Ajánló: Frances Ya-Chu Cowhig - A tökéletes boldogság világa - Corn & Soda

Ajánló: Frances Ya-Chu Cowhig – A tökéletes boldogság világa

Ma este mutatják be a Katona József Színházban Frances Ya-Chu Cowhig A tökéletes boldogság világa című drámáját Máté Gábor rendezésében, amely a kínai parasztság kiszolgáltatottságát és szenvedéseit mutatja be a nézőknek. A mai lesz a darab első nem angol nyelvű bemutatója.

tökéletes boldogság világa

Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

A történet főszereplője a tizenkilenc éves Li Napsugár, aki rossz időben született rossz helyre, ráadásul lányként, szülei elmondhatatlan bosszúságára, akik megrögzötten fiúgyermeket szeretnének. Így az újszülött elpusztítása mellett döntenek, ám a kislány életben marad. Tizenkilenc évvel később takarítóként dolgozik, s tartja el családját, iskoláztatja félkegyelmű öccsét, hogy ezzel is segítse őket. A városban azonban temérdek nyomorral, szenvedéssel, igazságtalansággal és korrupcióval találkozik, s naiv, tanulatlan lányként teljes egészében ki van szolgáltatva egy rothadó, mocskos társadalomnak, akik beletörődtek alárendelt, szerencsétlen sorsukba. Napsugár nem tud szó nélkül elmenni emellett, s úgy dönt, kezébe veszi életét és megváltoztatja a látszólag előre megírt, tragikus sorsát egy tragikus kor még tragikusabb országában.

Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

A Katona József Színház Kamrájába lépve óriási ketrec tárul a nézők szeme elé, vörös, elnyúló kínai zászlót idéző talpazattal, melyet kopott vasrácsok ölelnek körbe. Itt játszódik a történet, ebben a nem hétköznapi kalitkában, mely egyszerre jelképe a börtönnek, bezártságnak, illetve a kiüresedett, fagyos és rozsdás fémmé szilárdult értékrendszernek, amit az elnyomó hatalom meghonosított a messzi-messzi Kínában. A darab egy számunkra alig ismert kultúrát mutat be, amelynek problémái már kevésbé lesznek ismeretlenek a néző előtt. A korrupcióban, a nagyhatalmi érdekekben, a titkos rendőrségben, a politikai jelszavakban, az anyagi javak istenedésében, a szüntelenül növekvő apátiában és az értékeit elvesztő társadalomban saját korára és történelmére ismerhet rá, aki úgy dönt, megnézi ezt a kőkemény darabot, amely ugyan próbálja helyzetkomikummal ellensúlyozni a sok-sok szenvedést, meg nem szüntetheti azt.

Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

A darab szerzője, Frances Ya-Chu Cowhig, amerikai apa és tajvani édesanya gyermeke. Az Egyesült Államokban él, ahol drámaírást tanít. Műveiben főként a Mao Ce Tung kulturális forradalma utáni borzalmakat jeleníti meg a kínai nép hétköznapi életének bemutatásával. A tökéletes boldogság világa című darabját legelőször 2012-ben mutatta be a Goodman Theatre.

Csak 16 éven felüliek számára!

SZEREPLŐK

Napsugár Mészáros Blanka
Öcsi; Ran Feng, szénbányász. Dér Zsolt e.h.
Li Han, Napsugár apja; James Lin, gyáros Dankó István
Lao; Gao Csen, rendőr; Mr. Destiny Bán János
Artemis Csang; Wang Hua, szülésznő, majd ezermester. Szirtes Ági
Qing Su Min, rendőr; Xiao Li, Napsugár és Öcsi anyja; Ming-Ming, gyári munkásnő Borbély Alexandra

ALKOTÓK

Díszlet Cziegler Balázs
Jelmez Füzér Anni
Jelmez-asszisztens Kovács Ildikó, Tóth Hajni
Zene Dargay Marcell
Hang Wirth Tamás
Fény Pető József
Dramaturg Török Tamara
Asszisztens/Súgó Fejes Vera
Rendező Máté Gábor

Ez is tetszeni fog...