A meg nem nyitott kiállítás - RYXPER1126AE a Trafóban - Corn & Soda

A meg nem nyitott kiállítás – RYXPER1126AE a Trafóban

Kiállítási látkép – Trafó Galéria (Fotó: Biró Dávid)

Márciusban online formában nyílt meg a Trafó Galériában a lengyel-litván művészpáros, Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė RYXPER1126AE című kiállítása. Az 2020. április 26-ig online látogatható anyag a performansz érzékelésbeli lehetőségeinek kiterjesztésével kísérletezik egy közösségi élmény illatlenyomata alapján.

Egy felejthetetlen illat

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė kiállítása egyszerre invitálja és izolálja a (virtuális) látogatókat, akiket a köztesség és az átmenetiség zónáiba vezet be: a valós tér és az online tér közé, az anyag és az információ közé.  A kiindulópont egy korábbi kollektív tapasztalat, egy közös kiállítás emlékét őrző illat volt. Erre az aroma élményre utal a tárlat elnevezése, RYXPER1126AE, amely a művészek és egy illattervező kémikus által közösen kreált illatnak az elnevezése.

 Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: RYXPER 1126AE (Fotó: Biró Dávid)

Egy el nem jött pillanat

A kiállítás még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt elkészült, annak megnyitására azonban már nem volt lehetőség, ezért online formában tették elérhetővé, egyéb kapcsolódó tartalmakkal együtt. A Trafóban a kiállított illat további elemekkel: egy organikus installációval, egy mesterséges intelligencia által generált videóval, egy hang-installációval és objektekkel egészült ki.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė portréja
Forrás: Sajtóanyag

Egészen szürreális élmény volt, amikor elkészült a kiállítás, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt élőben láthatják. Egyszerre volt nagyon szomorú, ugyanakkor sorsszerű is. Hiszen a látogatók nélküli, azaz a négydimenziós befogadhatóságtól megfosztott tárlat paradox módon éppen arra reflektál, amiről az alkotók gondolkodtatnak: az izoláltságra, a közös élmények megőrzése iránti vágyra, az érzékelés elbeszélhetőségének nehézségeire” – mondta Szalai Borbála, a Trafó Galéria vezetője.

Ezért is tartják fontosnak, hogy néhány szakíró számára biztosítsák a „szenzuális” találkozást, így előre egyeztetett időpontban van lehetőség egyénileg megtekinteni a kiállítást, vagy postai úton illatmintát kérni, ami szintén árnyalja a virtuális látogatói élményt.

 Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: Gusła (Fotó: Biró Dávid)

Tovább is van!

A művészek és a galéria nem csupán az orrunkat kíván gyönyörködtetni. A kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Jelenleg az alkotók Tollasodás (Fledgling) című videója nézhető meg, amelyet a Szellemidézés (Conjuring) követ majd; mindkettő a tavalyi párizsi Lafayette Anticipations Kaleidoscope Manifesto Fesztiváljának keretében bemutatott SULK III című performansz dokumentációján alapszik. Április 18-án, szombaton 11.30-tól online tartják meg a Trafó Galéria Hangover Reading Club sorozatának kapcsolódó olvasókörét, amelyen közreműködik a performansz-művészek által 2013-ban alapított, gender, queer- és feminista művészetelméletekkel foglalkozó Young Girl Reading Group. A szövegeket és a technikai részleteket előzetesen elküldik az érdeklődőknek, jelentkezni a gallery@trafo.hu címen lehet.

A kiállítás 2020. március 24-től április 26-ig, hétfő kivételével minden nap 16:00 és 22:00 óra között online látogatható. Kattints, ha megnéznéd!

Ez is tetszeni fog...