A segítség (The Help, 2011) - Corn & Soda

A segítség (The Help, 2011)

Oscar-sorozatunk most következő részében az A Segítség (The Help) című filmről szeretnék szólni egy pár szót. Számomra ez olyan darab volt, amelynek emléke évekkel később is élt a fejemben. A The Help nagyon fontos film a hátrányos megkülönböztetésről és az emberi egyenjogúságért vívott harcról, amely mindenki számára kötelező darab lehet.

A film a hatvanas évek Amerikájába repít vissza bennünket, ahol sok érdekes, egészen különböző nőt sodor egybe az élet. Skeeter Phelan (Emma Stone) független, fiatal újságíró, aki úgy érzi, hogy képes megváltoztatni a világot. A lány különleges vállalkozásba kezd, amikor elhatározza, hogy ír egy könyvet a fekete cselédek szemszögéből, ahol kendőzetlenül leírja a sorsukat. Később szembesülnie kell vele, hogy hatalmas falakba ütközik, hiszen a segítség nem igazán akar nyilatkozni munkájáról.

2011_the_help_006

Azonban hamarosan megtalálja egyetlen bátor vállalkozóját, Aibileen Clarkot (Viola Davis), aki hajlandó elmesélni kegyetlen sorsát, amit egész életében átélt. Később a csapathoz csatlakozik az energikus, tűzről pattant, Minny Jackson (Octavia Spencer) is. A könyv természetesen hamarosan elképesztő indulatokat vált ki a finom hölgyek körében, amely névtelensége ellenére is felismerhető lesz sokak számára. De vajon képes egy könyv megváltoztatni az előítéleteket, amelyek olyan mélyen gyökereznek az emberekben?

A The Help komoly témája ellenére pörgős, humoros, izgalmas alkotás, amely pillanatra sem hagyja lankadni a néző figyelmét. De ennek ellenére mélyen megbújik benne a tragikum és a kifacsart társadalom képe is. Emellett olyan karaktereket ismerhetünk meg, akik képesek a változás irányába terelni a társadalmat bátorságukkal.

fhd011thp_emma_stone_012

A mozi egyébként Kathryn Stockett azonos című regényéből készült, amelynek forgatókönyvét Tate Taylor alkotta meg. A filmet három Oscar-díjra jelölték, amelyből Octavia Spencer vitte el a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát. A The Helpet a legjobb film díjára is jelölték 2012-ben és Viola Davis is kapott egy jelölést főszerepéért.

Mindenkinek nagyon nagy szeretettel ajánlom a filmet, szerintem kihagyhatatlan alkotás, amely komolysága ellenére számos kellemes percet fog szerezni a nézőknek.

pontozás: 85/100

IMDb: 8.1/10

MAFAB:  83%

Ez is tetszeni fog...