Apró mesék, nem gyerekeknek– romantikus thriller a mozikban - Corn & Soda

Apró mesék, nem gyerekeknek– romantikus thriller a mozikban

Szász Attila és Köbli Norbert alkotói duettje színvonalas közönségfilmet hozott létre Apró mesék címmel, melynek sikeréhez a főszereplők; Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente élettel teli és erős alakítása nagyban hozzájárulhat.

Köbli Norbert forgatókönyvíró az Apró mesék című film történetét a második világháború befejezését követő zavaros korban helyezi el. Minden politikailag átmeneti, főleg háborút követő időszak önmagában hordozza a feszültséget, amely remek lehetőséget biztosít a zavarosban halászóknak. Hankó gátlástalanul használja ki azokat az embereket, akik ha hírt kapnak tőle a háborúban eltűnt szerettükről, akkor sok mindent hajlandók megadni neki, a hazudozó szélhámosnak.

Szabó Kimmel Tamás és Tóth Bercel és Kerekes Vica
Forrás: Vertigo Média

A bizonytalan politikai szituáció megteremti a hátterét az izgalmas, kiszámíthatatlan emberi helyzeteknek. A második világháború utáni hónapokban történtekről a rendszerváltás előtti időszak történelmi tanításaiban röviden vagy torzítva hallhattunk, olvashattunk. Az Apró meséknek ugyan nem az a fő célja, hogy azt a történelmi korszakot részletesen feldolgozza; a háború utáni időszak inkább háttérként szolgál a filmben megjelenő karakterek mikrovilágához, miközben azért mégis ráláthatunk a kor jellegzetességeire. Az a politikai viszonyulás is megjelenik a filmben, hogy minden hatalmi rendszernek szüksége van bizonyos mentalitású, jól „hasznosítható” emberekre, ezért azok át tudják menteni magukat az egyik oldalról a másikra. A filmben el is hangzik az aktuális hatalom egyik képviselőjének szájából a következő mondat: „Jó vadászra mindig szükség van.”

Szász Attila alkotása jó arányban ötvözi a krimi, a romantikus dráma, a történelmi film és a thriller műfajainak elemeit. Az Apró mesék előre nem kitalálható és kiszámítható fordulatokban gazdag film, ezért végig fenn tudja tartani az figyelmet, illetve a műfaj szempontjából elengedhetetlen izgalmat. Az emberi kapcsolatok alakulásának bemutatása hiteles, miközben a cselekedetek mögötti motivációk érzékeltetésével, kidolgozásával is törődik a forgatókönyv és a rendezés.

Nagy András látványos operatőri munkája, az általa megteremtett képi világ nagyvászonra való, miközben az apró részletességekig menő beállításaival jól támogatja a feszültség fenntartását, s növelését.

Molnár Levente és Kerekes Vica és Szabó Kimmel Tamás
Forrás: Vertigo Média

Szabó Kimmel Tamás tökéletes választás a főszerepre, mivel természetes módon hozza az ellentmondásos karaktert, aki hol kicsinyes szélhámos, hol csábító férfi, hol megfélemlített kisember, hol felelősséget vállaló, bátor hős. A Szabó Kimmel Tamás által alakított Hankó nagyon emberi, nem marad meg csupán egy filmvászonra rajzolt képzeletbeli figura szintjén. És ami a legfontosabb: Szabó Kimmel a karakter vívódásait, változásait és jellembeli fejlődését jó érzékkel közvetíti. Kerekes Vica a háborús és zavaros korban élő, kiszolgáltatott anya szerepében egyszerre érzelmes, szenvedélyes, erős és nőies. Jó látni Kerekes Vicát a sok-sok külföldi munkája után újra magyar mozifilmekben! Molnár Levente a megrögzött, kíméletlen és változásra képtelen pszichopatát lelki vívódásaival együtt, árnyalva alakítja. Tóth Bercel igazi profiként játssza el a kisfiút. Nem idegen tőle – színpadi szerepei után – a filmes világ sem.

Szabó Kimmel Tamás és Kerekes Vica
Forrás: Vertigo Média

Szász Attila Apró mesék című alkotása érdekes színfoltja a mai magyar filmkészítésnek. Színvonalasan felel meg annak az alkotói célnak, ami az elgondolkodtató szórakoztatás, és emellett egyediséget is képes felmutatni.

Az Apró mesék című magyar film március 14-től látható országosan a mozikban.

Értékelés: 9/10

Mafab: n.a.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Apró mesék, nem gyerekeknek– romantikus thriller a mozikban […]