított gagyinak. Az ennél régebbi filmek, ha még korukban el is mentek, akkor is felejthetőnek számítanak, legalábbis egyikből sem lett klasszikus.

Ez azért van így, mert egy sci-finél baromi sokat nyom latba a megvalósítás. Adódik a kérdés, hogyan lehet filmre venni azt, ami nincs is ott. Ezt áthidalandó a tárgyakat mozgatják, de a legtöbbször extrém béna módon, vagy előhúznak a semmiből egy csodakütyüt (hőérzékelő kamera), amivel mégis láthatóvá válik a láthatatlan.

Ami a mostani feldolgozást különlegessé teszi, hogy a címszereplő karakter jellemvonásait abszolút kimaxolja. A legtöbb esetben csak közvetett módon érzékeli a néző, illetve a többi szereplő a láthatatlan embert, amitől így az, egészen a film háromnegyedéig, rejtélyes marad.

Okosan használják még a hosszú beállításokat is, éppen csak annyi ideig látjuk a mozdulatlan képsorokat, hogy azok még ne legyenek idegesítőek és inkább feszültségkeltőek maradnak.

Elisabeth Moss játéka mindezekre ad még olyan pluszt, amitől a nézőben folytonos marad egy alap feszültség. A hölgy már A szolgálólány meséjében is bizonyította, hogy iszonyatosan látványosan tud szenvedni. Ezúttal annyi a változás, hogy hozzácsapott az alakításához még egy adag agressziót is.

A cikk végére egy picit még visszakanyarodnék a technológiához, ám nem a film látványa kapcsán. Amikor egy kitalált történetet közel érzünk magunkhoz, azért van, mert úgy tekintünk rá, hogy az tényleg megtörténhet. Egy sci-finél persze ez hülyeségnek hangzik, ám érdemes belegondolni, hogy 2020-ra a valóságunk egy olyan dísztópiává vált, amelyet önmagunkban és társadalmilag is normalizáltunk, holott az közel sincs ahhoz, hogy valóban normálisnak lehessen nevezni. Így, mikor korrupt vég nélküli pénzek felett rendelkező politikusok, oligarchák, strómanok, kontinenseket porig égető tűzvészek, járványveszélyek vesznek minket körül, már nem is olyan elképzelhetetlen, hogy egy szociopata gyökér, aki mellesleg zseni, kifejleszt egy olyan technológiát, amivel láthatatlanná tudja önmagát tenni. Belegondolva, hogy a világ vezető nagyhatalmainak milyen haditechnikája van, lehet nem is állunk ettől olyan messze.

Értékelés: 80/100 20 pontot csak azért veszített a film, mert néhány jelenetben már ők sem bírták visszafogni magukat és ellőttek pár láthatatlan emberes filmes klisét.

IMDb: 7.3/10

MAFAB: 82

Ez is tetszeni fog...