ARTatlan finálé - Corn&Soda

ARTatlan finálé

Május 25-én véget ért az ARTatlan kiállítás köré szerveződő események sorozata. Zárásképpen a beszeljrola.hu alapítói, Pócs Balázs, Berkesi Zsuzsanna, Vígh Sára pszichológus és  Lénárd Kata pszichológus a formális kereteket meghaladva egy kötetlen beszélgetésre invitálta közönséget a Sufniba.

A kiinduló pont természetesen ismét a gyermekkori szexuális bántalmazás és az arról való makacs hallgatás miértje volt, de több iránya elkanyarodtunk, minden hozzászólás sajátos, egyedi látásmódot tükrözött a problémával kapcsolatban. A nagy csend okaként többször emlegetett szégyenérzet mellett felmerült az is, hogy a gyermekek nem is tudják, mi történt velük, sőt nyelvi eszközeik sincsenek az őket érő trauma kifejezésére. Ezt a szakadékot csak tovább mélyíti, hogy általában a felnőttek sem képesek szégyenkezés nélkül beszélni a szexről, emellett azok fejében, akik nem éltek át hasonló bántalmazást, sokszor óriási a fogalomzavar a témával kapcsolatban.

artatlanok

Akadt több bátor hölgy is, aki megosztotta a közönséggel saját történetét, ám a mik és a miértek felől egyre inkább a hogyan felé terelődött a hangsúly. Beszéljünk róla, vagy ne? Ha igen, elszenvedőként hogyan kommunikáljuk ki a minket ért traumát? Kívülállóként hogyan reagáljunk, ha az áldozat éppen minket avat be a bizalmába? Akadt olyan fiatalember, aki magát az áldozat kifejezést is bojkottált. Ugyanis ebben a szóban egy olyan jelentésréteg is benne rejlik, amely valamilyen magasabb célra utal, ezért egyáltalán nem helytálló. A túlélő kifejezés sokkal inkább fedi a valóságot.

Forrás: life.hu

Forrás: life.hu

Akadt, aki úgy gondolta, beszélnie kell arról, ami vele történt. Már akkor megéri, ha miatta egyetlen lányt vagy fiút meg tud menteni attól, hogy olyan sokkszerűen érjen véget a gyermekkora, mint az övé. Felmerült az a gondolat is, hogy szükség van megfelelő hallgatóságra. Erre a feladatra ugyanis nem mindenki alkalmas. Van, aki inkább elfordítja a fejét, aki nem tud mit kezdeni egy ilyen vallomással vagy agresszívvá válik tőle. “Csupán” jelen lenni, hallgatni és azt felelni, köszönöm, hogy elmondtad, sok embernek nem egyszerű. De a Sufniban összezsúfolódott közönség mindenképpen ígéretes kezdet.

Ez is tetszeni fog...