Átadták a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat a Vígszínházban - Corn & Soda

Átadták a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat a Vígszínházban

Átadták a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat a péntek esti Földrengés Londonban című előadás előtt a Vígszínházban. Az idei díjazott, Páhány Dóra 12 éve dolgozik a Vígben, öltöztetőként került a csapatba, később a színház titkárságának oszlopos tagja lett, akire kollégái bármikor számíthatnak. Dóra a Várkonyi-díjasok sorában a legfiatalabb, külön öröm számára, hogy munkáját most a kollégái szavazatai alapján ismerik el.

Színházat vegyenek!

Páhány Dóra a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának politológia-szociológia szakán végzett, és a diploma átvétele után rögtön Londonba utazott. Bébiszitterként vállalt munkát, egy belvárosi, előkelő család négy kisgyermekére vigyázott. Háromnegyed év után költözött vissza Magyarországra, és az egyik első álláshirdetés, amit elolvasott, a Vígszínház öltöztetői pozíciójára keresett új kollégát. Dórát ugyanaz a kalandvágy hajtotta, mint Nagy-Britannia kapcsán. Akkor még nem is sejtette, hogy a Vígben igazi otthonra talál.

A színházban igazán jó csapat fogadta, ahova örömmel járt be dolgozni, hamar megfogta a családias hangulat. Először az Egy csók és más semmi előadásin öltöztetett, az első premierje pedig a Tévedések vígjátéka volt. Egy év után a színház titkárságáról kereste fel Várnai Péter művészeti főtitkár, mert a színházi titkári poszt megüresedett. Dóra örömmel vette a felkérést, 11 éve a Víg titkárságának oszlopos tagja.

Színházi titkárként részt vesz a Víg napi működésének irányításában, az adminisztrációban. Fontos összekötő kapocs a művészeti vezetés és a színházban fellépő művészek között. Kollégái bármikor számíthatnak segítségére, odaadó és szorgalmas munkával segíti a társulat mindennapi munkáját.

A színház mellett Dóra életében fontos szerepet játszik a sport, ha teheti, minden nap szakít időt a mozgásra. A Víg Fut a színház győztes maratoni váltójának több alkalommal is tagja volt.

Várkonyi Zoltán

Várkonyi Zoltán, a Vígszínház egykori főrendezője, igazgatója május 13-án lenne 104 éves. Szakmai öröksége a Vígszínház és az egész magyar színháztörténet felbecsülhetetlen értéke. Emlékét méltóképpen őrzi a Várkonyi Zoltán-emlékdíj, amelyet özvegye, Szemere Vera alapított 1984-ben. A Vígszínház dolgozói titkos szavazással voksolnak az egyik évben műszaki, a másikban az adminisztratív munkakörben dolgozó kollégára.

Várkonyi Zoltán élete, pályája elválaszthatatlanul összefonódott a Vígszínházzal. Ízlésével, bölcsességével nemcsak a saját korának vígszínházi irányát, stílusát határozta meg, de szellemisége ma is él, hatása korszakos jelentőségű. Az emlékdíjat Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár és a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő adta át Páhány Dórának a péntek esti Földrengés Londonban című előadás előtt.

Ez is tetszeni fog...