Ajánló: Alfred Döblin - Berlin, Alexanderplatz - Corn & Soda

Ajánló: Alfred Döblin – Berlin, Alexanderplatz

Március 10-én bemutatták a Katona József Színház legújabb darabját, Alfred Döblin – Berlin, Alexanderplatz című regényének adaptációját. Az 1929-ben megjelent művet Mikó Csaba alkalmazta színpadra, s ezt gondolta tovább Kovács D. Dániel és Bíró Bence. A főszerepben Mészáros Béla, mellékszereplőként pedig megjelenik többek között Keresztes Tamás, Pálos Hanna, Bezerédi Zoltán, illetve Borbély Alexandra is.

Forrás: www.katonajozsefszinhaz.hu

A Kovács D. Dániel által rendezett, két felvonásos darab az 1920-as évek Németországába vezeti vissza a nézőket. Megismerkedhetünk a főszereplővel, Franz Bieberkopffal, aki frissen szabadul a börtönből barátnőjének meggyilkolása miatt. Franz esküt tesz, hogy megváltozik, hogy csak a jóra törekszik. Csakhogy a korabeli német társadalomban jóval nehezebb tisztességes úton boldogulni, mint ahogy azt hősünk képzeli. A politikai visszásságok, a háborúk okozta szegénység, kitaszítottság és a nagyfokú kiszolgáltatottság időszaka ez. Franz azonban nem látja át, hogy egy élhetőbb életért meg kell szabadulnia a tisztességes életről alkotott víziójától, ezért újra és újra veszélynek teszi ki magát és szeretteit, mígnem a történelem felemészti.

Forrás: www.katonajozsefszinhaz.hu

A történet – a számtalan társadalmi és történelmi folyamatok vizsgálata mellett – az egyénre fókuszál. A jóhiszeműséget veti össze a környezet gonosz, ártó erejével. Döblin és persze a darab is, a jó szándék esetlegességét mutatja be. Bieberkopf úgy válik szörnyűbbnél szörnyűbb események résztvevőjévé, hogy közben csakis a jót és az igazat keresi. A történelem azonban átgázol rajta, és felmerül a kérdés, vajon lehetséges-e egy torz világban érvényesülni úgy, ha a jóra törekszünk.

Forrás: www.katonajozsefszinhaz.hu

A Berlin, Alexanderplatz nagy volumenű színdarab, rendkívül sokszínű, már-már mozifilmeket idéző jelenetekkel és rendezői megoldásokkal. A szereplői gárda pedig olyannyira erős, hogy az ember titkon azt reméli, minden karakter főszereplővé avanzsál. Aki teheti, látogasson el a következő előadások egyikére. A nem hétköznapi élmény garantált.

SZEREPLŐK

Franz Biberkopf Mészáros Béla
Henschke Bezerédi Zoltán
Ida Borbély Alexandra
Bruno/Ziege Dankó István
Nachum/Terah Dér Zsolt
Pums Elek Ferenc
Reinhold Keresztes Tamás
Herbert/Deske Kocsis Gergely
Meck Kovács Lehel
Lina/Trude Mészáros Blanka
Éva Pálmai Anna
Mieze Pálos Hanna
Cilly Pelsőczy Réka
Minna/Franzie Rujder Vivien
Bastné Szirtes Ági
Georg Takátsy Péter
Willi Tasnádi Bence
Elizer/Sarug Vajdai Vilmos
Karl/André Vizi Dávid e.h.

továbbá: kurvák, rokkantak, orvosok, betegek, berlini járókelők.

ALKOTÓK

Tér Horváth Jenny
Jelmez Nagy Fruzsina
Hang Keresztes Gábor
Zene Freakin’ Disco
Mozgás Horkay Barnabás
Fény Lohár Antal
Vizuál Bartha Máté
Dramaturg Bíró Bence
Dramaturg konzulens Radnai Annamária
Ügyelő Héricz Anna
Súgó Fejes Vera
Asszisztens Sütheő Márton
Rendező Kovács D. Dániel

Ez is tetszeni fog...