Ajánló: Viva Bartók! a Radnóti Színházban - Corn & Soda

Ajánló: Viva Bartók! a Radnóti Színházban

Szeptember 26-án mutatták be Bálint András és Fülei Balázs levélkoncertjét a Radnóti Színházban, mely a Viva Bartók! címet kapta. A művészek közös estéje a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének két hangját mutatja be, ezek pedig egymás megerősítései és alátámasztásai is egyben.

Fotó: Radnóti Színház

Az előadás során felhangzó zongoradarabokból Bartók Béla zenébe szublimált lelki énje – míg a levélrészletekből a művész magánjellegű megnyilatkozásainak, emberi kapcsolatainak, szeretetének, szarkazmusának és figyelmességének részletei rajzolódnak ki, hogy ezáltal egy teljes képet alkossanak a zeneszerzőről.

“Bartók szűkszavú, zárkózott ember volt, kerülte a felesleges köröket, az üres locsogást. Ennek a titokzatosságnak a kérge zenéjén is érződik: nem célja az olcsó siker, a szórakoztatás. Darabjait hallgatva először mindenki ezzel a rideg kéreggel találkozik, és akit ez megriaszt, nem kívánkozik beljebb. Pedig a felszín alatt egy végtelenül érzékeny lélek lakozik, tele szenvedéllyel, játékossággal, heves indulatokkal. Családi levelein például cseppet sem érződik a zárkózottság. Azok számára, akikkel közeli viszonyban volt, teljesen megnyílt ez a titokzatos világ: Bartók lelke. Közvetlenség, filozófia, precizitás, és gyermeki kíváncsiság sugárzik az írásaiból, az előadásunkon Bartók Béla szinte megelevenedik – nem csak zenéje, de szavai által is.” –  nyilatkozta Fülei Balázs zongoraművész.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

“Magyar embernek ezt ugyanúgy kellene kiáltani, mint az olaszoknak a Viva Verdit. A mi részünkről ez a kiáltás néma. Némely emberben belül hangzik talán. Most, mert itt az idő, most vagy soha, én azt mondom, – nem kiáltom-, hogy Viva Bartók. A különleges, melegszívű ember, a világhírű magyar zeneszerző a zseni. Éljen! A törhetetlen jellemű génius! A rendkívüli tehetségű zeneszerző, aki magyarságát egyetemes hangzásvilágba komponálta. Aki a mi és a világ zeneszerzője lett. Viva Bartók!” – vallja az előadás rendezője, Galgóczy Judit.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Felhangzó Bartók művek:
Improvizációk magyar parasztdalokra, Op. 20 – részletek
Négy siratóének, Op. 9/a – részletek
Hajnal (Tíz könnyű zongoradarab)
XIV. bagatell (Ma mie qui danse)
Három csíkmegyei népdal
Tizenöt parasztdal, Scherzo
Gyermekeknek – részletek
Táncszvit – részletek
Román kolinda dallamok – részletek
Szonáta (1926)
Allegro barbaro
Szvit, Op.14 – részlet
Este a székelyeknél (Tíz könnyű zongoradarab)
Medvetánc (Tíz könnyű zongoradarab)
Mese a kis légyről (Mikrokozmosz VI.)
Dudanóta (Mikrokozmosz V.)
Paprikajancsi (Mikrokozmosz V.)
Dallam ködgomolyagban (Mikrokozmosz IV.)
Kis másod- és nagy hetedhangközök (Mikrokozmosz VI.)
Az éjszaka zenéje (Szabadban, II.)

Színlap:
Közreműködik – Bálint András és Fülei Balázs
Rendező – Galgóczy Judit

Következő előadás:
2017.11.15. Szerda 19:00

Forrás: Radnóti Színház

Ez is tetszeni fog...